NBA

Kőkemény védekezés, Miami-győzelem az első meccsen

92-84-re győzött a Miami Heat a Dallas Mavericks ellen az NBA nagydöntőjének első mérkőzésén. A találkozón mindkét csapat a védekezésre fordította az energiáját, alig több mint dobásaik harmadát értékesítették a mezőnyből. Utóbbi mutatóban azonban hajszállal jobb tudott lenni a Miami, és ez el is döntötte a találkozót.

No, meg az, hogy a támadólepattanókból 16-ot gyűjtöttek be a hazaiak, a vendégek hatjával szemben. Pedig a Dallasnak is égető szüksége lett volna a második kísérletekre, hiszen nagyszerű védelemmel találták szemben magukat. Nowitzki a Mavericks és az egész mezőny legeredményesebb dobója lett 27 pontjával, de mezőnyből csak a dobásai 38 százalékát tudta értékesíteni. És még így is a jobbak közé tartozott, hiszen Kidd és Terry is csak háromszor talált be. Előbbi 8, utóbbi 10 kísérletből. Igaz, Terryt a második félidőben LeBron James őrizte, ami remek húzásnak bizonyult Erik Spoelstra részéről, aki ki is emelte, hogy mekkora feladat volt megállítani a Dallas dobóit.

Chris Bosh dob kosárra Peja Stojakivoc mellett a Miami Heat-Dallas Mavericks mérkőzésen az NBA nagydöntőjének első találkozóján 2011 májusában

"Ez már megint egy kőkemény, idegőrlő meccs volt. Egy nagyszerű támadócsapattal állunk szemben, és mi nem is tudtunk igazán jó támadóperiódusokat produkálni. Ez megint inkább egy védekező csata volt" - mondta a vezetőedző, utalva arra, hogy a Chicago Bulls elleni párharcuk kulcsa is a védekezés volt.

Ami a támadójátékukat illeti, James volt a legjobb dobójuk, 24 ponttal zárt. Alig valamivel volt eredményesebb a mezőnyből, mint a másik oldalon Nowitzki (9 kosár a 16 dobásból), de a hárompontosai nagyon pontosak voltak - ötből négyet bedobott. Ezzel sikerült megbontania a Mavericks védekezését, és utat teremtett saját magának és a Wade-nek is a hajrábeli betörésekhez, amiknek köszönhetően a harmadik negyedbeli hátrányukat a végére hatpontos előnyre fordították. Wade egyébként 22 pontot szerzett, míg a Nagy Hármas harmadik tagja, Bosh 19-et. A már emlegetett támadólepattanók megszerzésében utóbbi jeleskedett leginkább, ezzel kulcsszerepet vállalt a hazai győzelemből.

A Miami tehát 1-0-ra vezet a nagydöntőben, és csütörtök éjjel megint hazai pályán próbálhat megtenni egy fontos lépést a végső győzelem felé.

NBA nagydöntő