Férfi kézilabda Eb

Késeltek, kövekkel dobálóztak Újvidéken, már kilenc letartóztatott

  • MTI

Az újvidéki rendőrség megerősítette, hogy kedden este kilenc embert tartóztattak le, amiért a külvárosban rátámadtak egy olyan gépkocsioszlopra, amelyben horvátországi kézilabda-szurkolók tartottak hazafelé csapatuk Európa-bajnoki mérkőzéséről.

A belgrádi Blic című újság és a Beta hírügynökség beszámolói szerint a szemtanúk elmondták, hogy hirtelen a hat-hét - horvát rendszámú - járműből álló menetoszlop elé vágott egy autó, majd körülbelül egy 50 fős csoport kövekkel, téglákkal, betondarabokkal dobálta meg a kocsikat, bezúzva a járművek ablakait. A szerb - hírek szerint néhányan közülük belgrádi - huligánok kőzáport zúdítottak egy autóbuszra is, amelyen ugyancsak horvát szurkolók utaztak. Az autóbusz vezetője azonban nem állt meg, hanem folytatta útját.

A szerb huligánok kövekkel dobálóztak és késekkel szurkálták a horvát szurkolókat Újvidéken - Fotó: kurir-info.rs

A legsúlyosabb incidens egy benzinkút közelében történt, ahol 15 horvát rendszámú járművet rongáltak meg a támadók.

Egy horvát szurkolót késszúrás ért, és kórházba vitték, néhány társát pedig fejsérülésekkel szállították az orvosi ügyeletre.

A szerb tömegtájékoztatás arról is beszámolt, hogy a szerémségi Rumán felgyújtották a horvát szurkolók egyik furgonját. A megtámadott járművek Zágrábból, Eszékről, Vinkovciról és Zupanjából érkeztek Újvidékre.

Értesülések szerint a támadás előre kitervelt volt, és a rendbontásokat ugyannak a csoportnak a tagjai követték el.

Újvidék utcáin szerdán megerősítették a rendőri jelenlétet, annál is inkább, mert szerda este a magyar és a horvát kézilabda-válogatott lép pályára a középdöntő utolsó fordulójában. A horvátok a második helyen állnak és már elődöntősök, a magyarok pedig a negyedik pozíciót foglalják el, s a legjobb négy közé már nem juthatnak be. A másik csoportban a házigazdák csapata elődöntős.

Zágrábban a horvát külügyminisztérium tiltakozását fejezte ki Szerbia zágrábi nagyköveténél a horvát állampolgárokat ért újvidéki támadások miatt.