NBA

Továbbra sem talál legyőzőre a New York Knicks

Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) 14. játéknapján hat találkozót rendeztek. A New York megőrizte veretlenségét, miután tízpontos győzelmet aratott Orlandóban, a Toronto meglepetésre idegenben verte az Indianát, míg a San Antonio Spurs kisajtolta a sikert a Lakers vendégeként.

Orlando Magic - New York Knicks 89-99

Újabb tündérmese van születőben New Yorkban csak ezúttal meglepetésember nélkül. Míg féléve Jeremy Lin tündöklése adott okot a sok beszédre a Nagy Almában, most a csapat egységes sikere a főkatalizátor, miután sorozatban ötödször is diadalmaskodtak Carmelo Anthonyék. Mindezek után pedig a külföldi szakértők közül is egyre többen kénytelenek őket komolyan venni.

A Knicks a franchise legjobb szezonrajtjának örülhet az 1993-1994-es idény óta, amikor is 7-0-s mérleggel kezdett a csapat, és végül NBA nagydöntőt játszottak. Bár igen messze van még az alapszakasz vége, egyelőre nincs az a rövidzárlat, amin a Knicks játékosai ne tudnának felülkerekedni, és ezt most az Orlando sínylette meg hazai pályán. A Magic csupán ráijeszteni tudott a vendégekre, de maradandót nem tudtak alkotni, mivel a New York hármasával, Carmelo Anthonyval (25 pont), J.R. Smithszel (21) és Raymond Feltonnal (21) a hazai ponttermelők képtelenek voltak lépést tartani.

A New York kamatozni tudott abból, hogy utoljára pénteken lépett pályára, így az idősebb játékosok bőven ki tudták magukat pihenni az Orlando elleni derbire. A Magic fiataljai természetesen rögtön rárohantak a veteránokra, bízva abban, hogy ezzel megfogják Anthonyékat, de a fiatalok tapasztalatlansága kiütközött a második félidőre, amikor is a kétpontos hazai előnyből alig pár perc alatt tizenegy pontos vendég vezetés lett, el is döntve ezzel a mérkőzés kimenetelét.

Hogy mennyire is jó a Knicks, az magyar idő szerint péntek hajnalban kiderül, mivel a csapat San Antonióba, a nyugati főcsoport éllovasának otthonába látogat, majd egy nappal később Memphisben játszik.

Los Angeles Lakers - San Antonio Spurs 82-84

Harmadik mérkőzését játszotta le Mike Brown menesztése óta a Lakers, de csupán első vereségét szenvedte el. Az újonnan kinevezett edző, Mike D'Antoni szerdán fog csatlakozni a sárgatrikósokhoz, távollétében pedig Bernie Bickerstaff dirigálta Kobe Bryantéket, és kellett egy szívfacsaró végjátékot átélnie a játékosokkal.

A Lakers ismét szebbik arcát mutatta, ahogy azt már Brown távozása óta megszokhatták a Lakers-drukkerek, de a gyenge helyzetkihasználás a végén megbosszulta magát. Danny Green triplája 9 másodperccel a vége előtt visszaszerezte az előnyt a vendégeknek, majd fordulásból Pau Gasol kísérletezett szintén a triplavonalon kívülről, de dobása nem akadt be, a lepattanóra pedig Tiago Splitter csapott le a hazai játékosok előtt, pontot téve a mérkőzés végére.

A Lakers tizenhét labdát adott el a meccsen, ami a gyenge dobóhatékonyság mellett túl nagy előnyhöz juttatta a vendégeket, akiktől Tony Parker 19, Tim Duncan pedig 18 pontig és 11 lepattanóig jutott. Kobe Bryant 28 pontjával vitte a prímet az egész mezőnyből, de ismét szembesülnie kellett vele, hogy az egyszemélyes show-k nem mindig járnak sikerrel. A Los Angeles-i együttes nyolc mérkőzés után 3-5-ös mérleggel tanyázik a nyugati főcsoport utolsóelőtti helyén, a Spurs pedig 7-1-re javította mutatóját.

Indiana Pacers - Toronto Raptors 72-74

Meglepő győzelemmel távozott Indianából a Toronto Raptors - még annak ellenére is, hogy az előző napi Utah elleni vereség után csak hajnalban érkeztek meg újabb ellenfelük városába. A Toronto három játékosát is nélkülözte, köztük Kyle Lowryt, de DeMar DeRozan vezérletével így is sikerült megtartani az előnyüket. A Raptors az első negyed végétől kezdve végig vezetett a találkozón, ugyanakkor az utolsó negyedben csupán négy pontot produkáltak, de a sikert így is sikerült kivívni.

Charlotte Bobcats - Washington Wizards 92-76

Nem jelentett különösebb akadályt a nyeretlen Wizards a hazai Charlotte-nak. Ramon Sessions a cserepadról 21 pontot tett bele a közösbe, a Bobcats pedig 16 pontos különbséggel verte a Varázslókat. A Charlotte tavaly december óta először nyert két meccset egymás után, amivel 3-3-ra módosították mérlegüket, míg a Washington hat mérkőzés után is győzelem nélkül árválkodik.

Brooklyn Nets - Cleveland Cavaliers 114-101

Kezd összeszokni az újjászülető Brooklyn Nets társasága, leginkább Deron Williams és Joe Johnson. A két játékos 51 ponttal segítette ki a hazaiakat a Cleveland megleckéztetése során, Brook Lopez pedig tovább 23 egységgel támogatta őket.

"Valószínűleg ez volt a legjobb meccsünk így együtt, és biztos vagyok benne, hogy nem az utolsó ilyen nagy győzelmünk volt ez a szezonban" - értékelt Johnson, aki szerint a jövőben ez a teljesítmény mindennapos lehet tőlük, amint teljesen ráéreznek egymás játékára.

Sacramento Kings - Portland Trail Blazers 86-103

A Portland négy vereséggel a háta mögött érkezett Sacramentóba, de ezt sem tudta kihasználni a hazai Kings. A vendégektől az újonc Damian Lillard vette kezébe a dolgokat, és 22 ponttal állt bosszút a Kingsen, amiért azok nem őt választották ki a nyári drafton az ötödik helyen. Nem mintha igazán bánkódnia kellene Lillardnak, hiszen hatodikként végül a Portland választása rá esett, és nyolc meccs alatt máris a csapattársak egyik kedvence, valamint a csapat egyik kulcsfigurája lett.

NBA alapszakasz
14. játéknap
Orlando Magic - New York Knicks 89-99
Charlotte Bobcats - Washington Wizards 92-76
Indiana Pacers - Toronto Raptors 72-74
Brooklyn Nets - Cleveland Cavaliers 114-101
Sacramento Kings - Portland Trail Blazers 86-103
Los Angeles Lakers - San Antonio Spurs 82-84
NBA alapszakasz
Tabella
Csapat GY V MH Csapat GY V MH
New York Knicks* 5 0 - San Antonio Spurs* 7 1 -
Miami Heat* 6 2 0.5 Memphis Grizzlies 5 1 1.0
Brooklyn Nets 4 2 1.5 Oklahoma City Thunder* 6 2 1.0
Milwaukee Bucks* 4 2 1.5 Los Angeles Clippers* 5 2 1.5
Philadelphia 76ers 4 3 2.0 Minnesota Timberwolves 5 2 1.5
Boston Celtics 4 3 2.0 New Orleans Hornets 3 2 2.5
Chicago Bulls 4 3 2.0 Utah Jazz 4 4 3.0
Charlotte Bobcats 3 3 2.5 Denver Nuggets 4 4 3.0
Atlanta Hawks 3 3 2.5 Phoenix Suns 4 4 3.0
Indiana Pacers 3 5 3.5 Dallas Mavericks 4 4 3.0
Orlando Magic 2 5 4.0 Golden State Warriors 3 4 3.5
Toronto Raptors 2 6 4.5 Houston Rockets 3 4 3.5
Cleveland Cavaliers 2 6 4.5 Portland Trail Blazers 3 5 4.0
Washington Wizards 0 6 5.5 Los Angeles Lakers 3 5 4.0
Detroit Pistons 0 8 6.5 Sacramento Kings 2 6 5.0
GY=győzelem, V=vereség, MH=meccshátrány, *=csoportelső