Bundabotrány

Debreceni kapus a Sun címlapján - a börtönbüntetés kevés lenne

A 2009-es Liverpool-Debrecen Bajnokok Ligája-csoportmérkőzés is érintett a nemzetközi bundabotrányban az angol sajtó értesülése szerint. Az angol sajtó nagy terjedelemben foglalkozik az esettel.

Polekszics ismert lett Angliában

A The Sun című lap internetes kiadásában megjelent cikk arról számol be, hogy a Liverpool által 1-0-ra megnyert találkozó egyike annak a 380 futballmeccsnek, melyet az Europol hétfői bejelentése szerint a nemzetközi bűnszervezet - a gyanú alapján - az Európai Unió országaiban manipulált.

A cikk szerint Vukasin Poleksicsnek, a hajdúságiak kapusának azért fizettek, hogy több mint két gól szülessen a meccsen. Ahogy a lap fogalmaz, amennyiben ez volt a montenegrói hálóőr "feladata", nem végzett jó munkát, ugyanis a találkozó hivatalos statisztikája szerint az angol gárda játékosai hétszer találták el a debreceni kaput. Ugyanakkor az is szerepel a cikkben, hogy az utolsó negyedórában nem sok dolga volt Polekszicsnek, mivel Rafael Benítez, a Vörösök akkori mestere védekező felfogású cserékkel próbálta bebiztosítani a minimális előny megtartását.

Rob Wainwright, az Europol igazgatója hétfőn leszögezte, az elcsalt mérkőzések között két Bajnokok Ligája-mérkőzés volt, az egyiket pedig Angliában játszották.

Az ügyben a Liverpool szóvivője is megszólalt a The Sun hasábjain.

"Egyáltalán nem állunk kapcsolatban az Europollal, semmilyen szinten sem" - jelentette ki a szóvivő.

Az FA is kifejtette a véleményét az esettel kapcsolatban.

"Nincsenek hiteles bizonyítékaink a Bajnokok Ligája-mérkőzésekkel kapcsolatban. Nem osztottak meg velünk semmilyen információt" - jelentette ki az angol szövetség szóvivője. - Bár a Bajnokok Ligája az UEFA fennhatósága alá tartozik, az FA nagyon komolyan veszi ezeket az eseteket."

A FIFA biztonsági főnöke keményen fogalmazott az eset kapcsán. Ralf Mutschke elmondta, a börtönbüntetés kiszabása kevés a bundázóknak, akik megsértik a futball jogi kereteit. A szakember szerint ennél keményebb büntetés kell a vétkeseknek.