Australian Open

Djokovics közel hatórás háborúban verte sorozatban hetedszer Nadalt

Óriási csatában, öt szettben nyerte meg a tenisz Australian Open férfi egyesének döntőjét Novak Djokovics Rafael Nadal ellen.

Djokovics erős közepes játékkal kezdte a meccset, és bár az első két adogatását hozni tudta, 2-2-nél elveszített a szerváját. A következő gémben több mint 10 percen keresztül nyúzta Nadalt, de a spanyol végül ellen tudott álni, és hozta az adogatását. Aztán a következőt hasonlóan nagy küzdelemben nem tudta, hibázgatott, így 4-4-nél újra egyformán álltak.

Ezt követően eleinte a szerb tűnt kezdeményezőbbnek, mégis Nadal brékelt először, és 6-5-ös vezetésénél játszmalabdákhoz jutott. Az első kettőnél ugyan túl visszafogott volt, és nem tudta őket kihasználni, de a harmadiknál Djokovics már nem tudott válaszolni az adogatásra, így a spanyol 1 óra 20 perc alatt 1-0-s szettelőnyt szerzett.

Amásodik játszmában a világelső emelni tudott a játéka színvonalán, miközben az addig sem sziporkázó spanyol nem igazán tudott újítani. Az első adogatását már bréklabdáról kellett megfordítania, a másodikat pedig el is veszítette. Djokovics így is majdnem elszórakozta a szettet, hiszen 5-2-es vezetése után visszaengedte Nadalt 5-4-ig, de újra brékelni tudott, és ezzel kiegyenlítette a szettállást.

Novak Djokovics örül a Rafael Nadal elleni győzelmének az Australian Open döntőjében 2012-ben

Ezt követően a szerb egyértelmű fölénybe került, a harmadik játszmában szinte teljesen leszorította ellenfelét a pályáról, kétszer is elvette Nadal adogatását, és simán, 6-2-re nyerte meg a szettet.

A negyedikben kiegyenlítettebbé vált a játék, a spanyol óriásit küzdött, de az irányítást szinte egyetlen pillanatra sem tudta a kezébe venni. Ennek ellenére hozta az adogatásait, ha nem is könnyen. Djokovics 4-3-as vezetésénél a spanyol 0-40-re állt, és innen tudta megfordítani a gémet, 4-4-re alakította az állást a játszmán belül. A lelki fölényét azonban egy pillanat alatt elvesztette, mivel elkezdett esni az eső, meg kellett szakítani a játékot, hogy behúzzák a tetőt.

A kényszerszünet után Djokovics simán, Nadal nehezebben, de hozta az adogatását (5-5), majd rövidítésbe torkollott a szett. Ott a világelső hibázott először, de utána ellenfele adogatásánál mindkét pontot megszerezte, így ő került minibrék előnybe. A salakkirály azonban egyenlíteni tudott, és végül ellenfele adogatásánál tudta megnyerni a szettet, miután a szerb az alapvonalon túlra ütötte a labdát.

Az egyenlítésnek Nadal úgy örült, mintha már a meccset is megnyerte volna, és a pszichológiai fölényét át is tudta menteni a döntő játszma elejére. 3-2-es vezetésénél elvette Djokovics adogatását, és szinte eldönthette volna a találkozót. A gémen belüli 30-15-ös vezetésénél azonban elhibázott egy könnyűnek tűnő ütést, a szerb ettől lendületet kapott, és visszavette a bréket.

Kétszer hozta a saját adogatását, eközben ellenfele mindkét szervájánál bréklabdákig jutott, és 5-5-nél Nadal a hálóba ütötte a játékszert, így a világelső adogathatott a győzelemért (6-5). Két labdára került a diadaltól, de egy feje fölül ütött röptét elhibázott, majd pillanatokkal később már bréklabdát kellett hárítania. Sikerült neki, és egyenlőnél Nadal fonákja után a hálóról pattant ki a labda, Djokovics pedig egy remek adogatás után egy tenyeressel befejezte a meccset.

5 óra 53 perc alatt, minden idők leghosszabb Australian Open-meccsén, és minden idők leghosszabb Grand Slam-döntőjében győzött tehát Novak Djokovics, aki ezzel megvédte címét a tornán, sorozatban hetedszer győzte le Rafael Nadalt, ráadásul sorozatban háromszor tette ezt GS-döntőben. Nadal ugyanakkor ezzel a vereséggel az első játékos lett, aki egymás után három GS-finálét veszített el.

Australian Open
Férfi egyes, döntő
Djokovics (szerb, 1.)-Nadal (spanyol, 2.) 5:7, 6:4, 6:2, 6:7 (5-7), 7:5
Australian Open
Novak Djokovics útja a győzelemig
1. forduló: Paolo Lorenzi (olasz) 6:2, 6:0, 6:0
2. forduló: Santiago Giraldo (kolumbiai) 6:3, 6:2, 6:1
3. forduló: Nicolas Mahut (francia) 6:0, 6:1, 6:1
nyolcaddöntő: Lleyton Hewitt (ausztrál) 6:1, 6:3, 4:6, 6:3
negyeddöntő: David Ferrer (spanyol, 5.) 6:4, 7:6 (7-4), 6:1
elődöntő: Andy Murray (brit, 4.) 6:3, 3:6, 6:7 (4-7), 6:1, 7:5
döntő: Rafael Nadal (spanyol, 2.) 5:7, 6:4, 6:2, 6:7 (5-7), 7:5