La Liga

Bajba kerülhet a Real Madrid, csaltak a könyvelésnél?

Kellemetlen leleplező cikket közöltek a Real Madridról, Florentino Pérezek akár meg is üthetik a bokájukat.

Az angol The Telegraph szerdán tett közzé egy exkluzív cikket a Real Madrid pénzügyi gazdálkodásáról, egészen pontosan arról, hogy Florentino Pérezek a pénzügyi beszámolóikban nem voltak hajlandóak részletezni egy 135 millió eurós tételt, amelyből 122 millió eurós "egyéb" működési költségként van megnevezve. 

A portál megkeresésére a klub nem erősítette meg és nem is cáfolta, a híreket, hogy ezek a költségek a Providence nevű céghez kötődnek. 2017/2018-as idényben a klub megállapodott a társasággal, hogy folyósítson számukra 216 millió eurót a 2014 és 2017 között felhalmozott veszteség kiegyenlítésére. A Real Madrid nem részletezte, hogy ezt a pénzt miként fogja visszafizetni, bár a 2019/2020 szezonban megújították a megállapodást. Ahogy a goal.com kiemeli, a The Telegraph azt állítja, hogy a szerződésben az szerepel, hogy a Real Madrid bizonyos százalékú részesedést fizet a társaságnak a jövőbeni szponzori megállapodásokból származó bevételeiből. A spanyol adóhivatal ezt adósságnak tekinti, bár az ügylet így sem törvénytelen. 

Na de miért van erre szüksége a Realnak? A trükközések lényege, hogy így Péreznek és a királyi gárdának nem kell hitelt felvennie és a későbbi kamatokkal sem kell elszámolnia. Ez óriási versenyelőnyt jelent a mai világban, ráadásul ezek a megmagyarázhatatlan „egyéb működési költségek” évről évre emelkedtek, és 2022-ra elérték a klub összes bevételének a 20 százalékát.

A Real Madridot az elmúlt években folyamatosan dicsérték a kiegyensúlyozott pénzgazdálkodásukért, szembeállítva a nagy rivális Barcelona anyagi csőd közeli helyzetével. Ha azonban a cikkben foglalt igazak, akkor máris másként kell értelmezni Florentino Pérez "ügyes" gazdálkodását.

Természetesen a cikkre felfigyelt az UEFA is, hiszen visszamenőlegesen sem tudja a Real elszámolni ezeket az 'egyéb költségeket". Alighanem a blancók hamarosan kapnak egy pénzügyi vizsgálatot a nyakukba, ha pedig kiderülnek a jogsértések és csalások, akkor a Real Madrid büntetésre - például az átigazolásokból való kizárásra - számíthat.

A Real Madrid ettől eltekintve zavartalanul készül a következő idényre. A nyári időszak nagy történései közé tartozik, hogy kiderült, hogy Carlo Ancelotti az utolsó idényét tölti a kispadon, de Toni Kroos és Luka Modric is búcsú szezonjára készülhet. A Real Madrid ugyan a nyáron megszerezte Jude Bellinghamet 105 millió euróért, azonban Karim Benzema pótlása még mindig folyamatban van, többek Kylian Mbappé és Harry Kane is szóba jött korábban a csatársorba. 

{"headTitle":"La Liga 2023/2024 - Végső győztes ","headSubTitle":"Fogadási határidő","headSubTitleValue":"","footerTitle":"","footerLink":"","events":[{"eventTitle":"Real Madrid ","odds":"2.00","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"},{"eventTitle":"Barcelona ","odds":"2.37","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"}]}