Olasz foci

12 év eltiltás után visszatért a Sampdoria egykori sztárcsatára

Közel 47 évesen visszatért a pályára a Sampdoria egykori sztárcsatára, Francesco Flachi.

Fotó: calciopedia.com

A hétvégén az olasz ötödosztályban szereplő Signa 1914 színeiben újra pályára lépett a korábban 12 éves eltiltással sújtott Francesco Flachi. Az 1993 és 2010 közötti időszakban a Fiorentinában, a Sampdoriában, az Empoliban és a Bresciában is megforduló támadó csereként 30 percet töltött a pályán.

"Ez a nap eltörölte a 12 éves távolmaradásomat, olyan, mintha újjászülettem volna. Hogy mit éreztem először? Először szédültem, egy hete nem aludtam az idegesség miatt. Viszont most boldog vagyok és szeretném megköszönni mindenkinek, hogy újra futballistának érezhettem magam" - fogalmazott a meccs után a veterán játékos. 

Francesco Flachi 1993 és 2010 között több, mint 100 olasz élvonalbeli bajnoki mérkőzést játszott, megfordult a Fiorentina és a Sampdoria csapatában is, 1996-ban pedig megnyerte az Olasz Kupát a firenzeiekkel. 

Flachi legjobb éveit a Sampdoriában töltötte, a genovai klub színeiben 110 gólit jutott, ezzel a klub örökranglistáján a 3. helyig jutott, nála több gólt csak Gianluca Vialli (141) és Roberto Mancini (171) szerzett a Samp mezében.

Példátlanul nagy büntetést kapott 

Flachi "tanítani való módon" intézte el karrierjét. 2006 szeptemberében az olasz szövetség 20 000 eurós büntetést és kéthónapos eltiltást szabott ki rá, amiért a Samp focistájaként belső információkkal adott át különböző sportfogadó csoportoknak. 

2007 januárjában egy Inter elleni 2-0-ra elvesztett bajnokit követően Flachi szervezetésben kokain nyomaira bukkantak, ami miatt 2 éves eltiltást kapott, ennek köszönhetően pedig szerződést bontott vele a Sampdoria. 

2008-ban szerződést ajánlott neki az akkor másodosztályú Empoli, 2009-ben pedig Flachi a Brescia csapatához igazolt. 14 meccsen játszott a Bresciában - többnyire csereként - de 2010 januárjában újra elkapták kokain fogyasztást miatt, amiatt végül júniusban visszaesőként 12 évi eltiltás kapott - 34 évesen ezzel pedig véget is ért profi karrierje. 

Ritkán látunk példát ilyen mértékű büntetésre egy profi futballista esetében, de Flachi esete alighanem elérte a szövetség célját és elrettentő példaként szolgált minden Olaszországban játszó futballistának. 

{"headTitle":"Serie A 2021/2022 - Végső győztes ","headSubTitle":"Fogadási határidő","headSubTitleValue":"","footerTitle":"","footerLink":"","events":[{"eventTitle":"Inter ","odds":"1.44","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"},{"eventTitle":"Milan ","odds":"6.00","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"},{"eventTitle":"Napoli","odds":"7.00","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"},{"eventTitle":"Juventus ","odds":"13.00","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"},{"eventTitle":"Atalanta ","odds":"34.00","customLink":"","livebetLink":"","bookmaker":"23"}]}