Forma-1

McLaren-Mercedes: Középmezőny vagy győzelem?

  • Kele János

Sokan, sok helyütt elmélkedtek már a nagy múltú McLaren-Mercedes istálló idei világbajnoki esélyeiről (köztük én is) - többnyire kevés sikerrel. Hamarosan azonban eljön az igazság órája, így úgy gondoltuk, megtesszük tétjeinket. Elmondjuk hát, hogy miért fog a McLaren a középmezőnyben harcolni az idény elején, miért lesz képtelen felvenni a versenyt a leggyorsabb autókkal, és a legjobb csapatokkal. Azt is elmondjuk, melyik pilótájuk lehet sikeresebb idén, és végül arra is fény derül, vajon van-e esélyük feljebb kapaszkodni az idény végéig.

 A McLaren-Mercedes volánjánál Lewis Hamiltonnal az utolsó barcelonai teszten
Kezdésként mindjárt barátkozzon meg minden McLaren-fanatikus a gondolattal, hogy kedvenceik várhatóan (persze száraz idő esetén) a középmezőny feneketlen bugyrában fognak küzdeni az első futamhétvégén. Fájó ezt kimondani, sőt még fájóbb kategorikus kijelentő módban leírva látni, de nem tehetek mást - az adatokból és az eddig leszűrt tényekből ugyanis nem lehet más következtetést levonni.

A tények ugyanis makacs dolgok. Esetünkben megmutatják például, hogy a McLaren teljesítette a legkevesebb kilométert a téli tesztszezon során az idei évre szánt konstrukciójával (eltekintve persze a HRT-től, akiknek egyetlen egy darab kör sem jött össze a két hónap alatt). Ez persze eddig még nem feltétlenül indok a lassúságra, mindössze azt mutatja, hogy a wokingiak megbízhatóságával valami nincsen rendben - ám mi tudunk egyéb tényeket is. Ha a tesztszezon eredményeit összesítő PosIx listára vetünk egy pillantást, láthatjuk, hogy a McLaren-Mercedes mindössze a hetedik helyen szerénykedik. De mit is jelent ez pontosan? Mi is ez a PosIx?

Nos, a PosIx egy olyan rendszer a tesztek értelmezésére, mely azt veszi alapul, hogy az adott csapat hány riválisát volt képes maga mögé utasítani a gyakorlásokon, s ennek alapján állít fel egy listát. Természetesen a rendszer nem hibátlan, hisz mindössze egyetlen tényezőt vizsgál: a napok végén kialakult gyorsasági sorrendet, ez pedig ugye tudjuk, hogy sok esetben egyáltalán nem egyezik a valódi sorrenddel. Mégis, az elmúlt évekre visszatekintve azt látjuk, hogy a PosIx rendszer nagyon nagy százalékban helyesen tudta megtippelni a szezonkezdetkor tapasztalható erősorrendet a csapatok között. Ez pedig akárhogyan is csűrjük-csavarjuk, több mint elgondolkodtató…

A PosIx rendszernél ugyanakkor sokkal tisztább képet adó összehasonlítási rendszerek is léteznek: elég például, ha megvizsgáljuk a teszteken futott hosszabb etapokat, és azokat bontjuk le csapatok szerint. Farkas Péter az A5.hu újságírója például az 5-6 és a 10-12 körös etapokat vizsgálgatta, annál az egyszerű oknál fogva, hogy a legtöbb pilóta ezeket a programokat részesítette előnyben a gyakorlás során. Nem árt azt sem megjegyezni, hogy a barcelonai időket veszi kiindulási alapul, hiszen ez az a pálya, ami mérvadó lehet az évad többi részére nézve: főleg, mivel a katalóniai versenypálya klasszikus aero-aszfaltcsík.

Nos, ha az 5-6 és a 10-12 körös etapok átlagidejeit vesszük alapul, a McLaren esetében borzasztó számokat kapunk: a wokingiak ezen erősorrendek szerint mindössze a 10. helyen állnak a 11 vizsgált csapat közül. A McLaren hátránya ráadásul számokban kifejezve is hatalmas: körönként körülbelül 5-6 másodpercre tehető (az adatok alapján). Ekkora különbség minden épeszű emberi számítás szerint nem lehet a McLaren és az élmezőny között, így a rendszer és a következtetés minden bizonnyal sántít kicsit - ám annyit azért mindenképpen jelez a kapott eredmény, hogy a McLaren legjobb esetben is csak a középmezőny elejére lehet jó Melbourne-ben (hozzáteszem rögtön, saját erőből).

Hogy akkor vajon a két pilóta közül melyik lehet sikeresebb idén? Ez nagyban függ az MP4-26-os gumikíméletességétől. Persze erre is tudunk következtetni, a pocsék 10-12 körös átlagidőből vélhetően az következik, hogy az új autó valósággal zabálja az abroncsokat. Nos, ebben az esetben finomabb, puhább vezetési stílusa miatt Button lehet előnyben, sőt az sem kizárt, hogy a legendásan agresszív Hamiltonnal szemben egész boxkiállásokat takaríthat meg - ami nyilvánvalóan plusz helyezéseket is jelent majd a számára.

És akkor végül, de nem utolsósorban, következzék a válasz arra a kérdésre, hogy vajon léphet-e előrébb idén a McLaren vagy kénytelenek lesznek beérni a stabil pontszerző helyekkel? A válasz véleményem szerint igen, léphet előrébb a wokingi csapat, sőt minden valószínűség szerint fog is. Állítólag már most dolgoznak egy új, egyszerűbb kipufogó-rendszeren, ami gátat szabhat a technikai problémáknak, és növekvő pályára állíthatja a gárda sebességét is. Sőt, a fejlődési teóriát erősíti az is, hogy a forradalmi MP4-26-osban még rengeteg kiaknázatlan lehetőség van, amit idővel biztosan egyre nagyobb magabiztossággal tudnak majd kihasználni az angolok mérnökei.

Addig azonban marad a csendes munka, összeszorított fogakkal - és a küzdelem, várhatóan a középmezőnyben.