Serie A

A klubelnök kamikazeakciója után játék nélkül bukhatja a Roma elleni meccsét a Cagliari

Az Olasz Labdarúgó Szövetség törölte a Cagliari-Roma mérkőzést a Serie A 4. fordulójának vasárnap délutáni programjából, miután a biztonsági okok miatt zárt kapusra tervezett meccsre a hazai klub elnöke hivatalos közleményben próbálta meghívni a helyi szurkolókat.

"A Cagliari Calcio, elnöke, Massimo Cellino, tagjai és minden alkalmazottja nevében - megelégelve a jelenlegi helyzetet, amely bürokratikus nehézségek és a hatóságok érdektelensége miatt kilátástalanná vált - kéri a szurkolókat, jegytulajdonosokat és bérleteseket, hogy vasárnap a közrend szabályait betartva látogassanak ki a Cagliari-Roma mérkőzésre. A klub és az általa megkérdezett szakértők álláspontja szerint a stadion biztonságos és alkalmas a nézők befogadására. Békésnek szánt, frusztráció és fájdalom vezérelte tettünket azért hajtjuk végre, hogy megvédjük a létezéshez való jogunkat" - szól az elnök által aláírt közlemény a klub hivatalos honlapján, ami kiváltotta a hatóságok reakcióját, akik szombat éjjel törölték az említett mérkőzést a programból. A hatóságok célja a rend megőrzése és egy esetleg zavargás megelőzése volt, persze az még nem biztos, hogy ezzel sikerrel jártak.

A Cagliari drapériája a csapat épülős stadionjában, az Is Arenasban 2012-ben.

A Cagliari mindössze néhány nappal ezelőtt volt kénytelen bejelenteni, hogy nézők nélkül kell megrendeznie a meccset, mivel a hatóságok nem találták alkalmasnak a még épülő Is Arenast arra, hogy biztonságosan vendégül láthassa a szurkolókat.

A szövetség azonnali vizsgálatot rendelt el az ügyben, így a klub súlyos büntetésre számíthat az elnök magánakciója miatt, és jó esély van arra is, hogy a Roma elleni mérkőzést nem rendezik meg később, hanem 3-0-s gólkülönbséggel a fővárosiaknak adják a győzelemért járó három pontot.

A Cagliari korábbi stadionját, a Sant'Eliát már 2012 tavaszán sem tartották alkalmasnak a nézők fogadására, emiatt a csapatnak a távoli Triesztben kellett utolsó bajnokijait lejátszania. Az új idény 2. fordulójában ugyan otthon játszhattak az Atalantával, de a szurkolók akkor sem lehettek ott a mérkőzésen.