Biatlon-vb

Ruhpolding új rekordokat állított fel

  • VNA

Minden idők legjobban szervezett biatlon világbajnoksága zárul le vasárnap - a házigazda németek a két tömegrajtos versenyektől is érmeket várnak.

Vasárnap délután a két tömegrajtos versennyel ér véget Ruhpoldingban a biatlon világbajnokság. A másfél hete tartó esemény új rekordokat állított fel sok területen. Soha nem volt ugyanis még ilyen sok nemzet (45) és sportoló (358) az indulók között és a korábbi világbajnokságokon sem volt ennyi helyszíni néző sem a stadionokban. A befejező napot nem számítva (ahol az esőzés ellenére is szinte garantált újra a telt ház ) már 218.000 néző látogatott ki a bajor kisvárostól 4 km-re található biatlon centrumba. A német televíziók is elégedetten zárják majd a Magdalena Neuner visszavonulása miatt különösen várt világeseményt, a ZDF például a múlt vasárnap rendezett női üldöző verseny alatt hétmillió nézőt tudott felmutatni, amely - az olimpiai versenyeket leszámítva - új rekord a német televíziós piacon.

Eurosport logo

"Ruhpolding a biatlon sport Mekkája. Egy tökéletesen szervezett világbajnokság zárul le vasárnap. Egy olyan szintre jutottunk el, amelyet már nem nagyon lehet fokozni" - nyilatkozta a Nemzetközi Biatlon Szövetség (IBU) húsz éve hivatalban lévő elnöke, Anders Besseberg. A sportág első számú embere Neuner visszavonulása ellenére sem számít a sportági fejlődés megakadására, szerinte ugyanis korábban is voltak már sztárjaik, akik visszavonultak (pl. Magdalena Forsberg), de a sportág újra "kitermelt" szerethető és népszerű versenyzőket. Az utóbbi években ráadásul a televíziós nézettség is az egekbe ugrott, Besseberg szerint az évekkel korábbi 200 milliós szinttel szemben az idei szezonban már 900 millió nézőt vonzott világszerte a sportág.

Maga Ruhpolding is nagyot "kaszált" a világbajnoksággal, amellett, hogy a 6.500 lakossal rendelkező kisváros (és a környező összes település) szálláshelyei végig zsúfolásig tele voltak, esténként a fogadók és éttermek is csúcsra járatva üzemeltek. A város vezetői szerint a vb másfél hete alatt 20 millió eurós forgalmat generáltak a vb-re érkező vendégek.