Divízió I-es jégkorong-vb

Gáláztunk a spanyolok ellen

Ted Sator együttese erőlködés nélkül tudott nyerni

A magyar válogatott végig uralva a mérkőzést, meggyőző, 13-1-es győzelmet aratott Spanyolországgal szemben a Papp László Sportarénában a divízió I-es jégkorong-világbajnokságon. Így hibátlan mérleggel futhat neki a szombati Olaszország elleni, az A-csoportos világbajnokságba való feljutásról döntő találkozónak. Palkovics Krisztiánt választották a spanyolok ellen összecsapás legjobbjának.

Az első egy-két perces bizonytalankodás után válogatottunk állandósította jelenlétét a spanyolok harmadában. A látvány mindenesetre ominózus volt, hiszen több mint 8000 szurkoló buzdította a mieinket, és alig várták, hogy a magukkal hozott plüssmackókat a jégre dobhassák. Érett is a magyar gól, a vendégek folyamatosan küldték vaktában előre a korongot. Ladányi Balázs remek passzal hozta helyzetbe Vass Mártont, de az átvételbe hiba csúszott. A spanyolok kapusa remekelt az első harmadban, bár az első magyar emberelőnyből megszületett az első gólunk Pozsgai Tamás révén a 10. percben (1-0). Egy pillanattal később repültek is a macik.

Mackók a jégen a spanyolok elleni mérkőzésen - Fotó: MTI

Bálizs Bence, a magyar válogatott bő keretében még szereplő fiatal kapus nyilatkozott a "kényszerű" szünetben a Sport Tv-nek.

"Idén nagyon sokat játszottam, nem csak az EBEL-ben, a MOL ligában is. Így feladtam magamnak a leckét, mert jövőre is legalább ennyit akarok játszani. Szerettem volna úgymond "beleköpni" Hetényi és Szuper levesébe, de jó szájízzel szerepeltem, élveztem, hogy őket helyzettesíthettem. Tapasztalatokat és élményeket szereztem."
Több percbe került, amíg a megtisztították a jeget a plüssállatoktól. A folytatás után azonnal érkezett a második találatunk, Benk András duplázta meg az előnyt, miután egyedül maradt a vendégek kapusával szemben (2-0). És ha egy üzlet beindul! Három percen belül a harmadik magyar gól is megszületett, Ladányi három spanyol között centerezte középre a korongot Horváth András elé, a védő pedig kapásból vágta be Alcaine kapujába (3-0). Nem kellett túl sok időnek eltelnie, hogy kijöjjön a két válogatott közti tudásbeli különbség. A mackós leállás után ismét kényszerű szünet következett, ugyanis Hetényi kapus háta mögött betört az egyik plexi, amit ki kellett cserélni.

Az „újrakezdés” után sem változott a játék, Vass Márton passzolt a spanyol hálóőr kapuja mögül Ladányi Balázshoz a 16. percben, aki közelről Alcaine lepkés kesztyűje mellett behelyezte önmaga első, a válogatott negyedik gólját (4-0). Az újonc spanyolok szemmel láthatóan nem voltak hozzászokva a Ted Sator által irányított válogatott tempójához, legalábbis az első harmadban nem termett számukra sok babér. A 17. percben Benk duplázta meg góljainak számát, a magyar válogatott pedig már ötnél járt, így a mérkőzés gyakorlatilag eldőlt (5-0).

A második harmadban a felek lekopírozták az elsőt, a mieink keresték a fogást a játékrész első felében, a spanyolok hálóőre bemutatott néhány bravúrt, majd az első emberelőnyünket gólra váltottuk. Horváth András ütötte be Ladányi passzát (6-0). Itt azonban nem ért véget a gálaelőadás, a 32. percben Palkovics Krisztián is feliratkozott a gólszerzők közé (7-0).

A nyolcadik gólunknál Kóger tüzelt kapura, Alcainéről kijött a korong, Kovács Csaba pedig nagyon szemfüles volt (8-0). A vendégek teljesen elkészültek az erejükkel, végig a spanyol harmadban folyt a játék, az emberelőnyős helyzeteket pedig könyörtelenül kihasználtuk.

A magyar válogatott ünnepel a spanyolok elleni mérkőzésen - Fotó: MTI
"A mai mérkőzéssel nem kell sokat foglalkozni, hiszen a két együttes nincs azonos szinten. A 13 lőtt gól önmagáért beszél. Az olaszok ellen sokkal nehezebb dolgunk lesz" - nyilatkozta az MTI-nek Ted Sator, válogatottunk szövetségi kapitánya a találkozó után. A harmadik harmad spanyol kapuscserével indult, Alcaine helyett Luis Alonso próbálkozott kifogni a magyarokon. Emberhátrányban sem mondtunk le a támadásról, Galanisz Nikandrosz állt közel első góljához. Ehelyett szépítettek a spanyolok, Brabo lőtte ki a kapu jobb felső sarkát (8-1). A vendégek előnyét azonban gyorsan elrontottuk, két perc alatt ismét két gólt szereztünk. Palkovics rutinosan helyezte be az "új" kapus mellett második gólját a 48. percben (9-1), majd az emberhátrányban ziccerbe kerülő Galanisz második helyzetét már értékesítette (10-1).

Az egész mérkőzés során remekül használtuk ki az emberelőnyös helyzeteket, nem volt ez másképp az 52. percben sem, Kovács Csaba második gólja előtt 15 másodperccel vonult le a kiállított spanyol (11-1). Néhány pillanattal később a sérülésből felépülő Bartalis István egy gyönyörő adogatás után vette be Alonso kapuját (12-1), majd Sofron István gólja zárta a mérkőzés találatainak listáját (13-1). A mérkőzés legjobbjának Palkovics Krisztiánt választották a helyszínen.

A magyar válogatott különösebb erőlködés nélkül hozta a spanyolok elleni mérkőzést, így hibátlan mérleggel várhatja a szombati, Olaszország elleni, az A-Csoportos világbajnokságra való feljutásról döntő találkozót.

Magyarország-Spanyolország 13-1 (5-0, 3-0, 5-1)

Gólszerzők: Pozsgai (10.), Benk (11., 17.), Horváth (12. 29.), Ladányi (16.) Palkovics (32., 48.), Kovács (36., 52.) Galanisz (49.), Bartalis (53.), Sofron (58.) illetve Brabo (47.)

Korábban játszották:

Koreai Köztársaság-Hollandia 6-3 (1-1, 4-2, 1-0)

Legnagyobb riválisunk, Olaszország szabadnapos, mivel ezen a napon a tornát végül lemondó japán válogatottal játszottak volna.

Az állás:

1. Magyarország 9 pont/3 mérkőzés (26-7), 2. Olaszország 9/3 (11-2), 3. Koreai Köztársaság 3/3 (9-15), 4. Hollandia 3/4 (16-18), 5. Spanyolország 0/3