Klubvilágbajnokság

A Barca könnyedén jutott a döntőbe, David Villa a lábát törte

A Japánban zajló klubvilágbajnokság csütörtöki elődöntőjében a Barcelona 4-0-s győzelmet aratott a katari Al-Szadd együttese ellen. Josep Guardiola a győzelem ellenére sem lehet azonban túlságosan boldog, ugyanis több sztárjátékosa is megsérült.

Miután szerdán a dél-amerikai bajnok, a Libertadores Kupa-győztes Santos sikerrel vette az elődöntő jelentette akadályt, csütörtökön a Barcelonán volt a sor, hogy kivívja a fináléba jutást.

A katalánok könnyed játszadozás után kerültek a döntőbe

Az már a találkozó elején látszódott, hogy az ázsiai együttes közel sincs egy súlycsoportban a katalánokkal, a katariak ugyanis még másodpercekre is alig voltak képesek birtokolni a labdát. Az első Barca-gólra mégis majdnem félórát kellett várni: a 25. percben Adriano Pedro beívelése után komikumba illő jelenetsor végén, a védő és a kapus szerencsétlenkedését kihasználva a kapuba rúgta a labdát (0-1).

Ezután a 33. percben Villa szerzett újabb Barcelona-gólt, de a kapusról kipattanó labdára rástartoló spanyol támadó lesen volt, így a játékvezető érvénytelenítette a találatot. Nem sokkal később sajnálatos esemény történt: egy ártalmatlan szituáció után David Villa eltörte bal sípcsontját (lásd fenti videó). Az első játékrész hajrájában megduplázta előnyét a BL-címvédő: Thiago Alcantara passzából Adriano 16 méterről remekül célozta meg a hosszú alsót (0-2). A brazil hátvédnek ez volt az első duplázása a gránátvörös-kékek színeiben.

A fordulás után semmit nem változott a játék képe, a Barcelona játszotta a szokásos, sokpasszos játékot, míg a katariak egyre fáradtabban kergették a labdát. A 64. percben Lionel Messi villanása eredményezte a harmadik európia találatot, a kis argentin jobbal osztott ki egy remek labdát Keitának, aki okosan gurított el a kirohanó kapus mellett (0-3). A 81. percben egy gyorsan elvégzett szabadrúgás után Thiago ugratta ki Maxwellt, aki éles szögből - a kapus közbenjárásával - beállította a 4-0-s végeredményt.

A Barcelona győzelméhez semmi kétség nem férhet, azonban Josep Guardiola nem biztos, hogy mosolygó arccal hagyta el a stadiont. David Villa mellett Alexis Sánchezt is sérülés miatt kellett lecserélnie, és a hajrában Carles Puyol is erőteljesen húzta már a lábát.

Mindenesetre a 2011-es klubvilágbajnokság vasárnapi döntőjében két év szünet után ismét összecsap Európa és Dél-Amerika legjobb csapata, jelen esetben a Barcelona és a Santos.

Klubvilágbajnokság, elődöntő
Al-Szadd (katari) -Barcelona (spanyol) 0-4 (0-2)
Tokió, Jokohama-stadion, 68 300 néző. Vezette: Joel Aguilar (salvadori)
Al-Szadd: Saqr - Koni, Wesam, Lee-Jung-Szoh, Belhadzs - Kasola, Ibrahim, Talal (Al Dzsazidi 65.), Kalfan - K. Keita, Niang (Jusszef Ali 77.). Vezetőedző: Jorge Fossati.
Barcelona:  Valdés - Adriano, Puyol, Mascherano, Abidal (Maxwell 67.) - Keita, Iniesta, Thiago - Pedro, Villa (Alexis 39., Cuenca 70.), Messi. Vezetőedző: Josep Guardiola.
Gólszerző: Adriano (25., 43.), Keita (64.), Maxwell (81.)