Északi sí-világbajnokság

Eddie a sas nyomdokain, avagy újabb brit veterán síugrásban - videó

  • VNA

Érmet biztosan nem fog nyerni, mégis sokan figyelik majd a 45 éves James Lambert szereplését, aki északi összetettben indul.

James Lambert - brit síugró rekorderAz oslói világbajnokságon szereplő három sportág közül szombaton utolsóként az északi összetettesek is bemutatkoznak. A nagy favoritok (a francia Jason Lamy Chappuis, az osztrák Felix Gottwald és Mario Stecher, a norvég Mikko Kokslien és Magnus Moan vagy a német Tino Edelmann és Eric Frenzel) mellett egy különleges indulója is lesz a 19 ország 79 sportolóját felvonultató mezőnynek.

A 45 éves James Lambertről van szó, aki brit színekben indul majd. ebben a sportágban elsőként a világbajnokságok történétében. Lambert eredetileg síugrásban szeretett volna elindulni, de a - Calgaryban rendezett olimpián feltűnt Eddie „a sas” Edwards óta óvatos - nemzetközi szövetség végül nem járult hozzá szerepléséhez. Pedig amennyiben indulhatott volna, a síugrás történetének legidősebb versenyzőjét ünnepelhettük volna személyében. Ekkor jött azonban számára a mentő ötlet, hogy próbálja meg az északi összetettet, ahol – talán a vélhetően megnövekvő média figyelem okán is- tárt karokkal várták. Az persze már egy másik történet, hogy miként indulhat valaki úgy egy sportág világbajnokságán, hogy a nemzetközi szövetség hivatalos (amúgy minden versenyre kiterjedő) adatbankja egyetlen eredményt sem sorol fel a neve mellé.

A veterán korú Lambert 25 évesen kezdett el ugrani, amúgy pedig jelenleg főként Norvégiában él és fő célja az, hogy hazájában (el)ismertté tegye a síugrást. A felnőttek között 1993-ban egy lillahammeri Kontinentális Kupa versenyen mutatkozott be, majd egy évre rá 84 méteres ugrásával brit rekordot állított fel (éppen Edwardstól elvéve azt). Egyéni legjobbja azóta már 93 méter, melyet a svájci Einsiedelnben ért el 2009 szeptember 19-én (ld. videó). A brit rekordot jelenleg hivatalosan Glynn Pedersen tartja 113,5 m-es ugrással, bár Lambert mégis magáénak vallja a nemzeti csúcsot, szerinte Pedersen kanadaiként (kanadai születésű, de brit szülők gyermeke) érte el eredményét.

A főként masters kategóriában induló Lambert saját bevallása szerint nem akar Eddie Edwards „babérjaira” törni és azt sem szeretné ha vele hasonlítanák össze, egyszerűen csak élvezni akarja a síugrást (személyes mottója is csak ennyi: Just do it !) Aki pedig nem bírja kivárni Lambert ugrásait a szombati versenyen, annak ízelítőül az alábbi videót ajánlom: Igen, ő „Eddie a sas” személyesen…