Férfi kézilabda

Nyertek a svédek, kijutott Londonba a Mocsai-csapat!

  • 63/MTI

A Göteborgban zajló négycsapatos olimpiai selejtező-torna második körében a házigazda Svédország 27-23 -ra legyőzte Macedóniát, így az utolsó forduló eredményétől függetlenül biztossá vált, hogy a svédek mellett a magyar válogatott kvalifikálta magát a nyári ötkarikás játékokra!

Miután nemzeti válogatottunk szombat kora délután ha nehezen is, de legyőzte a brazil csapatot, a Svédország-Macedónia találkozó kedvező alakulása azt jelentette volna, hogy az utolsó találkozó eredményétől függetlenül kijutna a Londoni Olimpiára.

Mivel a házigazda svédek közel teltház előtt négygólos győzelmet arattak a rendkívül feszült macedón csapat felett, eldőlt, hogy Magyarország és Svédország kvalifikálta magát ebből a selejtezőcsoportból.

Az első félidőben egyik gárda sem tudott elszakadni a másiktól, a legnagyobb különbség legfeljebb háromgólnyi volt. A szünet után aztán a svédek elléptek négy találattal, és őrizték is ezt az előnyt.

A meccs kis híján botrányba fulladt: az utolsó támadásnál Fredrik Petersen a levegőben megpördülve akart látványos ziccergólt dobni, de belerepült a kapusba. A macedón válogatott minden tagja berohant a pályára, és körbevették a svédet, akit végül a társai "mentettek ki". Közben a macedón drukkerek különféle tárgyakat dobáltak a levonuló Petersen felé, a vendég együttes pedig füttykoncert közepette hagyta el a pályát. Igaz, a macedón szurkolók meg a svéd játékosokat fütyülték ki.

A lefújáskor a meccset a helyszínen megtekintő magyar csapat tagjai egyszerre ugrottak fel a helyükről, és ünnepelték az olimpiai kvótát.

Amióta a kézilabda az olimpia programján szerepel – az 1984-es Los Angeles-i játékokat leszámítva -, mindig volt magyar szereplője a sportági versenyeknek.

Csapatsportágban eddig csak a férfi vízilabdások és most a férfi kézilabdások szereztek londoni indulási jogot magyar részről. A női pólósok a jövő héten, Triesztben vesznek részt kvalifikációs viadalon.

Olimpiai selejtezőtorna, Göteborg
Svédország - Macedónia 27-23 (14-12)
korábban:
Magyarország - Brazília 29-27