Vitorlázás

Félnek a kalózoktól a Volvo Ocean Race szervezői

  • VNA

Fenyegetést kaptak a kalózoktól a Volvo Ocean Race vitorlásverseny szervezői - akik óvatosak lesznek a kelet-afrikai partoknál.

Különleges helyzettel szembesülnek a Volvo Ocean Race vitorlás verseny szervezői Afrika keleti partjainál. Az 1973 óta megrendezésre kerülő legendás földkerülő verseny 11. kiírása során ugyanis most először fordul elő, hogy kalózok fenyegetése miatt a hajók nem önerőből teljesítik az utat, hanem egy hatalmas szállító konténerben. A Fokvárosból Abu Dhabiba tartó szakasz nagy részét így „szárazföldön” teszi meg a hat 21 méter hosszúságú hajó. A hajók jelenleg még vízen haladnak, de Karácsony előtt nem sokkal - a kalózok által uralt zóna elérése előtt - egy titokban tartott kikötőbe mennek, ahol egy szállítóhajóba kerülnek és fegyveres kísérettel folytatják útjukat.

Kalózok fenyegetése miatt kellett módosítani a Volvo Ocean Race szervezőinek
Ezen időszak alatt a hajók kikapcsolják a rádiós kommunikációs rendszerüket is, hogy a versenyt figyelő kalózok számára nem szolgáljanak információval, emellett pedig a verseny Internetes oldala sem szolgál majd új információkkal a hajók helyzetéről. A résztvevők számára amúgy nem alakult rosszul a szituáció, hiszen a speciális helyzet miatt ők legalább családjuk mellett tölthetik a karácsonyi ünnepeket, amíg hajóik eljutnak az ismét biztonságosnak gondolt kikötőbe. A közel 40.000 tengeri mérföldes földkerülő verseny októberben a spanyolországi Alicante kikötőjéből indult útjára és a tervek szerint jövő júliusban az írországi Galwayben érhet majd véget.