Debreceni úszó Eb

Hosszú Katinka könnyedén nyerte a 200 vegyest

A női 200 méter vegyesúszás döntőjében Hosszú Katinka esélyeshez méltóan magabiztos versenyzéssel nyerte meg az aranyérmet, míg Verrasztó Evelyn a bronzérmet kaparintotta meg.

Hosszú Katinka a 400 után 200-on sem talált legyőzőre

Az  elődöntőben Hosszú Katinka érte el a legjobb időeredményt (2:11,89), de az első futamot megnyerő Verrasztó Evelyn sem bosszankodhat, hiszen 2:12,67-es úszása a harmadik legjobb volt az elődöntő mezőnyében.

A hármas pályán Verrasztó Evelyn úszott, mellette a négyesen Hosszú Katinka versenyzett.

Az első pillangós 50 méter után Hosszú már több, mint egy testhosszal verte a mezőnyt, majd háton Verrasztó feljött a második helyre. A mellúszásban világbajnokunk megőrizte első helyét, de a brit Sophie Allen nagyon felzárkózott Hosszúra. Az utolsó 50 méteren gyorsúszásban mindkét magyar remekelt, Hosszú Katinka győzelmét semmi sem veszélyeztette, de a brit Allent Verrasztónak már nem sikerült befognia, így a 800 m gyorsúszáshoz hasonlóan egy arany- és egy bronzéremmel gyarapodott a magyar csapat éremkollekciója.

"Az a jó, hogy erre nem készültünk, és úgy úsztam ilyen időt. Megmondom őszintén, elfáradtam, kiadtam magamból mindent, remélem, sikerül magam összeszedni a váltóra - mondta a futam után Hosszú. - A végére úgy éreztem, hogy nem nagyon haladok, de úgy hallottam, hogy azért elég jól ment a vége is, érzésre más volt, mint kívülről." 

Verrasztó szintén elégedetten nyilatkozott: "A lelkiállapotomhoz képest elég jól ment, egész délután furcsán éreztem magam, tudom, hogy nem vagyok a csúcson. Nem volt annyira erős ez a mezőny Katkán kívül, nagyon szerettem volna érmet nyerni, és ez sikerült. Egy kicsit talán lassan kezdhettem, de azért elég jó lett a vége. Fáradt vagyok, igyekszem a váltóig még pihenni egy kicsit."

Hosszú Katinkának ez volt a második debreceni aranyérme, hiszen korábban már megnyerte a szám 400 méteres változatát is. Nem mellesleg ez volt a magyar úszósport 70. aranyérme az Európa-bajnokságok történetében.

Debreceni úszó Eb
200 m női vegyes
1. HOSSZÚ KATINKA 2:10.84 perc
2. Sophie Allen (Nagy-Britannia) 2:11.49
3. VERRASZTÓ EVELYN 2:11.63