Kajak-kenu vb

Csipes Tamaráé az első arany Szegeden

  • VNA

A női kajak egyes ezer méteres távján induló Csipes Tamara szállította a magyar küldöttség első aranyérmét Szegeden.

A szegedi világbajnokság egyik legkülönlegesebb döntőjét láthattuk pénteken délután, ahol ugyan a Maty-éri pálya nézői az ötös pályán induló Csipes Tamaráért szurkoltak, a mezőny másik három tagja is Magyarországon látta meg a napvilágot. Fazekas Krisztina (most már férje révén Zur Krisztina néven) amerikai színekben, Keresztesi Alexandra az argentin, Hegyi Zomilla pedig a spanyol csapat tagjaként volt részese a döntőnek.

Csipes Tamara mutatja aranyérmét az eredményhirdetés után miután megnyerte a női kajak 1000 m egyes számát Szegeden 2011 augusztusában

A rajt remekül sikerült Zur Krisztinának, aki az első száz méter után már messze kimagaslott a mezőnyből és elkezdhettünk kicsit aggódni Csipes Tamaráért, aki bő másfél hajóhosszal lemaradva csak az ötödik helyen haladt 250 méternél. Ráadásul féltávnál már csak a hatodik helyen állt, igaz hátránya nem nőtt tovább. Az ezer méter harmadik negyedében aztán Csipes begyújtotta a rakétákat, gyorsvonal sebességgel húzott el mindenki mellett, így 650 méternél már az élre került. Az orosz Vera Sobetova ugyan nagyot hajrázott mellette, de végül Csipes üldözésében annyira kifáradt, hogy a dobogóról is lemaradt.

Csipes Tamara saját maga harmadik világbajnoki címét szerezte meg, ezzel pedig a szegedi világbajnokság első magyar (arany)érmét is szállította. A "magyar különítményből" végül Zur Krisztina feljött a második helyre, míg Hegyi Zomilla a nyolcadik, Keresztesi Alexandra pedig a kilencedik pozícióban zárta a finálét.

Kajak-kenu világbajnokság, Szeged
Női kajak egyes, 1000 m
1. CSIPES TAMARA 4:11.388
2. Krisztina Zur (Egyesült Államok) 4:13.470
3. Naomi Flood (Ausztrália) 4:14.124