5 perc SF

Hogyan lehet egyenlő a 2.00 a +100-zal? - napi lecke

Naponta jelentkezünk olyan anyagokkal, amelyek hozzásegíthetnek Benneteket ahhoz, hogy jobb fogadóvá váljatok. Igyekszünk fokozatosan belemerülni a témába, így egészen az alapoktól kezdjük. A leckék végén találtok majd egy kis tesztet is, így azonnal le tudjátok ellenőrizni a tudásotokat.

 

Mit tanultunk eddig?

Az eddigi leckéinkben átvettük a sportfogadás alapjait, vagyis többek közt megtanultuk azt, hogyan vágjunk bele a sportfogadásba, hogyan menedzseljük a bankunkat, vagy például, hogy milyen téttel játszunk.

A második heti tananyagok segítségével képbe kerültünk a leggyakoribb fogadási típusokkal,  megtanultuk, hogy mi is az kombi fogadás, és már fény derült arra, hogy mi a különbség a +0-s ázsiai hendikep és a DNB (döntetlen esetén a tét visszajár) fogadási típusok között. Legutóbbi oktatóanyagainkban pedig az ázsiai hendikepről esett szó, megnéztük, mit jelent például a 2.25 gól felett vagy a -0.75-ös ázsiai hendikep.

A harmadik hetet ismételten egy könnyeddebb témával kezdjük, megnézzük, mit jelentenek az oddsok a sportfogadásban.

Korábbi leckéink
Hogyan vágjunk bele a sportfogadásba?
Melyek a bankroll-menedzsment szabályai?
Mit jelent a 10/10-es tipp, hogyan osszam fel a bankrollomat?
Ha túl sokat veszítek a baj, ha túl sokat nyerek, az is baj!
Mi az a ROI és hogyan számoljam ki?
Melyek a leggyakoribb fogadási típusok?
Mi az a kombi fogadás?
Mi a különbség a +0 és a DNB között?
Mi is az az ázsiai hendikep? 
Mi az, hogy ázsiai gólszámra fogadás? - napi lecke

 

Mit jelent az odds?

Az odds egy olyan numerikus kifejezés, amely meghatározza egy esemény várható kimenetelét, annak valószínűségét, illetve az egyes kimenetelekhez esélyszámokat rendel. Az odds (vagyis magyarul szorzó) 1 és végtelen közötti szám lehet és értelemszerűen minél kisebb, annál nagyobb az esemény bekövetkezésének valószínűsége. Az oddsot matematikai eséllyé kalkulálni végtelenül egyszerű feladat, a számlálóban van az 1-es, a nevezőben az odds, a végén pedig szorozni kell százzal.

Tehát egy 1.33-as szorzó bekövetkezési valószínűsége: 1/1.33 * 100 = 75.19% lenne, ha a bukmékerek pontosan nulla haszonnal dolgoznának - de erről majd bővebben holnap tanulunk.

 

Milyen oddsfajták vannak?

Az európai fogadók által használt decimális odds tűnik számunkra a legkönnyebben emészthetőnek, de természetesen egy amerikai fogadó számára ez nagyobb kihívást jelent. A decimális odds a fent megismert 1 és végtelen közötti szám lehet, ilyen például, az 1.004, az 1.25 vagy a 5.20 is. A számolása rendkívül egyszerű, ha 1000 forintot teszek fel egy 1.40-es oddsra, a profitom 1000*1.40 = 1400, mínusz az eredetileg feltett 1000 forint, vagyis tisztán 400 forint lehet.

Az amerikai és kanadai fogadók az amerikai oddsszabást használják, amely egy kicsit más megközelítést használ, mint a decimális. A tengerentúli fogadók kiinduló egysége a 100 dollár, ehhez viszonyítanak mindent. Két típusú odds lehetséges náluk, a mínusz és a plusz előjelű, ami egyébként decimális számításban azt jelentené, hogy az adott szorzó 2 alatt vagy 2 felett van-e.

Tehát a kiinduló 100 dollárhoz képest viszonyítják az oddsokat, mégpedig oly módon, hogy mennyi pénzt kell feltenniük ahhoz, hogy 100 dollár legyen a tiszta profitjuk (mínuszos odds) és mennyi tiszta profitot szerezhetnek meg, ha 100 dollárt tesznek fel valamire (pluszos odds). Például egy hokimeccs szorzóinál elképzelhető, hogy az egyik félre +130-at látunk, a másikra -150-et. Ez azt jelenti, hogy ha 100 dollár teszünk fel a +130-ra, akkor a tiszta profitunk +130 dollár lehet, míg az esélyesebb csapat esetében 150 dollárt kell feltennünk ahhoz, hogy 100 dollárt nyerhessünk. A pontosan 2-szeres oddsot +100-ként jelölik az amerikaiak.

Fotó: Safestbettingsites

Harmadik típusunk a frakcionális szorzó, amely a briteknél és íreknél bevett gyakorlat, ez gyakorlatilag egy törtszám - ám ezeken a területeken is egyre jobban terjed el a decimális odds, így vélhetően hamarosan kiszorul ez a típus. A 2-szeres szorzó jelölése itt 1/1, vagyis 1 egységnyi feltett tétre újabb 1 egységet kapunk vissza tiszta profitként. A 2 feletti szorzó esetében a számlálóban, a 2 alatti szorzónál pedig a nevezőben látjuk a nagyobb számot, innentől pedig csak egy egyszerű szorzás és osztás, hogy megállapítsuk, mennyit nyertünk a fogadásunkkal.

Például egy 4/1-es és 1/4-es oddspár esetén 100 dollár felhelyezésével az előbbi esetében 400$ a tiszta profit, míg utóbbi esetében csak 25$. 

Ezen kívül léteznek még egyéb, egyáltalán nem elterjedt ázsiai oddsfajták, mint például a hongkongi, a maláj vagy az indonéziai, ám a fogadáshoz bőségesen elég, ha a fenti hárommal tisztában vagyunk.

A fogadóirodáknál ráadásul minden esetben lehetőség van az oddstípus megváltoztatására, így kiválaszthatjuk, a számunkra legérthetőbb fajtát, de arra azért készüljünk fel lelkiekben, hogy ha egy vegasi vagy londoni offline bukihoz sétálunk be, ott már nem lesz választási lehetőségünk.

Loading...