5 perc SF

Stratégiák a sportfogadásban - napi lecke

  • mr.blonde

Mostani leckénkben egy rendkívül népszerű témakört, a sportfogadás stratégiákat fogjuk érinteni.

Mit tanultunk eddig?

Aki velünk tartott idáig és szorgalmasan végigtanulta korábbi leckéinket, az mostanra már viszonylag átfogó ismeretekkel rendelkezik a sportfogadás alapjairól. Korábbi cikkeinkben átvettünk minden lényeges témakört: megtanultuk, hogyan vágjunk bele a sportfogadásba, hogyan menedzseljünk a fogadó tőkénket, hogyan válasszunk magunkat fogadóirodát és hogyan gondolkozzunk a tippek kiválasztásánál. 

Mostanra megtanultuk a leggyakoribb fogadási típusokat, tisztában vagyunk azzal, hogyan működik egy fogadóiroda és megértettük a hosszú táv megkerülhetetlen jelentését is. 

Mostani leckénkben egy rendkívül népszerű témakört, a sportfogadás stratégiákat fogjuk érinteni. Cikkünkben igyekszünk bemutatni a három legnépszerűbb stratégiai módszert, a Martingale-t, a Fibonacci-t és a Kelly-t. Jó szórakozást hozzá! 

A képre kattintva leckesorozatunk összes anyagát megtalálod!

Mit jelent a stratégia a sportfogadásban? 

A stratégia kifejezés alatt egy bizonyos cél érdekében a cselekvések egy hosszabb távú tervét nevezhetjük. A szót eredetileg a hadviselésben használták, a háború megnyerésének művészetét, a seregek mozgatását és ellátását jelentette. A fogadóirodák elleni csata is tulajdonképpen egy hadviselés, így a stratégiáknak a sportfogadásban is teljes a létjogosultsága. 

Ezen a területen a stratégia alatt leginkább azt érthetjük, ha a tippjeink kiválasztásánál és tétjeink megtételénél ugyanazon módszer mellett haladunk. 

Stratégia lehet például, ha kizárólag csak egy bizonyos fogadási típusra játszunk (például a gólokra vagy a végeredményre) vagy az is, ha semmilyen körülmények mellett sem változtatunk a feltett egységnyi tétünkön. Az is stratégiaként értelmezhető, hogy valaki 2-3 kis szorzót kombinál össze vagy az is, ha valaki csak és kizárólag többes kötésekkel a nagy oddsokat próbálja levadászni. 

Az, hogy egy fogadó milyen stratégia mentén tippel, az teljesen egyénfüggő, a szubjektív szempontok mindenképpen beépülnek egy stratégia kiválasztásnál. 

 

Sportfogadásban alkalmazott stratégiák 

A sportfogadó közösség berkein belül azonban a stratégia szó alatt bizonyos definiált módszereket értünk, amely egy képlet vagy tétrakási metódus szerint határozzák meg a játékunkat. Következzen a három legnépszerűbb és leginkább ismert sportfogadási stratégiát mutatjuk be röviden. 

  • Martingale-stratégia 

A Martingale-módszer egy szerencsejáték-stratégia, aminek során a játékos egyre növekvő tétekkel próbálja visszanyerni az eddigi veszteségeit. Talán ez a legismertebb stratégia a sportfogadásban, leginkább "tétemelős-duplázós" néven ismert. 

A stratégia abból áll, hogy a játékos vesztes fogadás esetén mindig megduplázza a tétet. Mivel a nagy számok törvénye alapján előbb-utóbb nyernie kell, és az aktuális tét mindig kicsit nagyobb, mint az összes addig elvesztett tét együttvéve, az összesített eredményének előbb-utóbb pozitívnak kell lennie. A sportfogadásra levetítve fontos megjegyezni, hogy értelemszerűen az oddsoknak magasabbnak kell lenniük, mint 2.00-es érték, hiszen csak így jöhet ki pluszban a dolog. 


Egy példa a Martingale-stratégia alkalmazására. Látható, hogy 1000 forintos kezdő tétnél hat vesztes tippet követően a hetedik fogadásunkra már 64 ezer forintot kell felraknunk. 

Példa a Martingale tétemelésre
1. fogadás: 1000 Ft
2. fogadás: 2000 Ft
3. fogadás: 4000 Ft
4. fogadás: 8000 Ft
5. fogadás: 16 000 Ft
6. fogadás: 32 000 Ft
7. fogadás: 64 000 Ft!

A Martingale-stratégiával azonban jobb óvatosan bánni, nem véletlen hívják "őrült stratégiának". 

A módszer ugyanis kifejezetten veszélyes és rizikós, hiszen bár matematikai alapon van létjogosultsága, a szerencsefaktort nem lehet vele befolyásolni. Minden fogadó véges anyagi erőforrásokkal rendelkezik, és itt már egy 5-6-os vesztes szériával is nagyon csúnyán bele lehet csúszni a bukóba (lásd a fenti táblázat). A stratégia lényege azonban, hogy nem adhatod fel, így addig kell hajszolnod a veszteségeidet, amíg nem kerülsz pluszba. Viszont egy vesztőszéria nemcsak az egész sportfogadó karrierünknek teheti be a kaput, hanem a magánéletünket és anyagi helyzetünket is negatívan befolyásolhatja. 

 

  • Fibonacci-számok

Egy másik igen ismert stratégia vagy módszer az úgynevezett Fibonacci-stratégia, amely a Fibonacci-számokon alapul. 

A Fibonacci-stratégia azon az elméleten alapul, miszerint a futballban a döntetlenek a fogadóirodák számára a legnehezebben jósolható eredmények, éppen ezért ezen a területen a bukmékerek támadhatóak. A Fibonacci-stratégia lényege pofonegyszerű, labdarúgó-mérkőzéseken kell megfogadni a döntetlent, majd amennyiben a fogadásunk vesztes lesz, megfogadunk egy újabb döntetlent - csak ezúttal már emelt (nem duplával) téttel. Ezt a módszert is addig kell folytatni, amíg az egyik tipp nem lesz nyerő, és ez a módszer is ugyanolyan veszélyes, mint a Martingale. 

A Fibonacci-számok magyarázata
A Fibonacci-sorozat a legszélesebb körben ismert matematikai sorozat, amelynek számai egy nagyon egyszerű formula alapján generálódnak:
N3 = N1+N2
Vagyis minden Fibonacci-szám egyenlő az előző két szám összegével..

Bár a döntetlen stratégia nem túl bonyolult stratégia, de azért akad néhány követendő szabálya, amit mindenképpen muszáj betartani.
 

  • csak olyan döntetleneket szabad megjátszani, aminek a szorzója magasabb, mint 2.618
     
  • a tétet a Fibonacci-sorozat alapján kell emelnünk, vagyis: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21 és így tovább.

 

Bár elméletben ez a stratégia nyerő, a való világban számos akadályba ütközhetünk, vagyis a Fibonacci-stratégia eredményessége pont úgy viselkedik, mint a sportfogadás-tippek általában - vagyis nem láthatjuk előre annak kimenetelét. Az ötlet tökéletesen működik, hiszen a számok törvényszerűségének köszönhetően előbb-utóbb nyerni fogunk, viszont ahhoz, hogy ezt a gyakorlatban is realizálhassuk, ahhoz tulajdonképpen egy korlátlan bankrollra és korlátlan limitekre van szükségünk. 

 

  • A Kelly-kritérium 

A Kelly-formula John Larry Kelly Jr. amerikai fizikusról kapta a nevét, aki 1956-ban kifejlesztett egy matematikai képletet, ami arra szolgál, hogy a játékos kiszámolja vele, mennyi pénzt érdemes feltennie egy adott fogadásra

Az eredeti célja ennek a módszernek, hogy egyensúlyban tartsa a kockázatot és a nyereséget, a sportfogadás esetében pedig a nyeremény maximalizálására szolgál és egyúttal minimalizálja annak lehetőségét, hogy a játékos minden pénzét elveszítse. 

A Kelly-kritériumok használata kapcsán nagyon megoszlanak a vélemények, hiszen vannak olyan profik, akik esküsznek a módszerre, és vannak olyanok is, aki használhatatlannak vélik. Az viszont kétségtelen, hogy a valószínűségszámítással foglalkozó gépi szimulációk szintetikus tesztjeinek eredményei azt mutatják, hogy hosszútávon ez a legkifizetőbb stratégia.

A Kelly-formula képlete
(bp - q) / b = f
b – A fogadás szorzójából kivonunk egyet. Több fogadás esetén az összesített szorzóból.
p – Annak az esélye, hogy megnyerjük a fogadást.
q – Annak az esélye, hogy elveszíti a játékos a fogadást.
f – Ez a szám fogja megadni, hogy a játékos fogadásra szánt keretének hány százalékát
érdemes feltennie


Bár a kritérium önmagában elég egyszerűnek tűnik, de ahhoz, hogy a formula hatékony legyen, a játékosnak tudnia kell, mennyi az esélye az adott fogadás megnyerésére. Ez azért lényeges, mert ennek az egész stratégiának az az alapja, hogy nagyobb valószínűséggel bekövetkező eseményekre nagyobb összegeket kell felrakni. Ellenben a valószínűtlenekre kisebbeket. Elméletben ez azt jelenti, hogy hosszútávon a játékos nyeresége nagyobb, vesztesége kisebb lesz. Csakhogy itt jön képbe az emberi tényező, vagyis a fogadás nyerési esélyének szubjektív megítélése. Ha valaki rosszul lövi be ezeket az esélyeket, akkor rosszul fogja súlyozni is a tétjeit, vagyis veszteséges lesz. 

A Kelly-stratégia kritikusai szerint a módszer túlságosan kockázatos, hiszen a bankrollunk nagy százalékát "követeli" meg egy-egy fogadásra. Nem ritka, hogy a fogadásra szánt pénzünk akár 10-25%-át is "kidobja" az egyenlet, márpedig - mint az korábban már megtanultuk - , egy profi fogadó soha nem tesz fel a bankrollja >5%-át egyetlen eseményre. 


hatharom.com-vélemény: Bár a fent bemutatott három stratégia ténylegesen működőképes, kezdő fogadók számára egyiket sem ajánljuk. Ha valaki mégis szeretné kipróbálni valamelyik módszert, annak azt javasoljuk, különítsen el egy kis részt a fogadó tőkéjéből a projektre, és kis tétekkel dolgozva próbálja ki a kiválasztott módszert. 

Mi a Hatháromnál a hosszú távú sikerességben hiszünk, éppen ezért a bankroll-menedzsment szigorú szabályainak betartását tartjuk a profitábilis sportfogadás egyik alapjának. A fenti stratégiák viszont nincsenek tekintettel ezekre a szabályokra, hiszen rövidtávú célokat határoznak meg. 


>>Tetszett a cikk? Ha teheted, támogasd munkánkat, hogy még sok ilyet írhassunk! << 

Donation