NB I

A Fradi kiengedte a kezéből az Újpest elleni győzelmet

Az OTP Bank Liga 28. fordulójában 210. alkalommal csapott össze az Újpest és a Ferencváros csapata. A két együttes tabellán elfoglalt pozíciójának ellenére szép számú nézősereg látogatott ki a Megyeri útra, ahol az első félidőben Grúz fejesével a Ferencváros került előnybe. Ugyan Détári Lajos alakulata több, mint egy órán át meg is tartotta a vezetést, a hajrában Vasziljevics megmentette az egyik pontot az Újpestnek.

A 2012-es esztendő első derbijének elsősorban nem a helyezések szempontjából volt jelentősége, hiszen a Fradi a 10., míg az Újpest a 11. helyet foglalta el a tabellán a találkozót megelőzően. A két nagy múltú fővárosi gárda jelene meglehetősen szerény, ennek ellenére mindkét oldal szurkolói kitettek magukért és látványos koreográfiákkal, élőképekkel és persze el nem halkuló énekléssel biztatták kedvenceiket.

A találkozón valamelyest bátrabban kezdett az Újpest, de az első öt perc elteltével a Fradi átvette a játék irányítását és egyre inkább átterelődött a labda a hazaiak térfelére. Détári Lajos csapata többet birtokolta a labdát, mezőnyben az Újpest fölé nőtt, és ha 100 százalékos ziccerekből nem is, ígéretes lehetőségből jónéhányat sikerült kidolgoznia. A 21. percben egy bal oldalról elvégzett szögletet követően több Fradi-játékos is egyedül robbant be az újpesti kapu előterébe, végül Grúz volt a legjobb helyen és közvetlen közelről a hálóba bólintott (0-1). A vezetés után sem állt vissza a zöld-fehér gárda, előbb Simic majd nem sokkal később Otten duplázhatta volna meg csapata találatai számát, de előbbi lövését Balajcza védte, utóbbi pedig nem találta el a labdát.
Az Újpest játékáról sokat elmond, hogy értékelhető kapuralövés nélkül sikerült "lehoznia" az első játékrészt, amelynek végén a vendégek lehettek elégedettebbek.

A fordulást követően rákapcsoltak a hazaiak, de ez elsősorban csak annyit jelentett, hogy mezőnyben valamelyest többet volt náluk a labda. Ahogy teltek a percek és közeledett a mérkőzés vége, a Fradi úgy próbálta egyre inkább megőrizni az eredményt, ezt támasztja alá, hogy Détári Lajos cseréivel az utolsó negyedórára már feladta a támadófutballt. A belga Leliévre jobban kevergette a kártyákat, a csatába küldött játékosok lendíteni tudtak a lila-fehérek játékán: a 81. percben Zamostny stukkolása után Remili vezethette rá a labdát Grúzra, a védő kitette a lábát, a támadó elesett, de mivel már a büntetőterületen belül tette mindezt, Kassai a tizenegyespontra mutatott. Az ítéletet Vasziljevics végezte el, a Viditől érkező középpályás pedig a tőle megszokott módon magabiztosan értékesítette is a lehetőséget (1-1). Az eset után Grúzt kiállította a játékvezető - a védő öt perccel korábban egy teljesen felesleges "izmozás" miatt kapott sárgát - így a hátralévő időben az Újpest a győzelemért játszhatott. A rendes játékidő utolsó percében Zamostny lövésénél Jova nagy bravúrral hárított, de több izgalom már nem jutott a szurkolóknak.

 

A játék képe alapján a Ferencváros megszerezhette volna a győzelmet, mivel több veszélyes helyzete volt mint vendéglátójának és összjátékban is többet mutatott, ugyanakkor a második félidőben látottak miatt az Újpest pontszerzése sem mondható érdemtelennek.

OTP Bank Liga 28. forduló
Újpest FC - Ferencvárosi TC 1-1 (0-1)
Szusza Ferenc Stadion, 10 000 néző, v.: Kassai
gólszerzők: Vasziljevics (82., 11-esből), illetve Grúz (21.)
sárga lap: Nagy P. (16.), Eninful (37.), Lipták (80.), illetve Jovanovic (16.), Grúz (76.), Pölöskey (90.)
piros lap: Grúz (81.)
Újpest: Balajcza - Pollák, Mihajlovic, Lipták, Nagy P. (Kiss Z., a szünetben) - Vasiljevic, Eninful, Proesmans, Barczi (Kovács D., 73.) - Balogh B. (Zamostny, 63.), Remili
Ferencváros: Jova - Beliczky, Jovanovic, Sváb, Otten (Kulcsár D., 69.) - Klein, Fülöp N. (Lisztes, 76.), Grúz, Junior - Pölöskey, Simic (Zsivóczky N., 74.)

 

 

Percről-percre
Újpest - Ferencváros



Három perc a ráadás.

88. perc: Zamostny lőhetett 10 méterről kapura, de Jova Levente első védésénél azonnal bravúrt mutatott be.

Az eset után Grúz mehetett az öltözőbe, mivel öt perc leforgása alatt beszedte a második sárga lapját is.

82. perc: GÓÓL! Tizenegyest kapott az Újpest, miután Remlilit a 16-oson belül buktatta Grúz. A labda mögé Vasziljevics állt és magabiztosan értékesítette is a megítélt büntetőt. 1-1

78. perc: Pollák bal oldali bedobását a védők csúsztatták meg egészen Proesmans elé, aki kapásból lőtt, de lövése fél méterrel a bal kapufa mellett hagyta el a játékteret.

77. perc: Lisztes Krisztián is szóhoz jut - a volt válogatott játékosnak ez pályafutása 7. derbije - Fülöp Noel ment le.

77. perc: Grúz kap sárga lapot, amiért nem adta oda a labdát Kovácsnak, aki egy bedobást szeretett volna elvégezni.

A hírek szerint Otten agyrázkódást szenvedett, a pályáról mentővel kórházba is szállították.

74. perc: Kovács Dániel váltja Barczi Dávidot az Újpestben, a Fradiban Zsivóczky Norbert cseréli Marko Simicet.

72. perc: Pollák kapott jó keresztlabádt, ami után veszélyesen is ívelt a kapu elő, de Junior fejjel szögletre tudott menteni.

70. perc: Otten nem tudja folytatni, a holland helyérő Kulcsár Dávid érkezik a Fradiba.

67. perc: Otten felejt össze Vasziljeviccsel, mindkét játékos a földön maradt, következhez az ápolás - ivószünet a többieknek.

66. perc: Vasziljevics adott be egy labdát a védők mögé Zamostny-nak, de éles szögből már nem tudta kapura lőni azt.

63. perc: Sváb megindulása után kapott ígéretes szögből és távolságból szabadrúgást a Ferencváros, de a végrehajtó Pölöskey a sorfalba lőtte a labdát.

Gyakorlatilag jelentősebb történés nélkül telt egy negyedóra a második félidőből.

58. perc: Jovanovicot rúgta fejbe a labdával csapattársa, Mark Otten közvetlen közelről, a bosnyákot az eset után ápolni kell.

Aktívabban jött ki a folytatásra az Újpest, a vendéglátók próbálnak nyomást helyezni a ferencvárosi játékosokra, de Klein vezetésével egylőre állja a sarat a zöld-fehér védelem.

46. perc: Remili lépett meg a jobb oldalon, majd miután becselezte magát a 16-oson belülre Klein mellett ismét a földre huppant. Kassai ezúttal sem ítélt büntetőt.

A szünetben Marc Leliévre Nagy Patrik helyére Kiss Zoltán küldte be.

Elkezdődött a második játékrész.

Nem szakítják szét az istrángot a játékosok, de az első félidőben látottak alapján megérdemelten vezet a Ferencváros. Détári Lajos csapata többet birtokolja a labdát, mezőnyben az Újpest fölé nőtt, és ha 100 százalékos ziccerekből nem is, ígéretes lehetőségből jónéhányat sikerült kidolgoznia. Ami az újpestieket illeti, a hazai csapat ugyan jól kezdett, de aztán visszaesett, a csapat további játékáról pedig sokat elmond, hogy értékelhető kapuralövés nélkül sikerült "lehoznia" az első játékrészt.

Kassai lefújta az első félidőt.

45+1. perc: Balogh próbált meg kapura lőni 20 méterről, de lövésébe beleléptek a védők.

45. perc: Kettő perc hosszabbítás mutat fel a negyedik játékvezető.

39. perc: Svád Dániel gondolt egy merészet, jó 25 méterről kapura tűzte a labdát, amely ha nem is sokkal, de elsuhant Balajcza kapuja mellett.

38. perc: Eninful ígéretes Fradi-akciót akadályozott meg mikor felvágta Jovanovicsot, Kassai neki is felmutattja a sárgát.

36. perc: Remili lépett ki két ferencvárosi védő között, a támadó Klein és Grúz szorításában a földre esett, Kassai azonban büntető helyett sarokrúgást ítélt.

33. perc: Simic okozott gondott a hazai kapu előtt, elsőízben még elfejelték előle a labdát, de Lipták hibája után újabb beadás érkezett a kapu elé, a horvát támadó azonban hiába szakadt el védőjétől, fél méterrel fölé fejelt.

28. perc: Ezúttal egy jobb oldali szöglet után szerezhetett volna gólt az FTC, de a rövis saroknál Mark Otten a labda mellé rúgott.

22. perc: A horvát Simic léphetett ki a védők mögül, de a támadó lövését Balajcza parádés kijövetellel blokkolni tudta.

21. perc: GÓÓL!! Vezet a Ferencváros! Egy bal oldali szöglet után Grúz az újpesti kaputól három méterre fejelhetett teljesen tisztán, a hátvéd pedig nem is hibázott, a hálóba bólintott. 0-1

17. perc: Sárga a másik oldalon: Jovanovics hátulról rúgta meg Vasziljevicset.

17. pec: Nagy Patrik lépett oda szabálytalanul Pölöskeynek, Kassai sárga lappal jutalmazta tettét.

A kezdeti felállás némileg változott, az FTC átvette a játék irányítását, főleg a hazai térfélén pattog a labda. Az iram meglehetősen lagymatag, de talán a nagy hőség gátolja a futballistákat abban, hogy nagyobb tempót diktáljanak.

10. perc: Pölöskey a 16-os sarkáról próbálta meglepni Balajczát, de az újpesti portás résen volt és vetődve hárította a felső sarok irányába tartó lövést.

7. perc: Sváb beadását követően Simic fejelt a büntetőpont környékéről, de Balajczának nem kellett játékba avatkoznia.

Az öt percben a lila-fehér gárda vállalt többet, a hazaiak birtokolják a labdát, de elsősorban mezőnyben zajlik a játék.

1. perc: Az Újpest együttese kezdte a találkozót, a mérkőzést Kassai Viktor vezeti.

14:58 - A két csapat tabellán elfoglalt pozíciójának ellenére szép számú nézősereg látogatott ki a Megyeri útra. 

14:56 - A két csapat őszi mérkőzésén a Ferencváros 3-0-s sikert aratott az Albert Stadionban.

14:52 - Köszöntjük Kedves Olvasóinkat, hamarosan kezdődik a derbi a Szusza Ferenc Stadionban!

OTP Bank Liga 28. forduló
Újpest FC - Ferencvárosi TC 0-1
Újpest FC: Balajcza – Nagy P., Lipták, Mihajlovic, Pollák – Eninful, Proesmans – Barczi, Vasiljevic, Balogh B. – Remili
Ferencváros: Jova – Otten, Sváb, Jovanovic, Beliczky – Junior, Grúz, Fülöp, Klein – Simic, Pölöskey
Gól: Grúz (21:)