NHL

Ismét Lundqvist nyerte a kapuspárbajt

  • Molnár Dávid

Egyelőre Henrik Lundqvist tűnik a New Jersey Devils átkának, miután az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) keleti főcsoportdöntőjének harmadik mérkőzésén ismét shutoutot jegyzett a svéd portás, a Rangers pedig a 3-0-s győzelemmel 2-1-es vezetést szerzett a négy győzelemig tartó párharcban.

Be van oltva a gól ellen

A New Jersey Devils fellélegezhetett a második meccs után a keleti főcsoport döntőjében, hiszen nemcsak gólt sikerült szerezniük Henrik Lundqvist ellen, hanem a győzelmet is kicsikarták végül, amivel kiegyenlítették a párharcot. Az Ördögök a playoffban 4-1-es hazai mérleggel fogadták a Hudsoni riválisokat a harmadik találkozón, hogy folytassák az előzőn elkezdett trendet, de a svéd kapus alaposan áthúzta a számításaikat.

A Devils ugyanis hiába rontott rá az álmosan kezdő Rangersre, egy valaki éber maradt a Parkőröktől, méghozzá a legfontosabb láncszem a csapat idei menetelésében. Lundqvist már az első harmadban megmutatta, hogy ezen a meccsen sem lesz egyszerű dolga az ellenfélnek, ha át akarják juttatni a pakkot rajta, és szükség is volt az elképesztő védéseire, mivel a Rangers védők az elején szokatlanul sokszor maradtak le a Devils csatárairól. Az Ördögök számos szóló, illetve kettő az egy elleni helyzetet teremtettek, de Lundqvistban folyton elakadt a korong.

A lehető legjobbkor jött a szünet a Rangers számára, de John Tortorella vezetőedző szavai mintha nem találtak volna megértő fülekre a két játékrész között, és a második húsz perc elején folytatódott az első harmad Devils nyomása. Az őszinte nyilatkozatairól és heves vérmérsékletéről híres szakember nem is várt a szünetével, és már a folytatás elején kikérte azt, ami már nagyobb hatást ért el a játékosainál, mint az előző nagyobb beszéde.

Bár a mezőnyben továbbra is főképp a Devils akarata érvényesült, a Rangers ellentámadásaiban és beszorításaiban folyton mutatkozott esély arra, hogy megszerezzék a vezetést, azonban Martin Brodeurt, a hazaiak portását sem kellett félteni, ha hatalmas védések bemutatásáról volt szó. A két kapus hathatós közreműködésének hála 0-0-s döntetlennel vonulhattak a második nagyszünetre a csapatok, és megint csak úgy tűnt, hogy a záró etap első találata mindent eldönthet majd.

A harmad elején aztán megszületett a várva várt gól, és az első meccshez hasonlóan ismét a Rangers védője, Dan Girardi vette be Martin Brodeur kapuját emberelőnyben. A Rangers megnyert egy bulit, és Girardi előtt szabad út nyílt a rossz helyezkedésnek köszönhetően egy erős löket eleresztésére, amire a Devils kapusának nem volt válasza. Nem sokkal később a másik Ördögűző is feliratkozott az eredményjelzőre, Chris Kreider az ötödik gólját jegyezte a playoffban, és már 2-0-ra vezetett a Rangers.

A Devils még felkapaszkodhatott volna, hiszen volt még negyed óra a találkozóból, azonban hiába kapták sorjában az emberelőnyöket, nem tudták kihasználni a Rangers csökkentett létszámából származó előnyöket. Amikor már úgy tűnt, hogy végre Lundqviston túljut a pakk, akkor is a kapuvason csendült a játékszer. Az utolsó két percre még lehozták Brodeurt a szépítés és az egyenlítés reményében, de az első találkozó krónikájához hasonlóan ez csak a Rangers előnyének duzzasztását eredményezte: a csapatkapitány Ryan Callahan csapott le a kapu mögötti korongra a Devils védők előtt, és különösebb nehézségek nélkül behelyezte a pakkot az üres ketrecbe.

Henrik Lundqvist 36 védéssel zárta a meccset és így érte el már második shutoutját a főcsoportdöntőben. Bár az eredmény simának tűnhet, ha nincs Lundqvist, valószínűleg ugyanilyen eredménnyel nyernek az Ördögök, akiknek kiújult a Lundqvist-fóbiájuk, és az alapszakasz találkozóit is figyelembe véve már harmadszor maradtak gól nélkül a svéd kapussal szemben. A párharc negyedik találkozója Newarkban folytatódik, magyar idő szerint kedd hajnalban.