NFL

Az Aranyásók ott vannak a Super Bowlban!

  • Molnár Dávid

A profi amerikai futball-liga (NFL) főcsoportdöntőinek első felvonásán a Nemzeti Főcsoportban az Atlanta Falcons a San Francisco 49erst fogadta. Bár Matt Ryanék 17-0-ra is vezettek, a második félidőben ezúttal sem tudtak sok mindent felmutatni, ezt pedig a 49ers a Seattle-lel ellentétben kihasználta, és így bejutott a február 3-i Super Bowlba.

Lassan elcsépeltté válik az a mondás, miszerint a jó védelmek nyernek bajnokságokat - nemcsak az amerikai futballban, hanem más sportágakban egyaránt. A San Francisco 49ers bebizonyította, hogy idén ennek a mondásnak nincs alapja, és egy közepes védelem is elegendő ahhoz, hogy nagydöntőt vívjon egy csapat.

A 49ers a tavaly hazai pályán elvesztett főcsoportdöntő után ezúttal az Atlanta otthonában igyekezett kivívni magának a helyet a Super Bowlba, de a meccs eleje koránt sem úgy alakult, ahogy azt a vérmes vendég drukkerek elképzelték. Matt Ryan megállíthatatlanul repítette előre a hazaiakat, és első drive-jából máris touchdownt produkált, míg a második előretörést mezőnygóllal zárták a hazaiak. A vendégek eközben az első first downt sem tudták teljesíteni.

A második negyed elején Matt Ryan és Julio Jones újabb összjátékának köszönhetően már 17-0-ra vezetett a Falcons, de ekkor beleestek abba a csapdába, amibe múlt héten is: engedtek lélegzetvételnyi területet a vendégeknek. A Seahawksszal ellentétben azonban a 49ers már az első félidő vége előtt elkezdte a felzárkózást, előbb LaMichael James futott egy touchdownt, majd a ma szürkébben játszó Colin Kaepernick találta meg Vernon Davist a célterületen belül. Matt Ryan azonban lecsillapította  a kedélyeket a stadionban, mivel alig fél perccel a nagyszünet előtt Tony Gonzaleznek adott 10 yardos touchdown-passzt, így a hazaiak vezetéssel vonulhattak pihenőre.

A folytatásban azonban már annyi babér sem termett számukra, mint egy héttel korábban a Seattle ellen a második etapban. Az első két drive-ot labdavesztéssel zárták, előbb Ryan adott egy interceptiont, majd a következő előretörésnek egy fumble vetett idő előtt véget. Michael Crabtree helyett a mai napon Vernon Davis nőtte ki magát Kaepernick kedvenc célpontjának, és a két játékos Frank Gore-ral karöltve rendíthetetlenül ette fel a yardokat.

Gore első touchdownja után David Akers kiegyenlíthetett volna, de a mezőnygól-kísérletet elvétette az NFL-csúcstartó rúgójátékos. Úgy tűnt, hogy ezzel fordult is a szerencse, hiszen a következő drive-nál a Frisco is kiejtette a labdát, azonban a Falcons nem tudott élni a lehetőséggel, és Gore második hatpontos futása után már az idő is ellenük dolgozott.

A Falcons majd nyolc és fél perccel a vége előtt megkezdte a támadást a saját 20 yardos vonalától, és bár több mint 7 percig volt náluk a labda, nem tudták pontokra váltani a 70 yardos előretörést: a vezetés érdekében negyedik kísérletre nem elégedtek meg a mezőnygólt érő három ponttal és inkább a touchdownra mentek Ryanék, sikertelenül. A hátralévő 70 másodperc nagy részében a Frisco a 10 yardos vonalról próbált meg kitörni, igaz őket már nem hajtotta annyira a tatár, végül pedig hat másodperccel a vége előtt puntra szánták magukat.

Ahogy a Seattle-nek nem sikerült múlt héten 8 másodperc alatt megváltani a világot, úgy az Atlanta is elbukott az utolsó 6 másodperc kihívásával szemben. A Frisco végül 28-24-re diadalmaskodott, egy hatalmas fordítást bemutatva, és a szezonban, illetve a playoffban mutatott játékkép alapján megérdemelten kerültek be a február 3-i Super Bowlba. Az szintén a Frisco erősségét mutatja, hogy Kaepernick és a védelem átlagos teljesítményével is ott vannak Amerika legnézettebb sporteseményén. Most már csak az a kérdés, hogy Jim Harbaugh vezetőedző a nagydöntőben megmérkőzhet-e fivérével, Johnnal, a Baltimore Ravens mesterével.

NFL rájátszás
Főcsoportdöntők
Atlanta Falcons - San Francisco 49ers 24-28
   
Később:  
New England Patriots - Baltimore Ravens