NBA

A németek nem örülnek Nowitzki döntőbe jutásának

  • VNA

Döntőbe jutott az NBA-ben Dirk Nowitzki és csapata, a Dallas Mavericks – a hírnek talán a német szövetségben örülnek a legkevésbé.

Nowitzki kihagyhatja az Eb-t - Fotó: AFP

Bár évek óta Dirk Nowitzki számít a német kosárlabda legnagyobb klasszisának, a német kosárlabda szövetség vezetői most mégsem örülnek felhőtlenül 32 éves NBA-s sztárjátékosuk sikerének. A Dallas Mavericksben pattogtató Nowitzki ugyanis csapatával szerdán 100-96-ra legyőzte az Oklahoma City Thundert, így 4-1-es összesítéssel bejutott az észak-amerikai profi kosárlabda bajnokság döntőjébe. A rájátszás így számára legalább négy, de elképzelhető, hogy akár hét mérkőzéssel is meghosszabbodik, ami viszont már komolyan veszélyezteti részvételét az augusztusi litvániai Európa-bajnokságon.

A németek 213 cm-es klasszisa ugyan korábban jelezte, hogy számíthatnak rá a válogatottnál, de akkor még talán maga sem sejtette, hogy ennyire hosszúra nyúlik számára az NBA-szezon. Ezt persze aligha bánja, hiszen évek óta azért küzd, hogy a Mavericks végre győzzön az NBA-ben, de most a finálé eredményétől függetlenül felül kell majd vizsgálnia részvételi szándékát az EB-re. „Amikor jelezte, hogy jönne a csapathoz, akkor még nem tudhattuk, hogy a döntőig jutnak. Abban biztos vagyok, hogy újra beszélnünk kell majd egymással. Mindentől függetlenül a legnagyobb tisztelettel kell beszélnünk a játékáról, parádés formában van.” – mondta Dirk Bauermann, a német férfi kosárlabda válogatott edzője.

„Lehet, hogy csak július közepén dől majd el, hogy Dirk tud-e jönni a válogatotthoz. Egy ilyen fárasztó NBA szezon után meg kell néznünk, hogy a szervezete miként regenerálódik.” – tette hozzá a kapitány, aki másik NBA-s sztárja, a Los Angeles Clippersben szereplő Chris Kaman szerpelése miatt is aggódhat. „Múlt héten beszéltünk és akkor azt mondta nekem, hogy amennyiben Dirk Nowitzki is jön, akkor ő is száz százalék, hogy ott lesz a csapatban.” – mondta Bauermann. Litvániában augusztus 31 és szeptember 18 között rendezik meg az idei kosárlabda Európa-bajnokságot, amely a jövő évi londoni olimpia egyik fontos kvalifikációs tornája is lesz egyben.