Bajnokok Ligája

Győzött a bunkerfoci - kiesett a Barcelona

  • V.P

A Bajnokok Ligája elődöntőjének második mérkőzésén a címvédő Barcelona fogadta az angol Chelsea együttesét. A keddi találkozón Josep Guardiola csapatának 1-0-s hátrányból kellett volna a maga javára fordítania a párharcot. Ugyan a katalánok az első félidőben volt, hogy továbbjutásra álltak, végül a Chelsea emberhátránya ellenére 2-0-ról egyenlíteni tudott, így 2008 után ismét beverekedte magát a legrangosabb kupasorozat fináléjába.

Nem sikerült tökéletesen egyik csapatnak sem a hétvégi főpróba, hiszen amíg a Barcelona 2-1-re kikapott hazai pályán a Real Madridtól, addig a Chelsea 0-0-s döntetlent ért el az Arsenal vendégeként. Mivel a párharc első mérkőzésén a Barcelona csak kapufákig jutott, minimum kétgólos győzelmet kellett aratnia Roberto Di Matteo legénysége felett -  feltéve, ha tovább akart jutni.

Valdes itt letarolta Drogbát és Piqué-t is - utóbbit le is kellett cserélni

Persze miért ne akart volna, és ezt rögtön a találkozó elején ellenfele tudtára is adta. Már a 3. percben ledolgozhatták volna a Stamford Bridge-n összeszedett hátrányukat a katalánok, de Lionel Messi kissé kiszorított helyzetből csak az oldalhálóba tudott bombázni. A találkozó elejétől kezdve a kapujához szegezte ellenfelét a Barca, Cahill sérülése után pedig fontos láncszem esett ki az angol hátsó alakzatból. Hogy a sors keze volt-e benne vagy csak puszta véleltlen nem tudni, viszont néhány perc múlva Piqué is kidőlt a sorból, így Di Matteóhoz hasonlóan Guardiolának is változtatnia kellett a védelemben. A 19. percben csak Petr Cechnek köszönthette a Chelsea, hogy nem került hátrányba: Fabregas sarkazása után Messi ziccerét fogta a cseh kapus. A 35. percben már ő sem tudta megakadályozni a hazai találatot: Xavi jobb oldali szöglete után a kifejelt labdát Dani Alves szedett össze, a brazil jó ütemben tolta ki a bal oldalra Cuencának, a fiatal szélső középre adott, Sergio Busquets pedig az üres kapuba passzolt (1-0). Egál volt az állás, mikor John Terry sportszerűtlen megmozdulását kiszúrta a török bíró, a londoniak csapatkapitánya pedig kellemetlen helyzetbe hozta sajátjait -  a piros lap után idő előtt mehetett az öltözőbe. Nem kellett három perc sem a gránátvörös-kékeknek, hogy gólra váltsák az emberelőnyt: Sánchez labdatartása után tette tovább Messinek, az argentin Iniestához passzolt, aki 13 méterről okosan a hosszúba gurított (2-0). Sokan gondolhatták ekkor úgy, hogy innentől kezdve minden eldőlt és az egyetlen kérdés csak a különbség nagysága lesz, de Ramires nem ezt a tábort erősítette: az első félidő hosszabbításában Lampard passza után a brazil középpályás tizenöt méterről gyönyörű mozdulat végén emelte át a feleslegesen kirontó Valdést (2-1).

A pillanat, amely mindent eldöntött: Torres gólt szerez a Nou Campban / AFP

Három félidőnyi játék után tehát a Chelsea állt továbbjutásra, de a Kékek számára pokolian nehéz 45 perc várt a folytatásban. Különösen izzadhattak Londonban, mikor a 48. percben Cakir bírósporttárs Fabregas felrúgásáért tizenegyest ítélt a hazaiak javára: a labda mögé Lionel Messi állt, a háromszoros Aranylabdás azonban a felső lécre vágta a büntetőt. Ekkor már érezhető volt, hogy a Barcelona bajba kerülhet, az újabb megúszott helyzet után a Chelsea még inkább összetömörült, áthatolhatatlan védőfalat képezve kapuja előtt. A 62. percben Messi labdaszerzése után Iniesta hozta helyzetbe Cuencát, de a fiatal szélső ziccerét Cech kapujából kirepülve hárította. Peregtek a percek és egyre nehezebben tudott a hazai gárda helyzeteket kialakítani, sokatmondó jelenet volt, mikor már az utolsó embert játszó Mascherano a vendég kaputól mintegy 25 méterre vett részt csapata összjátékában. A vége előtt nyolc perccel ugyan Sánchez egy mintaakció után a hálóba lőtt, de Dani Alves leshelyzete miatt a játékvezető annullálta a találatot. Rá egy percre Messi lövése után a kapufán csattant a labda - ehhez az is kellett, hogy Cech ujjheggyel még beleérjen a labdába. A rendes játékidő utolsó percében Mascherano lökete tette próbára a portást, majd a hosszabbítás második percében eldőlt a továbbjutó kiléte: egy előrevágott labdára a csereként beálló Fernando Torres a saját térfeléről indulva csapott le, egyedül vezethette Valdésre a labdát, majd miután higgadtan kicselezte a kapust, az üres kapuba passzolt (2-2).

A Chelsea 2008 után ismét eljutott a Bajnokok Ligája döntőjébe, míg a Barcelonának 2010 után ismét az elődöntő jelentette a végállomást.

Josep Guardiola együttese zsinórban harmadik mérkőzésén maradt nyeretlen, míg Roberto Di Matteo irányításával 15 találkozóból csak egyet veszített el a Chelsea. Az angoloknál ugyanakkor több vezéráldozata is volt a párharcnak, hiszen sárgalapos eltiltás miatt nem léphet pályára a május 19-ei müncheni döntőben John Terry, Braniszlav Ivanovics, Raul Meireles és Ramires sem.

Bajnokok Ligája, elődöntő, 2. mérkőzés
Barcelona - Chelsea 2-2 (2-1)
Barcelona: Valdés - Puyol, Mascherano, Piqué (D. Alves, 26.) - Busquets, Xavi, Iniesta, Fabregas )Keita, 74.) - Alexis, Messi, Cuenca (Tello, 68.). Vezetőedző: Pep Guardiola.
Chelsea: Cech - Ivanovics, Cahill (Bosingwa, 12.), Terry, Cole - Meireles, Mikel, Lampard - Ramires, Drogba (Torres, 80.), Mata (Kalou, 58.). Menedzser: Roberto Di Matteo.
Gólszerző: Busquets (35.), Iniesta (43.), ill. Ramires (45+1.), Torres (90+1.)
Sárga lap: Messi (71.), ill. Mikel (32.), Ramires (45.), Ivanovics (50.), Cech (59.), Lampard (72.), Meireles (89.)
Piros lap: Terry (37.)  
Statisztika
72% Labdabirtoklás 28%
16 Kapura lövés 6
7 Kaput eltaláló lövések 3
9 Kaput nem találó lövések 3
11 Szabadrúgás 8
10 Szöglet 1
1 Les 1
26 Bedobás 15
1 Védés 4
6 Kirúgás 17
7 Szabálytalanság 10
0 Piros lap 1
2 Sárga lap 6

 

Részletes tudósítás

Vége a mérkőzésnek! Továbbjutott a Chelsea!

92. perc: GÓÓÓL!! Egyenlít a Chelsea! Egy előrevágott labda után Torres saját térfeléről indulva egyedül vezethette rá a labdát Valdésra, majd miután higgadtan kicselezte a kapust, az üres kapuba passzolt. (2-2)

Három perc lesz a hosszabbítás!

90. perc: Mascherano tüzelt 19 méterről, Cech szögletre ütötte a rövid alsó felé tartó labdát.

89. perc: Ramires kapott sárga lapot, ezzel pedig nem játszhat a döntőben - feltéve,ha bejut a Chelsea-vel.

Öt perc van hátra a mérkőzésből...

83. perc: Messi tüzelt 17 méterről, Cech még ujjheggyel beleért, így a kapufára tudta menteni a lövést.

82. perc: Szenzációs akciót vezetett a Barcelona, melynek végén Sánchez kapuba is talál, de a játékvezető érvénytelenítette a találatot Alves leshelyzete miatt. A tv felvételek alapján jó döntést hozott a bíró.

80. perc: Didier Drogba helyére Fernando Torres érkezik a Chelsea-be.

78. perc: Hosszas adogatás után Busquets előtt adódott lehetőség, de a középpályás 14 méterről jócskán fölé lőtt.

Hihetetlen nyomás alatt játszik a Chelsea, kérdés, hogy vajon kibírja-e a hátralévő bő negyedórát.

74. perc: Fabregas helyett Seydou Keita a pályán.

71. perc: Lampard kapott sárga lapot Fabregas felvágásáért.

68. perc: Cuenca helyett Tello érkezik a Barcelonába.

64. perc: Az első Chelsea-szöglet a mérkőzésen, Valdés lepkézett, de szerencséjére Ivanovics vállal találta el a labdát.

62. perc: Messi labdaszerzése után Iniesta hozta helyzetbe Cuencát, de Cech bravúrja után szögletre mentett.

59. perc: Puyol csúsztatása mellé ment, majd Cech kap sárga lapot időhúzásért.

58. perc: Di Matteo az elfáradó Mata helyére Salomon Kalou-t küldi csatasorba.

57. perc: Drogba szerelte saját kapuja előtt Cuencát, majd miután a félpályáig felvitte a labdát megpróbálkozott egy kapura lövéssel. Valdés résen volt...

54. perc: Dani Alves beadása után Alexis Sánchez fejelt nem sokkal mellé.

51. perc: Lampard akaszkodott össze Fabregasszal majd Messivel, kis lökdösődés, tömegjelent, de aztán gyorsan folytatódik a játék.

48. perc: Tizenegyeshez jut a Barcelona! Fabregas kényszerítőzött Messivel, majd a spanyolt felvágta Drogba. A büntető azonban kimaradt, mivel Lionel Messi a felső kapufát találta el.

47. perc: Azonnal támad a Barca: Iniesta próbálkozásánál a védők szögletre mentettek.

Elkezdőtött a második félidő!

Közel 46 percig úgy tűnt, hogy a Bajnokok Ligája elődöntőinek valaha volt egyik legegyértelműbb mérkőzését láthatjuk. A Barcelona 75 százalékos labdabirtoklás mellett helyzetek sorát alakította ki, melyek közül Busquets és Iniesta révén kettőt ki is használt. A mérkőzést sorsdöntően befolyásolhatja, hogy a Chelsea csapatkapitányát, John Terry-t kiállította a játékvezető, így az angolok emberhátrányban futballoznak majd, több, mint egy félidőt.
Hogy mégsem lefutott még ez a találkozó, arról Ramires gondoskodott, aki Lampard kiugratása után zseniális emeléssel tartotta életben csapata reményeit.

Vége az első játékrésznek!

45+1. perc: GÓÓL! Szépített a Chelsea! Lampard fantasztikus kiugratása után a brazil Ramires 15 méterről gyönyörű mozdulat végén emelte át a kissé feleslegesen kirontó Valdést. (2-1)

43. perc: GÓÓL!! 2-0-ra vezet a Barcelona! Labdát szereztek a katalánok az ellenfél térfelén, Sánchez jó labdatartás után jól adta tovább Messinek, az argentin Iniestához passzolt, aki 13 méterről okosan a hosszúba gurított (2-0).

Ez azt is jelenti, hogy Cahill után a másik belső védőjét is elveszítette a londoni gárda.

37. perc: John Terry-t kiállítja a játékvezető! Az angolok csapatkapitánya hátba rúgta Sánchezt egy pozíciófogás során, a chilei összeesett, a török bíró pedig kiszúrta az esetet.

35. perc: GÓÓL! Vezet a Barcelona! Xavi jobb oldali szöglete után a kifejelt labdát Dani Alves szedett össze, a brazil jó ütemben tolta ki a bal oldalra Cuencának, a fiatal szélső középre adott, Sergio Busquets pedig az üres kapuba passzolt (1-0).

32. perc: Mikel Sánchez felrúgásáért sárga lapot kapott.

31. perc: Iniesta ballábas lövése jócskán elkerülte az angol kaput.

26. perc: A második kényszerű csere a találkozón: Piqué helyett Dani Alves lép a pályára. A változtatás után Mascherano lett a középhátvéd, Puyol és Alves pedig a két szélen tisztogathat.

25. perc: Cech kirúgása után Drogba küzdötte be magát szinte az alapvonalig, de az elefántcsonparti csatár éles szögből az oldalhálóba lőtt.

23. perc: Drogba gyenge lövését jegyezhettük fel a félidő felénél.

22. perc: Mascherano gondolt egy merészet, és jó 22 méterről megcélozta a kaput, Cech rajta volt a labdát, de nem kellett játékba avatkoznia.

19. perc: A mérkőzés eddig legnagyobb helyzetét dolgozta ki  Barcelona: Sánchez-Messi-Fabregas volt a labda útja, az akció végén utóbbi sarkazását követően Messi lapos lövését védte bravúrral Cech.

16. perc: Valdes kijövetelével valósággal letarolta csapattársát, Gerard Piquét. A katalánok hármasa néhány pillanatra az eszméletét is elveszítette, percekig áll a játék az ápolás miatt.

 

13. perc: Cuenca beadását vágják ki a Chelsea védői.

12. perc: Gary Cahill számára véget ért a találkozó, a helyére a portugál Bosingwa érkezik a pályára.

10. perc: Beszorítja kapuja elé a Barcelona a vendég együttest, de egyelőre az angolok tarják a frontvonalakat.

6. perc: Cahill csúszott meg szerencsétlen módon, az angol hátvéd ápolás után térhet vissza a pályára.

6. perc: Sánchez keveredett megint a Chelsea kapuja elé, de végül a csatár beadása megpattant egy védőn, így Cech könnyen begyűjtötte a labdát.

3. perc: Az első komoly helyzet: Sánchez labádja után Messi 10 méterről lőhetett kapura, de az argentin az oldalhálót találta el.

3. perc: Xavi indítására Alexis Sánchez startolt, de Cech felszedte a chilei elöl a labdát.

1. perc: A török Cakir sípszavára a Chelsea kezdte a találkozót!

20:43 - A Chelsea együttese babonából nem a fekete idegenbeli mezét viseli ezen a találkozón.

20:39 - Ha a Barca újra kikap a Chelsea-től, sorozatban harmadik meccsét veszti el, amire 2003 óta nem volt példa.

20:36 - Chelsea mérlege felemás spanyol ellenfél otthonában, három győzelem mellett öt-öt döntetlen és vereség áll a neve mellett

20:31 - A londoni, valamint az El Clásicón elszenvedett vereséget követően kizártnak tartjuk, hogy a Barcelona ismét botlik, így a Hatharom.hu hendikepes katalán győzelemre tippel!

20:27 - "Higgyenek nekem, amikor azt mondom, meg fogjuk csinálni!"- mondta a találkozó előtt Josep Guardiola, akinek kellemetlen napjai lehettek az utóbbi időben, hiszen a londoni vereség után a Real Madrid elleni örökrangadót is elveszítette csapata.

20:25 - Köszöntjük kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik a Barcelona - Chelsea Bajnokok Ligája elődöntő!

Bajnokok Ligája elődöntő, 2. mérkőzés
Barcelona - Chelsea 2-2 (2-1)
Az első mérkőzésen: 0–1
Barcelona, Camp Nou. Vezeti: Cakir (török)
Barcelona Valdés – Puyol, Piqué, Mascherano – Xavi, Busquets, Iniesta – Cuenca, Messi, Fabregas – A. Sánchez. Vezetőedző: Josep Guardiola
Chelsea: Cech – Ivanovics, G. Cahill, Terry, A. Cole – Mikel, Raúl Meireles – Mata, Lampard, Ramires – Drogba. Menedzser: Roberto Di Matteo