Angol foci

Fabio Capello lemondott az angol kapitányi posztról

  • VNA

Alig négy hónappal az Európa-bajnokság rajtja előtt ismét ügy van az angol fociban - lemondott a szövetségi kapitány.

A szövetséggel történő vitája miatt lemondott az angol labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya, Fabio Capello - ezt erősítette meg szerdán este a szövetség (FA). Capello még hétfőn a John Terry körül kialakult rasszista botrány kapcsán az együttes csapatkapitányának számító játékos mellett foglalt állást. A szövetség azonban nem vette figyelembe Capello véleményét, az Anton Ferdinandot állítólag rasszista megjegyzésekkel provokáló Terryt pedig a szövetségi kapitány akarata ellenére leváltotta a posztról. A 65 esztendős olasz tréner előbb jelezte, hogy nem ért egyet a döntéssel, majd szerdán este bejelentette távozását.

Fabio Capellonak elege lett az angol válogatottból - Fotó: euro2012tickets.eu

Az FA vezető testülete szerdán egy órán keresztül ülésezett, majd elfogadta a kapitány döntését. Az ügyben egy közleményen kívül más információt nem publikáltak, a szövetség elnöke, David Bernstein csütörtökre hívott össze sajtótájékoztatót a Wembley Stadionba.

Fabio Capello 2008 februárjában, Svájc ellen mutatkozott be az angol válogatott kispadján, a 2010-es világbajnokságon pedig a nyolcaddöntőig juttatta el a csapatot. Az olasz kapitány összesen negyvenkét mérkőzésen irányította az angol nemzeti együttest, amellyel 28 győzelem, 8 döntetlen, 6 vereség volt a mérlege. Ezzel Capello minden idők legjobb mérlegű (66.7%) angol szövetségi kapitánya lett, megelőzve az 1966-os világbajnok csapat szakvezetőjét, Alf Ramsey-t.