Atlétika

Patrick Makau megdöntötte Gebrselassie világcsúcsát

  • MTI

A kenyai Patrick Makau új világcsúccsal, 2:03:38 órás eredménnyel nyerte meg vasárnap a Berlin Marathont.

A 26 éves kenyai atléta az etióp Haile Gebrselassie 2008-ban, szintén Berlinben futott 2:03:59 órás idejét adta át a múltnak.

A minden idők egyik legjobb hosszútávfutójának számító Gebrselassie szintén ott volt a mezőnyben, ám ő sem bírta Makau tempóját.

A címvédő kenyai atléta 27 km-ig futott együtt az élbollyal, majd ritmust váltotta, mindenkit leszakított, s a táv utolsó harmadában már csak az óra volt ellenfele. Végül 21 másodperccel javította meg a világcsúcsot, melyet tavaly is célba vett, ám akkor a szeles, esős idő miatt "csak" 2:05:08 órával zárta a 42,195 km-t.

Mögötte ezúttal szintén két kenyai futó, Stephen Kwelio Chemlany és Edwin Kimaiyo ért célba, ám Chemlany is több mint négy perccel (2:07:55 ó) kapott ki Makautól.

Ez volt a berlini verseny történetének ötödik férfi világrekordja, az utóbbi négy csúcs mind itt született. Ugyanakkor Makau minden idők leggyorsabb maratoni idejétől még így is alaposan elmaradt, ugyanis honfitársa, Geoffrey Mutai áprilisban 2:03:02 óra alatt futotta le a Boston Marathont, eredménye azonban nem hitelesíthető csúcsnak, mivel a pálya nem felel meg az ehhez szükséges előírásoknak.

A nőknél szintén remek eredmények születtek, s a világrekorder itt sem tudott győzni: a 24 éves kenyai Florence Kiplagat egészen kiváló, 2:19:43 órás idővel nyert úgy, hogy élete első maratoni versenyét futotta. Mögötte a német Irina Mikitenko (2:22:19 ó) és a rekorder (2:15:25 ó) brit Paula Radcliffe (2:23:47 ó) végzett.