Bundesliga

Elátkozták Robbent, így Lewandowski csodás sarkazása döntött

  • VNA

Elúszni látszik a bajnoki cím a Bayern München számára, amely ebben a szezonban másodszor is kikapott a Dortmundtól.

A Bundesliga 49. szezonjának csúcsrangadóját szerda este telt ház előtt rendezték meg Dortmundban, ahol a címvédő és listavezető Borussia ellenfele a három pontos hátrányban a tabella második helyén álló Bayern München volt. A hazaiak továbbra is egyik legjobbjuk, Mario Götze nélkül álltak fel a találkozóra, amelyen hatalmas lépést tehettek a bajnoki cím megszerzése felé. A Dortmund ősszel 1-0-ra győzött Münchenben, ráadásul a két klub legutóbbi három bajnokiján egyaránt győzni tudott, így Jupp Heynckes fiainak lett volna miért visszavágniuk.

A telt ház által biztatott Borussia alaposan belekezdett, a második percben ugyanis Gündogan kiugatásával a bal oldalon Blaszczikowski lépett ki, de kisodródva csak eltette a labdát Manuel Neuer és egyben a kapu mellett is. A hatodik percben Kagawa oldalról beadott labdáját Grosskreuzt lőtte estében közelről kapura, de Manuel Neuner hatalmas bravúrral védett, Lewandowski duplázását pedig ismét a bajorok kapusa hatástalanította.

A félidő közepén csendesebb periódus következett, majd a 30. percben Toni Kroos 22 méterről bal oldalról eresztett meg suhogós lövést, amely azonban alig néhány centivel kerülte el a bal kapufát. A helyzet után a sárga-feketék is felpörögtek, többször is helyzetet alakítottak ki a müncheni kapu előtt. A 37. perc hozta a legnagyobb esélyt, egy jobb oldali beadás után az idén már négy fejesgólt is szerző Robert Lewandowski fejese a kapufán csattant, a kipattanót pedig Boatengnek kellett akrobatikus mozdulattal mentenie az ötös sarkáról. A Borussia idén nagyon peches ilyen helyzetekben, hiszen ez már a 19. kapufája volt a futó szezonban a csapatnak. A Bayern ezt a helyzetet is megúszta, így gól végül egyik oldalon sem született az első félidőben, igaz remek tempójú, még a Bundesliga mércéjét tekintve is jó iramú találkozót láthattunk.

Arjen Robben a kihagyott tizenegyes miatt a német bajnokság rangadójának tragikus hőse lett - Fotó: sport1.de

Fordulás után ugyan aktívabban kezdett a Bayern, de az 51. percben így is az apró termetű Kagava fejese okozott veszélyt a vendégek kapuja előtt, igaz éppen – az első félidőben meglehetősen lazán védő - Neuner kezébe sikerült csúsztatnia a labdát. A 60. percben egy jobb oldali beadás átszállt mindenki felett, a túloldalon viszont Ribéry elérte, kisodródva lőtt - de csak az oldalhálót sikerült eltalálnia. Négy perccel később megint a francia került helyzetbe, majd az ötös sarkán elesett a dortmundi védő, Piszczek lábában, de a bíró sípja néma maradt. Ebben a periódusban szinte minden bajor támadás veszélyesnek indult, de igazán nagy helyzetük nem volt a vendégeknek. Egy újabb eseménytelen periódus után a 77. perc hozta a meccs egyetlen gólját, egy bal oldali szöglet után egy kipattanót Grosskreuz lőtt kapura, amibe az idei 20. gólját szerző (Robben rossz helyezkedése miatt nem állt lesen) Robert Lewandowski ért bele sarokkal zseniálisan, így jutott előnyhöz a Borussia (1-0). Érdekesség, hogy a Dortmund színeiben utoljára még húsz évvel ezelőtt a svájci Stéphane Chapuisat volt képes egy bajnokságon belül húsz gólt szerezni.

A hátrányba kerülő Bayern az utolsó tíz percet felpörgette, egy bal oldali akció során Ribery ugratta ki Robbent, aki megtolta a labdát, a feleslegesen kijövő Weidenfeller pedig elhúzta a holland légiós lábát. A dortmundi kapus viszont helyrehozta a hibáját, a büntetőnél ugyanis a jobb oldalra tartó labdát megfogta, így csapatának megmentette a győzelmet és ezzel nagyon úgy tűnik, hogy a bajnoki címet is. A 91. percben a menteni akaró Subotic fejese a kapufáról pattant vissza, az ezen a meccsen elátkozott Robben a kipattanót négy méterről az üres kapuval szemben állva messze a kapu fölé pattintotta. Az őrült hajrát egy gyors ellenakció végén egy Lewandowski-kapufa tette végül teljessé, de ebből az akcióból sem lett végül gól.

Robben kihagyott tizenegyeséhez Subotic "gratulált"

Az 1-0-s dortmundi győzelem azt jelenti, hogy négy fordulóval a bajnokság vége előtt hat pont - a 24 forduló óta veretlen - címvédő csapat előnye, így a BL-elődöntőre készülő Bayern számára most meglehetősen távol került a salátástál megszerzésének esélye. A két csapat májusban a német kupa döntőjében is találkozik majd még egymással, igaz akkor semleges helyszínen, Berlinben.

Bundesliga - 30. forduló eredmények
Kedden játszották:
Augsburg-VfB Stuttgart 1-3 (1-2)
Gólszerző: Rafael (5.) ill. Taschi (24.), Harnik (34.), Ibisevic (84.)
 
Hertha BSC-Freiburg 1-2 (0-1)
Gólszerző: Hubnik (81.) ill. Hubnik (7.-öngól), Freis (68.)
 
Mainz-1. FC Köln 4-0 (3-0)
Gólszerző: Polanski (20.), Zidan (31.), Müller (37.), Szalai (54.)
 
Werder Bremen-Borussia Mönchengladbach 2-2 (0-1)
Gólszerző: Rosenberg (18.), Naldo (74.) ill. Hanke (52., 67.)
 
Mai eredmények:
Bayer Leverkursen – Kaiserslautern 3-1 (1-1)
Gólszerző: Kiessling (1.), Rolfes (57.), Reinartz (63.) illetve Derstroff (42.)
 
Borussia Dortmund – Bayern München 1-0 (0-0)
Gólszerző: Lewandowski (79.)
 
Hannover – Wolfsburg 2-0 (1-0)
Gólszerző: Diouf (44.), Ya Konan (77.)
 
Hoffenheim – Hamburg 4-0 (2-0)
Gólszerző: Vestergaard (17.), Salihovic (25. – 11.esből), Johnson (51.), Schipplock (59.)
 
Nürnberg – Schalke 4-1 (3-0)
Gólszerző: Balitsch (25.), Simons (37. 11-esből), Didavi (45. és 88.) illetve Holtby (85.)