EURO 2012 sztárjai

Luka Modric egy zsíros klubszerződésért sokáig repíti majd a horvátokat

  • Maruzsa István

Közeledik a Lengyelországban és Ukrajnában rendezendő labdarúgó Európa-bajnokság, itt, a hatharom.hu-n pedig a tornáig hátralévő napokban bemutatunk néhány játékost, akikre szerintünk érdemes lesz odafigyelni júniusban. Sorozatunk első részében a horvát válogatott sztárjával, Luka Modriccsal foglalkozunk.

Luka Modric, középpályás
Születési ideje: 1985. szeptember 9.
Születési ideje: Zadar (Jugoszlávia)
Klubja: Tottenham Hotspur (angol)
Válogatottságainak száma: 54

"Luka egy sztár, minden nap elmondom neki, hogy ő Európa legjobb játékosa" - mondta Modricról Slaven Bilic, a horvát válogatott szövetségi kapitánya a 2008-as Eb negyeddöntője után. Déli szomszédaink akkor a törököktől a torna egyik legizgalmasabb (hajrájú...) mérkőzésén, 0-0-s rendes játékidő, a hosszabbítás hosszabbításában született török egyenlítő gól után tizenegyespárbajban buktak el (Modric akkor kihagyta saját büntetőjét).

Luka Modric a horvát válogatott játékosaként 2011-ben.

Bilicnek akkor azért még nem feltétlenül volt igaza a középpályással kapcsolatban, de azt elismerhettük, hogy egy tehetséges játékosról van szó. Ez a tehetséges játékos még azon a nyáron eligazolt az ő 13 góljával (szokás szerint) tükörsimán bajnok Dinamo Zagrebtől az angol Tottenham Hotspurhöz, ahol lépésről lépésre, de egyre meghatározóbb lett. A Sarkantyúsokkal első idényében csak nyolcadik lett a Premier League-ben, majd egy negyedik hely után a BL-ben is kipróbálhatta magát (a negyeddöntőig jutottak). Az idei, óriási harcot hozó PL-szezonban megint negyedikek lettek - igaz, ez a Chelsea BL-győzelme miatt most csak Európa Ligát ér.

Közben a horvát válogatottal lemaradtak egy vb-ről, és a mostani Eb-re is csak pótselejtezőn jutottak ki. De az dupla örömet hozott nekik, a török válogatottat búcsúztatták, ráadásul idegenben 3-0-ra nyertek ellenük.

Modric az első barátságos meccsen ugyan nem játszott egy percet sem, de az biztos, hogy Lengyelországban Bilic egyik alapembere lesz. Sőt, most már a csapat valódi sztárja! Az írek elleni "bemelegítő" győzelem után sokat tehet a spanyolok által addigra legyőzött, legújabb bundaügyük miatt zavarodott olaszok elleni sikerért, akkor pedig máris biztossá válik a horvát továbbjutás. Szerintem.

Az biztos, hogy Modric motivációjával nem lesz gond. Évek óta tovább akar lépni a Tottenhamből, már tavaly nyáron is kisebb csoda volt, hogy maradt, és egy jó Eb-teljesítménnyel még több rajongót szerezhet magának. A szurkolók és az arab, orosz, amerikai, stb. dúsgazdag klubtulajdonosok között is...