Férfi kézilabda-vb

Atomjaira szedték a dán támadójátékot a spanyolok, másodszor világbajnokok

Elképesztően hatékony védekezéssel óriási győzelmet aratott a házigazda spanyol válogatott Dánia ellen a férfi kézilabda-világbajnokság döntőjében. Ezzel másodszor lett világbajnok Spanyolország.

Nagyon nagy tempóban kezdték a spanyolok a döntőt, gyorsan előnybe kerültek, így Ulrik Wilbek korán kikérte az idejét. Ez segített is, hullámzó volt a játék, de a 20. percig rendre visszaértek a dánok a többgólos hátrányból is. 9-8 után - egy időben emberhátrányban - azonban a házigazdák óriásit mutattak védekezésben. A torna eddigi szakaszában szenzációs dán passzjátékot rendre villámgyorsan megtörték remek csapdázásaikkal, ezekből pedig olyan tempóban termelték a lerohanás- és indításgólokat, hogy a skandinávok mesterének gyakorlatilag nem volt ideje időt kérni.

Végül 13-8-nál mégis kikérte a másodikat is Wilbek, de ennek sem volt sok haszna, tovább nőtt a spanyol előny, 18-10-zel mentek pihenőre a csapatok. Érdekes, hogy Sterbik Árpád mindössze három lövést védett, de ehhez hozzá tartozik, hogy Mikkel Hansenék összesen csak 13 alkalommal találták el a kapuját. Rendre blokkokkal találkoztak a félelmetes dán átlövők, szélsőik pedig össze-vissza dobálták a labdát.

Nem tudni, hogy Wilbek mester mivel próbálkozott az öltözőben, de az biztos, hogy semmit nem ért vele. Játékosai ugyan elkezdték eltalálni Sterbik kapuját, de a Barcelona kapusa a kikényszerített lövéseket és a ziccereket is egymás után védte. Így percek alatt kitört a fieszta a Palau Sant Jordiban, a dánoknak elment a kedvük a játéktól, kénytelenek voltak beletörődni a vereségbe.

A különbség pedig csak nőtt, a hajrában 18 gól is volt, végül ebből 16 maradt meg, Spanyolország 35-19-es győzelmet aratott a világbajnoki döntőben. Ezzel 2005 után másodszor ért fel a csúcsra az ibériai együttes.

Férfi kézilabda-világbajnokság
döntő
Spanyolország-Dánia 35-19 (18-10)