5 perc SF

Mi a különbség a +0 és a DNB között? - napi lecke

Elsőre rávághatjuk rögtön a választ, mely szerint semmi. Valójában ennél többről van szó.

Mit tanultunk eddig? 

Az első öt lecke során átvettük a sportfogadás alapjait, avagy megtanultuk hogyan kezdjünk neki a fogadóirodák legyőzősének, miért fontos menedzselni a bankunkat, hogyan osszuk fel a tőkénket, milyen téttel játsszunk, illetve képbe kerültünk a mágikus ROI-val kapcsolatban is. A hétfői leckében már az alap fogadási típusokat vettük górcső alá, míg tegnap a kombi vs. single fogadás közötti különbséggel foglalkoztunk. 

Egyre mélyebbre ásunk tehát a szakmában, de az igazán mély víz előtt következzen még egy könnyebb tananyag, a DNB és a +0 közötti különbség, illetve a jelentésük.

Korábbi leckéink
Hogyan vágjunk bele a sportfogadásba?
Melyek a bankroll-menedzsment szabályai?
Mit jelent a 10/10-es tipp, hogyan osszam fel a bankrollomat?
Ha túl sokat veszítek a baj, ha túl sokat nyerek, az is baj!
Mi az a ROI és hogyan számoljam ki?
Melyek a leggyakoribb fogadási típusok?
Mi az a kombi fogadás?

 

Mi az a DNB?

A draw no bet, vagyis DNB fogadást abban az esetben használjuk, amikor az egyik csapat győzelmére szeretnénk tippelni, de az 1x2-nél egy biztonságosabb, a kétesélynél viszont kicsit bátrabb megoldást szeretnénk találni. Ennél a fogadási típusnál kizárjuk a lehetséges kimenetelek közül a döntetlent, így akkor sem veszítünk pénzt, ha a végeredmény pontosztozkodás.

A DNB fogadások több sportágban is jelen vannak, így a foci mellett kézilabdában, dartsban vagy amerikaifociban is biztosíthatjuk tippünket ilyen formában. A biztosítás persze nincs ingyen, hiszen a szorzók lényegesen alacsonyabbak, mint egy átlagos, háromesélyes fogadásnál, viszont magasabbak a kétesélyes tippeknél.

Az egyszerűség kedvéért egy példával szemléltettük a DNB fogadást táblázatos formában. A példában a Liverpool mérkőzésére tettünk fel 1000 forintot a Liverpool háromesélyes (1x2) győzelmére 2.30-szoros szorzóval és 1000 forintot a Liverpool DNB győzelmére 1.66-szoros szorzóval szintén 1000 forintot.

Példa a DNB-fogadás kimenetelére
  Liverpool nyer 1-0-ra 1-1-es döntetlen Liverpool kikap 2-0-ra
DNB +660 +0 -1000
Háromesély +1300 -1000 -1000

A győzelem, döntetlen, vereség aránya természetesen irreleváns, hiszen csak arra fogadtunk, hogy melyik csapat nyer, így tétünket 0-0 és 2-2 esetén is ugyanúgy visszakapjuk a DNB fogadás esetén.

 

Mi az a +0?

A +0 egy úgynevezett ázsiai hendikep típusú fogadás, amelyről a héten még többet tanulunk majd. Az ázsiai hendikep (AH vagy AHC) az utóbbi években lett rendkívül népszerű, legfontosabb szerepe pedig az, hogy különböző alternatívákkal kiváltsa az olykor kockázatos európai hendikepet. Amíg ugyanis az európai hendikep esetében három kimenetelre fogadhatunk, az ázsiai hendikep esetében csak két kimenetelt kapunk - de erről bővebben később.

A +0 lényegében teljesen ugyanaz, mint a DNB, a két fogadás között a világon semmilyen különbség nincs, mindkettő ugyanakkor nyer, veszít, illetve ugyanúgy döntetlennél kapjuk vissza a tétünket.

 

Ha ugyanaz a két fogadás, miért lehetnek eltérőek az oddsok?

A fogadóirodák először mindig az alap fogadási piacokat publikálják, azokra alkotnak szorzókat. Ilyen alap fogadási típusok közé tartozik például az 1x2, a kétesély, a pontos végeredmény és a DNB is. Jellemzően viszont a korai fogadási piacokon alacsonyabbak a szorzók és nagyobb lehetséges hasznot hagy magának a fogadóiroda, ezért láthatunk egy 50-50-es meccsen 1.83-as szorzót a DNB-re mindkét fél esetében. Ezt követően a fogadók reagálnak ezekre a szorzókra, ha a bukik hibáztak, akkor a beérkező tétek hatására a szorzók módosulnak, majd ahogy bővíti a kínálatát a fogadóiroda, úgy jelennek meg a különböző ázsiai hendikepes típusú piacok is.

Nem csak DNB, de "HNB" és "ANB" is létezik
Manapság még nem annyira elterjedt, de például a Tippmixpro  használ egyéb no bet opciókat is, nem csak a draw no betet. Fogadhatunk így arra is, hogy a hazai győzelem esetén jár vissza a tétünk, esetleg a vendéggyőzelem esetén kapjuk vissza a fogadás értékét.

Az ázsiai hendikepes piacok a profi fogadók talán kedvenc terepe, ide érkeznek be a legnagyobb tétek, ugyanis a bukmékerek ezeken a piacokon lényegesen alacsonyabb haszonkulccsal dolgoznak, így fordulhat elő, hogy amíg a fenti példában egy 1.83-1.83-as oddspárt kapunk a DNB-re, addig a +0-s fogadás esetében ez akár 1.95-1.95 is lehet egyes bukmékereknél.

Az eltérés persze egyáltalán nem törvényszerű, de az esetek jelentős részében előfordulhat differencia, méghozzá a +0 javára, így kiemelten fontos, hogy mindig ellenőrizzük mindkét szorzót.

 

Mikor várjunk, mikor ne várjunk az ázsiai hendikepre?

A válasz itt is pontosan olyan egyszerű, mint elsőre gondoljuk, puszta logikával is ki lehet találni. Ha úgy véljük, hogy a fogadóiroda által meghatározott háromesélyes és DNB szorzó nagyjából megfelel a valóságnak, akkor papírforma szerint nem kell attól tartanunk, hogy csökken majd a szorzó.

Ha viszont a fenti példánál maradva úgy véljük, az egyik csapat sokkal esélyesebb, mint a másik, érdemes lehet kockáztatni és nem megvárni a +0-s hendikepet sem, ugyanis könnyen elképzelhető, hogy a többi fogadó a nyitó oddsokat olyannyira szétveri, hogy nem csak a DNB, de a +0 szorzója is a mi 1.83-as oddsunk alatt lesz.