Kosárlabda Euroliga

Világszenzáció: Az Olimpiakosz 19 pontos hátrányt ledolgozva megnyerte a finálét!

  • Barcsai Róbert

Vasárnap este igazi Dávid és Góliát csatára számíthattak a nézők Isztambulban, a férfi Euroliga döntőjében, a CSZKA Moszkva ugyanis az ezer sebből vérző Olimpiakosz gárdájával játszott. A csoda ezúttal sem maradt el, ugyanis a görögök parádés mérkőzésen, 19 pontos hátrányból felállva 62-61-re verték az orosz kirakatcsapatot.

Giorgiosz Printezisz, az Olimpiakosz játékosa

Vasárnap este rendezték az Euroliga fináléját, ahol az előzetesen toronymagas favoritnak tartott CSZKA Moszkva az idei szezont hatalmas nehézségekkel kezdő Olimpiakosszal találkozott.

A mérkőzés rendkívül gyors tempóban kezdődött, ám mindkét együttes keményen védekezett, főként a palánk alatt, így kevés pontot láthattunk, ugyanis a kőkemény védőmunka rengeteg eladott labdával párosult, így ötpercnyi játék után az Olimpiakosz 5-2-re vezetett. A negyed elején tapasztaltak egészen a dudaszóig aktuálisak maradtak, ám ekkor már a CSZKA vezetett 10-7-re. Érdekes adat, hogy összesen 13 eladott labdát láthattunk a nyitó játékrészben, méghozzá 6-7-es eloszlásban a görögök javára, így nyugodtan kijelenhetjük, hogy mindkét csapat idegesen kezdte az összecsapást.

A második játékrész ott folytatódott, ahol az elsőt abbahagyták, ugyanis megint sok pontatlanságot láthattunk, amelyből elsőként az oroszok ébredtek, hiszen 6-2-vel kezdték a negyedet. A moszkvaiak fölénye akkor vált nyomasztóvá, amikor a játékrész közepén Teodosic durván egy percen belül három triplát is értékesített. A negyed végén ráadásul a CSZKA rengeteg olcsó pontot tudott szerezni a festékben, így 34-20-as állásnál vonulhattak az öltözőbe a csapatok.

A második félidőben aztán teljesen megváltozott a játék képe, a görögök feladták a kőkemény védekezést, és sokkal nyíltabbá vált a játék, ám ez a hozzáállás a CSZKA ellen gyakorlatilag öngyilkossággal ért fel, ugyanis sokáig 16 pontos előnyben voltak az oroszok. Az Olimpiakosz együttese viszont Szpanulis és Antic pontjaival 11-re tudott felzárkózni, ám a CSZKA ekkor begyújtotta a rakétákat, és két perccel a vége előtt már 53-34-re vezettek. A hajrá viszont a görögöknek sikerült jobban, akik 13 pontra csökkentették a különbséget a játékrész végére.

A záró játékrész elején az Olimpiakosz 8-0-s rohammal indított, ami azt jelentette, hogy a harmadik negyedet is beleszámítva, a CSZKA öt és fél percen keresztül (53-34-től) nem tudott pontot szerezni. A görögök kiváló csapatjátékának és Printezisz jó teljesítményének köszönhetően szűk négy perccel a vége előtt négy pontra csökkentette hátrányát, így izgalmas végjátékra készülhettek a csapatok. 54 másodperccel a lefújás előtt 60-58-as CSZKA vezetésnél Milos Teodosic elrontott egy tempót, ám az ellentámadásnál Printezisz dobását blokkolták a védők. Ezt követően ismét Teodosicon volt a világ szeme, azonban a második büntetőjét elrontotta a CSZKA sztárja. Tíz másodperc volt hátra a mérkőzésből, amikor Papanikolau állhatott a büntetővonalra, aki mindkét dobását értékesítette, ezután pedig Siskauskas végezhetett el két szabaddobást, ám a litván játékos mindkét lehetőségét elpuskázta, az Olimpiakosz pedig hét tized másodperccel a vége előtt élni tudott a lehetőséggel, Printezisz duplájával ugyanis a teljesen esélytelennek titulált görög együttes 62-61 arányban megnyerte a döntőt.

Euroliga, döntő
CSZKA Moszkva-Olimpiakosz 61-62 (10-7, 24-13, 19-20, 8-22)
Legjobb pontszerzők
CSZKA Moszkva: Teodisic (15), Kirilenko (12), Krstic (11), Siskauskas (8).
Olimpiakosz: Papanikolau (18), Szpanulisz (15), Printezisz (12), Antic (7).