Európa Liga

Elszúrta a Fradi: vége az európai kalandnak

Drámai mérkőzésen, hosszabbítást követően szenvedett 3-1-es vereséget a norvég Aalesund vendégeként a Ferencváros csapata, ezt pedig azt jelentette, hogy 4-3-as összesítéssel az északi alakulat jutott az Európa Liga selejtezőjének harmadik fordulójába.

Az egy héttel ezelőtti találkozón Prukner László együttese 2-1-es sikert aratott az Aalesund felett. Noha a játék képe alapján nagyobb különbségű győzelmet is arathatott volna a magyar csapat, a megszerzett előny birtokában kedvező továbbjutási esélyekkel utazhattak Skandináviába.

A valamivel több, mint 5000 néző előtt lejátszott találkozón a norvégok nekirontottak a Ferencvárosnak, igaz fölényük csupán a mezőnyben volt szembetűnő, a kapu előtt nem volt igazán veszélyes az Aalesund. Az első félóra elteltével azonban a játék képe nem változott, a Fradi gyakorlatilag észrevétlen volt a mérkőzésen - már ami a támadásokat illeti. A magyar védelemre nem lehetett panasz, Otten vezérletével hősiesen állta a sarat a hátsó alakzat. Aztán, ahogy mondani szokták a "semmiből" szerzett vezetést az FTC. A 42. percben Oláh Lóránt remekül oldotta meg az előtte álló feladatot: Andreinho remek ütempasszát 12 méterről a kapuba vágta (0-1). Lélektanilag a lehető legjobbkor jött ez a találat, hiszen Pruknerék úgy mehettek az öltözőbe, hogy összesítésben 3-1-re vezettek.

A folytatásban nem sokat változott a játék képe, az Aalesund mezőnyfölényben futballozott, de eredményt továbbra sem tudtak felmutatni. Aztán a 72. percben a lengyel játékvezető egy igen vitatható szituáció után tizenegyest ítélt a hazaiak javára, a befújt büntetőt pedig Barrantes értékesítette is (1-1).

A norvégok tizenegyese, mely után megfordult a játék képe
A bekapott gól teljesen megzavarta a Fradit, az addig stabilan teljesítő védelemben komoly zavarok keletkeztek. A két vezetőedző cserékkel próbálta frissíteni csapatát, és mint utólag kiderült, ez lett bizony a mérkőzés egyik kulcsa: a rendes játékidő vége előtt három perccel a frissen beálló Fuhre révén hosszabbításra mentette a meccset az Aalesund (2-1).

A kétszer 15 perces ráadásban végig pengeélen táncoltak a fradisták, Olsen révén két ízben is a kapufa mentette meg őket a kieséstől. Helyzetekig itt már könnyedén eljutott a norvég gárda, kérdés csak az volt csupán, mikor viszik be a győztes találatot.

Ahogy a magyar csapatoknál az lenni szokott ezúttal is az utolsó percben "sikerült" gólt kapni: a 119. minutumban a szintén csereként pályára lépő Post Barrantes beívelésére érkezett remek ütemben - és teljesen egyedül -, amivel eldöntötte a továbbjutás kérdését (3-1).

Az eredmény azt is jelentette, hogy 4-3-as összesítéssel az Aalesund jutott a harmadik fordulóba és csaphat össze a svéd Elfsborg csapatával. A mérkőzésről készült szöveges tudósításunkat itt elolvashatod.

Európa Liga-selejtező, 2. forduló, 2. mérkőzés
Aalesund (norvég) - Ferencvárosi TC 3-1 h.u. (0-1,2-1,2-1)
Aalesund, Color Line-stadion, 5000 néző
V: Marciniak (lengyel)
Aalesund: Grytebust – Olsen, Tollas, Arnefjord, Jääger – Morrison, Ulvestad (Post 63.) – Okoronkwo (Fuhre 81.), Barrantes, Parr – Sellin (Myklebust 20.)
FTC: Ranilovic – Júnior, Otten, Grúz, Fülöp N. – Morales, Maróti, Józsi (Balog 90.), Andrezinho – Abdi (Rodenbücher 70.) , Oláh L. (Félix 85.)
Gól: Barrrantes (72., 11-esből), Fuhre (87.) Post (119.) ill Oláh (42.)
TJ: az Aalesund 4-3-as összesítéssel

A mérkőzés összefoglalója: