Nemzetközi foci

Előttem az utódom - legendás kapusok rekordjai hullanak

Szombaton a spanyol, kedden pedig az olasz és a magyar labdarúgó-válogatott legtöbb mérkőzésen pályára lépő kapusát érte utol egyik utóda.

Ma este a Lengyelország elleni barátságos mérkőzésen léphet 86. alkalommal pályára a magyar nemzeti csapat színeiben Király Gábor. Amennyiben Egervári Sándor szövetségi kapitány - a kezdőbe jelölt Bogdán Ádám mellett legalább csereként - ismét bizalmat szavaz a rutinos kapusnak, akkor a válogatottsági örökrangsorban ezzel beéri az Aranycsapat legendáját, Grosics Gyulát. Furcsa egybeesés, hogy szombaton hasonló mérföldkőhöz érkezett Iker Casillas, a spanyolok világbajnok kapusa és ma este még az olasz Gianluigi Buffon is beérheti a legendás Dino Zoffot a vonatkozó rangsorban.

Casillas számára nem sikerült jól a jubileum, mert bár a rekordbeállítást jelentő 126. válogatottságát a londoni Wembley stadionban ünnepelte, csapata 1-0-ra kikapott Angliától. Reméljük, hogy az idén remek sorozatot produkáló és sorozatban nyolcadik veretlen meccsére készülő magyar nemzeti csapat kapujában Király Gábornak több szerencséje lesz Poznanban. Az olaszoknál a még mindig csak 33 esztendős Buffon 112. mérkőzése jöhet az Uruguay elleni barátságos találkozón, amivel a ’70-es, ’80-as évek legendás hálóőrét, a 40 évesen még vb-címet szerző Dino Zoffot érheti be.

Buffon az olasz, Casillas a spanyol válogatott történetének egyik legjobb kapusa

Buffon számára a mezőnyjátékos rekord sem tűnik elérhetetlennek, hiszen azt a Squadra Azzurrától már visszavonult Fabio Cannavaro tartja 138 - más források szerint 136 - fellépéssel. Hasonló rekord még Király Gábor számára is elérhető, hiszen jelenleg Bozsik József 101 válogatott mérkőzéssel tartja a magyar nemzeti rekordot. Casillasnak viszont már csak a Costa Rica elleni barátságos meccs hiányzik ehhez, hiszen Andoni Zubizarretával már jelenleg is ő a válogatottbeli szerepléseket tekintve a nemzeti csúcstartó.