Klubvilágbajnokság

A Barcelona a bajnokok bajnoka!

  • Fotó: fifa.com

A Japánban zajló klubvilágbajnokság döntőjében a Libertadores-kupa-győztes Santos a Bajnokok Ligája címvédő Barcelonával csapott össze. Josep Guardiola együttese könnyedén győzte le a brazil ellenfelét, a duplázó Lionel Messi vezérletével magabiztos és nagyarányú győzelmet aratott a fináléban, így 2009 után ismét megnyerte a klubvilágbajnokságot.

Messi 2009 után ismét gól szerzett a klub-vb döntőjében
Hiába fogadkoztak a Santos játékosai, hogy az általuk annyira várt mérkőzésen legyőzik a Barcelonát, gyakorlatilag már a 2. percben látszódott, hogy a dél-amerikai együttes nem veheti fel a verseny spanyol riválisával. Guardiola fia semmit különöset nem csináltak, "csak" játszották a saját játékukat, ami ellen azonban Neymáréknak nem volt ellenszerük. Az igen egyoldalú erőviszonyoknak köszönhetően csak az volt a kérdés, meddig bírja megőrizni kapuját a Santos. Ez a bizonyos pillanata a 17. percben következett be, Xavi egészen szenzációs labdalevétele után Messi ugrott ki a védők közül, majd egy nagyon pimasz megoldást választva Rafael kapujába emelet (0-1).  A 24. percben az egész mérkőzésen igen aktívan futballozó Dani Alves tört be a brazil 16-osra, majd miután Xavihoz passzolt, a karmester 12 méterről megduplázta csapat előnyét (0-2). Az első félóra végén még Fabregas találta telibe a kapufát, majd ezután szűk negyedóra katalán csendes pihenő következett. A játékrész utolsó percében aztán a semmiből érkezett a harmadik spanyol találat: egy nagy kavarodás után, némi szerencsével Cesc Fabregas iratkozhatott fel a gólszerzők közé (0-3).



Fordulás után lüktető játékot produkáltak a csapatok, hol az egyik, hol a másik kapu előtt adódott gólszerzési lehetőség. Nagyobb veszély a Barcelona támadásaiban akadt, de a Santos a második félidőben három alkalommal is kaput eltaláló lövéssel fejezte be kontráit, más kérdés, hogy Victor Valdes valamennyiszer a lehető legjobb helyen volt. A találkozó hajráját még "megnyomta" a Barca: a 80. percben előbb az ekkora már éket játszó Dani Alves trafálta telibe a jobb kapufa tövét, hogy aztán 3 perccel később gólpasszt adjon Messinek. Az Aranylabdás argentin köszönte szépen a lehetőséget, egy az egyben kicselezte Rafael kapust, majd beállította a 4-0-s végeredményt.

Josep Guardiola csapata ezzel a sikerrel 2009 után 2011-ben is megnyerte a klubcsapatok világbajnokságát, a tréner regnálása alatt 13. serlegét begyűjtve ezzel.

Klubvilágbajnokság, Döntő
Santos - Barcelona 0-4 (0-3)
Jokohama, Nissan-stadion. Vezette: Ravsan Irmatov (üzbég)
Santos: Rafael - Danilo (Elano 31.), Dracena, Bruno Rodrigo, Durval - Henrique, Arouca, Leo, Ganso (Ibson 83.) - Neymar, Borges (Alan Kadrec 79.). Vezetőedző: Muricy Ramalho.
Barcelona: Valdés - Dani Alves, Piqué (Mascherano 56.), Puyol (Fontás 85.), Abidal - Busquets, Xavi, Thiago (Pedro 79.) - Iniesta, Fabregas, Messi. Vezetőedző: Josep Guardiola.
Gólszerző: Messi (17., 83.), Xavi (24.), Fabregas (45.)
Sárga lap: Ganso (73.), Dracena (75.), ill. Piqué (37.), Mascherano (71.)

 

 

 

 


Vége a mérkőzésnek! A Barcelona teljesen megérdemelten nyert ilyen nagy arányban is a

Santos ellen.

89. perc:
Két gyors Barca lehetőség is kialakult egymás után, előbb Messi lövését blokkolták a védők, majd Dani Alves emelt jócskán a kapu fölé.

83. perc:
Ibson jön Ganso helyett, Puyolt pedig Fontas váltja.

82. perc: GÓÓÓL!
Az most már leginkább csatárt játszó Dani Alves szerzett labdát a Santos 16-osához közel, jó ütemben tálalt Messi elé, aki miután kicselezte a kapust belőtte csapata negyedik gólját. 0-4

80. perc:
Dani Alves csinált magának helyzetet egy bedobás után, életerős lövése azonban a jobb kapufa tövéből a mezőnybe pattant.

79. perc:
Thiago helyén Pedro folytatja, míg a másik oldalon Borgest Kardec váltja.

75. perc:
A megítélt szabadrúgást Dani Alvest lőtte kapura mintegy 35 méterről, de a védő próbálkozása elakadt a sorfalban.

74. perc:
Messi szólózott hatalmasat, de Dracena végül megállította. A gond csak, hogy ezért sárga lapot kapott ő is.

73. perc:
Ganso is begyűjt egy sárgát.

71. perc:
Mascherano sárgult be, miután taktikai okokból a félpályájánál felvágta Borgest.

69. perc:
Messi került helyzetbe a brazilok ötösénél, de mielőtt kapura lőhetett volna, a játékvezető les miatt lefújt az akciót.

A nagy adok-kapok után újra leült valamelyest az iram, nem forognak veszélyben a kapuk.


61. perc:
Iniesta labdavesztése után kontrázott a Santos, melynek végén Elano tüzelt kapura, de lövésébe beleértek, így szöglet lett a dologból.

Nem sok helyzete volt a Santosnak, de a Barca kapusa mindegyik esetnél nagyon magabiztosan védett.


57 .perc:
Neymar egy az egyben vihette a labdát Valdesre, de mivel Puyol utolérte őt, estében már nem tudta megfelelően elhelyezni a kirepülő Valdes mellett a labdát.

56. perc:
Piqué helyett Macherano a pályán.

56. perc:
Ezúttal Iniesta lőtt kis híján gólt, Fabregas letett labdája után nem sokkal tévesztett célt.

55. perc:
A másik oldalon Neymar-Ganso-Borges trió okozott veszélyt, de utóbbi becsúszós lövését Valdes szépen "betakarta".

54. perc:
Hiába védekezik 8-9 emberrel a Santos újabb Barca-helyzet alakult ki, melynek végén Messi nem tudta Rafael kapus lábai között a kapuba juttattni a labdát.

52. perc:
Messi indult el a kezdőkörből, kicselezte a fél brazil gárdát, kipasszolta Thiagónak a jobb oldalra, a a hosszúra beívelt labdát azonban az érkező Dani Alves rossz helyre fejelte.

47. perc:
Borges Abiddal csatázott a bal oldalon, így beadása pontatlan volt Neymarnak, aki méterekkel Victor Valdes kapuja fölé fejelt.

46. perc:
Fabregas becsúszva szerzett labdát az ellenfél térfelén, Messivel párban meg is lódultak a brazil kapu felé, az argentin önzetlenül passzolt a középpályáshoz, de Fabregas próbálkozását Rafael ujjheggyel kivédte.

A Santos kezdheti a második félidőt.


Előzetesen talán valamivel nagyobb küzdelmet és izgalmakat lehetett várni a mérkőzéstől, de a Barcelona és Santos ezen a napon (sem) nem volt egy súlycsoportban. Josep Guardiola tanítványai hozzák szokásos játékukat, ez pedig megoldhatatlan feladat elé állítja a dél-amerikaiakat. Mivel a lényegi kérdések már az első félidőben eldőltek, a szünet után katalán örömfocira számíthatunk. 


45. perc: GÓÓÓL!
  Dani Alves beadására Messi csapott le a büntetőpont tájékán, a védők gyűrűjében sarokkal tette tovább a brazilnak, de Alves beadását Rafael középre ütötte, majd Thiago fejesét is védte, de az újabb kipattanónál Fabregas már nem hibázott. 0-3



Továbbra is 74 százalékban birtokolja a labdát a Guardiola-csapat.

Öt perc van hátra a játékrészből, nagyon úgy fest, a katalánok megelégedtek ezzel az eredménnyel, legalábbis erre a félidőre.

Kicsit leült a mérkőzés, valamelyest többet birtokolja a labdát a Santos, mint eddig, de helyzetek kialakítására nem sok alkalma nyílt.


30. perc:
Ramalho változtat csapatán: az 50-szeres brazil válogatott Elano érkezik Danilo helyére

29. perc:
Kis híján harmadik találat szerezte meg a Barca: Xavi indította Fabregast, aki 7 méterről a kapufát találta telibe.

27. perc:
Ganso hozta helyzetbe Borgest, aki éles szögből már nem tudta rendesen elhelyezni a labdát, Victor Valdes jól zárta a rövid oldalt.

23. perc: GÓÓÓL!
Dani Alves vezette rá a bal oldalon a védőkre a labdát, miután beért a büntetőterületre jól gurított vissza Xavinak, aki 12 méterről könnyedén duplázta meg csapata előnyét. 0-2

 

20 perc játék után meg van tehát a vezetés a Barcának, amely 74 százalékban birtokolja eddig a labdát.


17. perc: GÓÓÓL! Messi
től indult az akció, de a kulcsmomentum Xavi csodálatos labdalevétele volt, ami után jól tette vissza az argentinnak, aki a kivetődő Rafael felett pimasz módon a kapuba emelt. 0-1




15. perc:
A Barcelona 16-osának csücskéről végezhetett el pontrúgást a Santos, Neymar legurítását azonban Ganso csúnyán mellé lőtte.

13. perc:
Messi csinált magának helyzetet, 17 méterről leadott lövését Rafael védeni tudott, a kipattanót Thiago Alcantara erőtlenül tette kapura, a brazilok kapusa ismét útját állta a labdának.

12. perc:
Fabregas tört be a Santos tizenhatosára, de a fehér mezes védők elnyomták a katalán középpályást- tették mindezt szabályos körülmények között.

Eltelt 10 perc a mérkőzésből, de még egyik oldalon sem jegyezhettünk fel kapuralövést.

"Ez nem a Messi-Neymar párharc lesz, hanem a Santos mérkőzik a Barcelonával és most az a legfontosabb, hogy mi nyerjük el a serleget" - mondta a találkozó előtt a 19 éves braz
il.

7. perc
- Veszélyes kontrát vezethettek a brazilok, de Neymar ígéretes helyzetben elönzőzte az akciót.

Több, mint öt perc telik el, mire a Santos hosszabb ideig képes megtartani a labdát
, Neymar még nem ért a játékszerhez.

2. perc -
A Barcelona azonnal magához ragadja a kezdeményezést, a brazilok gyakorlatilag még nem találkoztak a labdával.

11:30 -
Az üzbég Irmatov sípszavára a Barcelona kezdte a mérkőzést.

11:28 -
A nemzetközi sajtó Neymar-Messi párosra hegyezte ki ezt a találkozót, melyre a brazil csapat már a nyár óta készül.

11:27
- Egy gombostűt sem lehet leejteni a jokohamai stadionban, természetesen tetlház előtt lépnek pályára a csapatok.

Klubvilágbajnokság, döntő
Santos (brazil) - Barcelona (spanyol)  0-4 (0-3)
Jokohama, Nissan-stadion. Vezeti: Ravsan Irmatov (üzbég)
Santos: Rafael - Danilo, Dracena, Bruno Rodrigo, Durval - Henrique, Arouca, Leo, Ganso - Neymar, Borges. Vezetőedző: Muricy Ramalho.
Barcelona: Valdés - Dani Alves, Piqué, Puyol, Abidal - Busquets, Xavi, Iniesta - Thiago Fabregas, Messi. Vezetőedző: Josep Guardiola.
gól: Messi (17. 83.) Xavi (23.) Fabregas (45.)