Ligue 1

A PSG a korzikai pokolban hullajtott újabb pontokat - videó

  • Horváth Gergely

Gól nélküli döntetlent ért el a bajnoki ezüstérmes Paris Saint-Germain az AC Ajaccio otthonában a francia labdarúgó-bajnokság, a Ligue 1 második fordulójának zárómérkőzésén. A korzikaiak a találkozó egészében egyenrangú ellenfelei voltak az 58. perctől emberhátrányban futballozó párizsiaknak.

Carlo Ancelotti a Lorient elleni mérkőzéshez képest (2-2) négy helyen változtatott a kezdőcsapaton, döntésének pedig kényszerű okai is voltak. A rajton két gólt szerző Zlatan Ibrahimovic bokasérülése nem jött rendbe - az AC Milantól érkező támadó szerdán a svéd válogatottban sem lépett pályára -, ezért az olasz szakember úgy döntött, nem kockáztatja meg a hórihorgas csatár szerepeltetését. A gólvonalon is csere történt, Nicolas Douchez csípőproblémái miatt el sem utazott Korzikára, ezért a párizsiak kapuját Salvatore Sirigu védte. Az olimpiáról visszatérő Thiago Silva pihenőt kapott a szakmai stábtól, ahogyan a sérülés után lábadozó Mohamed Sissoko és Thiago Motta sem volt tagja a PSG keretének. A hazaiaknál Alex Dupont vezetőedző nem számíthatott az első fordulóban kiállított Mehdi Mostefára, aki a csapat alapemberének számít. Az eltiltott középpályást Johan Cavalli helyettesítette, a francia szakember más változtatást nem eszközölt a kezdőtizenegyben.

Korzikán a küzdelem dominált, Samuel Bouhours (balra) és Jérémy Ménez sem finomkodott - Fotó: AFP

A játékosok bevonulásakor sorfalat álló Birodalmi Gárda katonáinak dobpergése után a korzikai szurkolók füttykoncertje fokozta a forradalmi hangulatot - a párizsiakat finoman szólva sem szívlelik a szigeten... A harci jelszavak az Ajaccio öltözőjében is elhangozhattak, az elmúlt idényt tizenhatodikként záró alakulat ugyanis bátor támadójátékkal lépett fel "az eurómilliókkal" szemben. Sigamary Diarra emelésénél már Sirigunak is közbe kellett avatkoznia, Ricardo Faty fejesénél viszont mozdulni sem tudott az olasz portás. Az első negyedóra történéseiről mindent elmond, hogy a házigazda 64%-ban birtokolta a labdát. A PSG a 20. percben Nené kapu fölé szálló szabadrúgásával jelentkezett, majd hét perccel később Jérémy Ménez ziccerét hárította lábbal Guillermo Ochoa kapus. A lelkes hazaiak rendkívül fegyelmezetten védekeztek és már a felezővonalnál igyekeztek elfojtani a vendégek akcióit. Egyértelműen látszott, a PSG gondolkodás- és mozgásbeli gyorsaságával okozhatna zavart az Ajaccio hátsó alakzatában, de ezen erényeiket csak ritkán csillogtatták meg Ezequiel Lavezziék az első félidőben.

A fordulást követő első helyzet a fővárosiak kapuja előtt alakult ki, Mamadou Sakho hibája után Eduardo a jobbösszekötő helyéről lőtt laposan, a labda a kapufán csattant. Az 59. percben aztán Lavezzi vesztette el a fejét - amit a szünetben Ancelotti alighanem "leordított" -, páros lábbal ugrott Benjamin André felé, amiért Clément Turpin játékvezető azonnal felmutatta a piros lapot. Bár volt némi jele a könnyelműségnek, a korzikaiak emberelőnyben sem rohantak fejjel a falnak. Talán mindkét együttes úgy gondolkodott, a semminél az egy pont is több, ezért nem jegyezhettünk fel elsöprő rohamokat. Tíz perccel a vége előtt Ancelottit is kiállították - mérgében egy vizes flaskát rúgott be a pályára -, fiai teljesítményén látszott, nagyon sok munkát kell még elvégezni ahhoz, hogy gördülékeny támadójátékról és óraműként funkcionáló védekezésről beszélhessünk.

A hosszabbítás perceiben valamilyen oknál fogva kihunytak a Stade Francois Coty fényei, egyelőre pedig a Paris Saint-Germain (bajnok)esélyeivel kapcsán is sötétben kell tapogatóznunk, talán a jövő heti Bordeaux elleni csata után közelebb kerülünk a megoldáshoz. Az Ajaccio hozzáállása példaértékű lehet a Ligue 1 mezőnye számára, ha Alex Dupont-ék képesek lesznek megismételni vasárnap esti produkciójukat, sok riválisuknak okozhatnak fejtörést, főleg a korzikai pokolban...

  • Ajaccio - PSG 2012-08-19 21:00:00

 

Ligue 1
2. forduló
AC Ajaccio-Paris Saint-Germain 0-0 (0-0)
Gólszerzők: -
Sárga lap: F. Diawara (17.), Poulard (37.), Cavalli (54.) illetve Pastore (18.), Chantome (54.)
Kiállítva: Lavezzi (58.)
 
Ajaccio: Ochoa - F. Diawara, Medjani (Maire, 77.), Poulard, Bouhours - Pierazzi, R. Faty - André (Belghazouani, 75.), Cavalli (Lasne, 81.), S. Diarra - Eduardo
Vezetőedző: Alex Dupont
 
PSG: Sirigu - Jallet, Alex, Sakho, Maxwell - Matuidi - Chantome, Pastore (Hoarau, 90.) - Ménez (Gameiro, 65.), Lavezzi, Nené (Verratti, 74.)
Vezetőedző: Carlo Ancelotti