NB I

A Fradi kiharcolta a döntetlent Kaposváron

Nem bírt egymással a Kaposvár és a Ferencváros a magyar bajnokság első fordulójának vasárnapi mérkőzésén. Ugyan Sisa Tibor együttese kétszer is megszerezte a vezetést, de a Ferencváros mind a két alkalommal egyenlíteni tudott. A döntetlen a helyzetek alapján igazságosnak mondható.

Nagy harc dúlt a pályán

Ferencvárosi szempontból katasztrofálisan indult a mérkőzés, hiszen a bemelegítés során Alexandar Jovanovics súlyos bokasérülést szenvedett - a játékost a mentő vitte el a helyszínről - így helyette az argentin Morales került a csapatba. Az argentin mellett három brazil is a kezdőben kapott szerepet, a volt kaposváriak közül viszont Oláh a szerződése értelmében nem játszhatott volt munkaadója ellen. Prukner László továbbá csak a kispadra ültette Grúz Tamást, mert a vezetőedző nem szerette volna, hogy volt csapata ellen esetleg "kikezdjék" a hazai szurkolók a fiatal játékost. Rósa Dénes sem állhatott a tréner rendelkezésére, a középpályásnak újfent eltörött a kézközépcsontja - rá egyhónapos kényszerpihenő várhat.

Ahogy a többi pályán is, úgy a Rákóczi stadionjában is egyperces néma gyászszünettel indult a találkozó, a szombat éjszaka elhunyt Bicskei Bertalanra emlékeztek a jelenlévők.    
   
Hogy a mérkőzés előtti történések baljós jelek voltak a fővárosiak számára az nem vitás: a sokak által a bajnokság egyik esélyeseként számon tartott gárda már az 5. percben hátrányba is került. A kaposvári Okuka jobb oldalról beívelt labdáját Ranilovic kapus csúnyán elnézte, majd a saját kapujába ütötte - egy óriási potyagóllal előnybe kerültek a hazaiak (1-0). A korán bekapott gól ellenére nem esett össze a vendégcsapat, de épkézláb helyzetet nem sikerült kialakítania. Az első húsz percben a gólon kívül gyakorlatilag semmi érdemleges nem történt (na jó, Félix a 16.percben méterekkel lőtt a kapu fölé) , elsősorban a mezőnyjáték dominált a találkozó ezen időszakában. A 24. percben a EL-meccsen remeklő Liban Abdi kapott jó labdát Andrezinhótól, de miután okosan megforgatta a védőjét, a lövésében már nem maradt erő. Aztán komolyabb előjel nélkül mégis egyenlített a Ferencváros: a brazil Felipe Félix egy gyenge kaposvári felszabadítás után azonnal ráfordult a labdára, 16 méterről leadott lövése pedig a kapufa tövéből a hálóba pattant (1-1). A hazaiak kapusa, Posza Zsolt meg sem tudott mozdulni a, a brazil óriás első magyar bajnokiján rögtön eredményes tudott lenni.
 
A 31.percben újra megszerezhette volna a vezetést a Kaposvár: a tavaly még az NB III-ban szereplő Katona egy kiugratás követően egy finom csellel "elküldte szotyiért" Balogot, de az ötös sarkáról leadott lövése elkerülte a hosszú felső sarkot. Talán a nagy hőség is közrejátszott, de igencsak felforrósodott a hangulat a hajrához közeledve: Okuka és Félix "fojtogatós játékát" Kassai játékvezető sárga lappal jutalmazta. Az indulatok lecsillapodásával újra a focié volt a főszerep: a 41.percben Hegedűs 30 méterről megeresztett bombája a felső lécről vágódott vissza a mezőnybe - Ranilovic kapus köszönetet mondhatott az égieknek. Az első félidőben komoly helyzet már nem alakult ki, így 1-1-es döntetlennel mentek pihenőre a csapatok.

A második játékrészben nehezen lendültek bele a csapatok, sok pontatlan átadás miatt nagyon töredezett volt a játék. A Ferencváros nem tudta azt a formát nyújtani, amit produkált a csütörtöki Aalesund elleni összecsapáson, a Fradi-játékosok szemmel láthatóan tompán futballoztak. Az első helyzetig a 61. percig kellett várni: a kaposvári Grumic egy beadásra későn érkezett, így 5 méterről a kapu mellé célzott. Rá egy perccel a Fradi előtt adódott lehetőség: Józsi beadását Csizmadia fejelte kapura, Posza bravúrral hárítani tudott, majd a lepattanóért folytatott csete-paté után végül kifelé ítélt  szabadrúgást a játékvezető.

Már-már kezdett unalomba fulladni a mérkőzés, amikor is a csereként beálló Perics kapott egy remek indítást - amivel egészen a Fradi kupájáig futott -  majd Ranilovic lábai között a kapuba rúgta a labdát (2-1). Prukner László azonnal kihasználta a két megmaradt csere-lehetőségét - Fülöp és Pölöskey is pályára került - hogy frissítse csapatát. Némi ferencvárosi nyomásgyakorlás után a holland Mark Otten szabadrúgásból egyenlített: a 82. percben a középpályás 24 méterről az elmozduló Posza helyére bikázta a labdát (2-2). A hátralévő néhány percben ugyan akadtak még lehetőségek - Ranilovic óriási bravúrral védte Csizmadia saját kapujára tartó fejesét - mindkét oldalon, de az eredmény már nem változott.

A Ferencváros nem tudta megszakítani 1977 óta iródó rossz sorozatát és ezúttal sem tudta legyőzni vendégként a Kaposvár együttesét, amely nagy küzdéssel sikeresen tartotta otthon az egyik pontot.

OTP Bank Liga, 1. forduló
Kaposvári Rákóczi FC - Ferencvárosi TC 2-2 (1-1)
Kaposvár, 4000 néző Vezette: Kassai
Gól: Okuka (5.) Perics (72.) ill. Félix (26.) Otten (82.)
Ferencváros:Ranilovic - Balog, Csizmadia, Otten, Junior - Maróti - Morales, Józsi (Fülöp 74.), Andrezinho - Félix (Alison 67.), Abdi (Pölöskey 78.) Vezetőedző: Prukner László
Kaposvár:Posza, Hegedűs, Gujic, Kulcsár (Farkas 78.), Grumic, Zsók, Bank, Pavlovic, Katona (Perics 62.), Okuka, Pedro, Vezetőedző: Sisa Tibor