Kerékpár

Lance Armstrong elismerte az EPO-, a vérátömlesztéses és a tesztoszteron doppingot

Lance Armstrong elismerte, hogy a kilencvenes évek közepe óta az EPO, a vérátömlesztés és tesztoszteron "koktéljával" doppingolt.

Armstrong bevallotta a doppingolást

A kerékpársport legnagyobb személyiségének, egyben a sportág legnagyobb doppingbotránya főszereplőjének tartott Armstrong Oprah Winfrey televíziós sztárnak először nyilatkozott erről a csütörtök éjjel sugárzott interjújában. Bevallotta, hogy alkalmazott tiltott teljesítménynövelő módszereket a Tour de France-versenyek alatt és úgy vélekedett, hogy ezt a versenyt dopping nélkül "lehetetlen" egymás után hétszer megnyerni.

"Nem én találtam ki ezt a kultúrát (a doppingolás kultúráját), de nem tettem annak érdekében, hogy véget vessek ennek a kultúrának. Ez az én bűnöm" - nyilatkozott Armstrong, aki a kortizon és növekedési hormon alkalmazását is elismerte.

Mint mondta, a doppingolás olyan természetes rutinná vált, mint az, hogy a versenyzők kerekében levegő, a palackjában pedig víz van.

A lelepleződött sportember az interjú során többször is tanújelét adta a megbánásnak. Armstrong azt állította, hogy 2005 után már nem doppingolt, a 2009-es és a 2010-es Tour de France-on már "tisztán" versenyzett. (Az első említett országúti körversenyen a 3., a másodikon a 23. helyen végzett.)

Nem értett egyet az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynökségének (USADA) azzal a megállapításával, miszerint ő és volt klubja, a US Postal "a sporttörténelem legkifinomultabb, legprofesszionálisabb és mostanáig a legsikeresebb doppingprogramját fejlesztette ki és működtette". Úgy vélekedett, hogy a keletnémet sport doppingolása a 80-as években az övénél jelentősebb ügy volt.

Lance Armstrong elismerte, hogy senki sem kényszerítette a tiltott szerek szedésére, egyúttal azt állította, hogy csapatkapitányként ő sem erőltette rá csapattársaira a doppingot. A kerékpáros másokra nézve nem tett terhelő állításokat, így nem vádolta meg sportorvosát, az olasz Michele Ferrari doktort sem, aki 10 éven át felügyelte felkészülését. Igaz, azt elismerte, hogy most másként nyilatkozna róla mint korábban, amikor pusztán kiváló szakemberi tulajdonságait domborította ki.

Elmondása szerint a minden áron való nyerni akarás vágya a rákbetegsége ellen folytatott küzdelme során ragadt rá. Doppingolás közben nem érezte magát csalónak.

"Abban az időben nem érezte, hogy hibázik?" - kérdezte Winfrey.
"Nem. Ez ijesztő" - felelte Armstrong.
"Nem érezte rosszul magát ettől?"
"Nem. És ez még ijesztőbb".
"Nem érezte bármi módon azt, hogy csal?"
"Nem. És ez a legfélelmetesebb."

A kérdésre, hogy boldogsággal töltötte-e el a tiltott eszközökkel elért győzelem, azt válaszolta, hogy a több boldogságot lelt a felkészülés folyamatában. Az interjú egy másik szakaszában az állította: örül annak, hogy mindent beismert.

"Ma boldogabb vagyok, mint tegnap voltam" - nyilatkozott Armstrong, aki azt is mondta, hogy ha visszafordíthatná az időt, akkor nem harcolt volna a doppingolás vádja ellen. Mi több, kijelentette, hogy noha szavahihetőségét elvesztette, a történtek után is hajlandó lenne együttműködni a doppingellenes hatóságokkal.

Ugyanakkor azzal kapcsolatban is sajnálkozott, hogy a 2005-ös, doppingolással megnyert Tour-győzelmét követő visszavonulása után visszatért a kerékpársportba. Ha ez nem történt volna meg, akkor "nem ülnénk most itt" - jelentette ki Oprah Winfreynek Lance Armstrong.

Doppingbotránya kitöréséig a most 41 esztendős Armstrongot tartották a kerékpársport minden idők legnagyobb bajnokának. Csütörtökön kiderült, hogy a mind hét Tour de France-elsőségétől megfosztott sportoló valószínűleg nem kap meghívást a világ legrangosabb versenyének centenáriumi megünneplésére. Ugyanezen a napon a kerékpárost, akit minden profi kerékpárversenytől eltiltottak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) megfosztotta a 2000-es sydneyi ötkarikás játékokon nyert bronzérmétől is.

Oprah Winfrey magáncsatornája, az OWN csütörtök éjjel a hétfőn felvett interjúnak csak az első részét sugározta, a második részt péntek estére tűzte műsorára.