Vélemény

Szentes szakmázik és (ki)oktat - videó

  • Göbölyös János

Szentes Lázár nem hazudtolta meg magát. Benczés Miklós leváltását követően a DVTK szakmai igazgatójaként a vezetőedzői tisztet betöltő szakember a csütörtöki sajtótájékoztatón a tőle ilyenkor megszokott könnyedséggel, már-már provokatív nyugalommal, jó kedvűen vezette fel a pénteki, Pécs elleni mérkőzést.

Szentes Lázár a sajtót tájékoztatja - Fotó: boon.hu

A boon.hu internetes portálon látható két videóból sok információt megtudhatunk, azt nevezetesen nem, hogy ki lesz az ellenfél, milyen csapat a PMFC és konkrétan hogyan készül ellene a Diósgyőr. Ellenben elhangzik egy minden apró szakmai részletre kiterjedő elemzés a Debrecen elleni vereség okairól. A papírhalmazt forgató Szentes reklámnak sem utolsó megjegyzésekkel tárja a nyilvánosság elé az aktuális témában (lásd bajnoki előzetes) érdektelen, amúgy valóban hasznos elemző rendszert, kiemelve természetesen(...) az ő szerepét, az edzői szubjektumot, és még ki tudja, mit. A rögtönzött licenc-tanfolyamnak is beillő oktatófilm végén azért visszazökkenhetünk a mába, és kiderül, hogy Szentest nem nyomasztja az eredménytelenség. Csak idegesíti. Nem látszik rajta, bár lehet, hogy ő ilyen szerencsés alkat.

Aztán jön a sajtó által érthetően leginkább felkapott edzőkérdés. Szinte Benczés kirúgásával egy időben bejelentették Diósgyőrben, hogy a szakmai igazgató a napi munka mellett ,,éjt nappallá téve" keresi az utódját, az új, külföldi trénert. Megvan! A bejelentésnek nyilván azok a diósgyőri szurkolók örülnek a legjobban, akiknek elegük van a magyarázkodásból, most már inkább eredményt - legalább egy árva pontot - akarnak. Szentes kegyesen segített az információk híján találgató újságíróknak, szerinte órákon belül kiderül, ki az illető, és aki majd Pécsen jól körülnéz, az meg is láthatja őt a lelátón.

Olyan ez az egész történet, mint egy Agatha Christie krimi - rejtélyes, izgalmas, és aki nem győzi kivárni a végét, lemarad a lényegről. Hogy mi értelme van misztifikálni a jelöltet, nem tudom, csak sejtem. Amíg folyik az össznépi nyomozás, addig nem a csapat mélyrepülése, a sorozatban elszenvedett öt vereség, hanem a szerződését ki tudja mikor aláíró ismeretlen a téma. Jó taktika.

Annál legalább is jobb, mint amelyik mostanában a diósgyőri öltöző mágnestáblájáról leolvasható.