NHL

A New York Rangers nyerte a Winter Classicot - videó

  • MTI

A New York Rangers kétgólos hátrányból felállva 3-2-re legyőzte a vendéglátó Philadelphia Flyers csapatát az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) hagyományos nyitott pályás mérkőzésén, a Winter Classicon.

A Rangers kétgólos hátrányból felállva  legyőzte a Philadelphia Flyerst az NHL hagyományos nyitott pályás mérkőzésén.

Az NHL-ben ez volt az ötödik ilyen jellegű bajnoki találkozó, amelyet most kivételes alkalommal nem január elsején, hanem másodikán tartottak, mert újév napjára esett az Egyesült Államokban hatalmas népszerűségnek örvendő amerikaifutball-liga (NFL) alapszakaszának zárása.
   
A mostani Winter Classicnak a philadelphiai Citizens Bank Park, a helyi Phillies baseball-együttesének stadionja adott otthont, és a helyszínen 47 ezer szurkoló foglalt helyet. Az elmúlt napokban többek között egyetemi és öregfiúk összecsapásokat is rendeztek a pályán.  A legolcsóbb jegy 275, a legdrágább pedig - amelyhez VIP-parkoló is tartozott - 1755 dollárba került.
   
A meccs még világosban - és nagy szélben - kezdődött, majd az első harmad után felkapcsolták a reflektorokat is. A két csapat játékosai tisztelegve a hagyományok előtt régi, úgynevezett retromezben léptek pályára, és a felvezetés, a körítés is látványos, közönségszórakoztató volt. Például az amerikai himnusz záró soránál két szuperszonikus vadászgép húzott el a stadion felett, míg az HBO-csatorna hetek óta valóságshow-t forgatott az érintett hokisokkal.
   
A Rangers már a 15. másodpercben kapuvasat lőtt, majd a túloldalon Giroux - akinek lánytestvérét, Isabelle-t az előző nap éppen ezen a jégen jegyezték el -, valamint Jagr, a New York-iaktól pedig Gaborik hagyott ki ziccert.
   
A folytatásban a hazaiak játszottak mezőnyfölényben, és a 33. percben a nyomás góllá érett. Az olimpiai bajnok Lundqvistról kipattant egy távoli lövés, Schenn pedig közelről beütötte élete első NHL-es gólját. Két perc múlva Giroux is betalált, ám kereken 30 másodperc múlva Rupp szépített.
   
Közvetlenül a szünet után Rupp éles szögből is eredményes volt, majd három perc elteltével Richardsról feledkeztek meg a Flyers-védők.
   
A hajrában volt esély az egyenlítésre, 19,6 mp-cel a vége előtt büntetőt kapott a Philadelphia, ám Briere kihagyta, így nyert a Rangers.

Eredmények:
Philadelphia Flyers-New York Rangers 2-3 (0-0, 2-1, 0-2)
gól: Schenn (33.), Giroux (35.), illetve Rupp (35., 43.), Richards (46.)
 
További eredmények:
Ottawa Senators-New Jersey Devils 3-2, hosszabbítás után
Vancouver Canucks-San Jose Sharks 2-3, szétlövés után
Chicago Blackhawks-Edmonton Oilers 3-4
Los Angeles Kings-Colorado Avalanche 1-2, szétlövés után