Sportgazdaság

Ezért fájhat a Vidinek, hogy nem jött össze a BL

A BL-ben egy győzelem többet ér, mint az elődöntő az EL-ben

  • ivan

A 2018/19-es idényben is nagy anyagi különbségek lesznek jellemzőek a két legnagyobb európai kupasorozatra.

Nem sikerült az extra bravúr a MOL-Vidinek és elbotlott a Bajnokok Ligája főtáblájának küszöbén, de azért bosszúságra így sincs okunk, hiszen az Európa Liga csoportköre komoly kihívásokat tartogat majd a csapatnak.

A kettős terhelés és a nemzetközi kupaporond jelentette rivadalfény szokatlan a magyar klubok életében, éppen ezért kíváncsian várjuk, hogy sikerül majd ezzel megbirkóznia a Vidinek. Az biztos, hogy a keretet megerősítik még a nyáron, első fecskeként pedig több, mint 2 millió euróért érkezett a csapathoz a Dinamo Zagreb bosnyák válogatott csatára, Armin Hodzic.

Hodzic-kaliberű játékos ritkán igazol az NB I-be / Fotó: molvidi.hu

A magyar bajnokságba ekkora összegért még soha nem érkezett játékos, de a történelmi nagyságú transzferre most volt fedezet, hiszen az EL-csoportkörbe jutásért az UEFA szép kis summát utal majd a fehérvári klub számlájára.

Na persze sajnos közel sem annyit, mint a Bajnokok Ligája főtábláért járt volna.

Bár az UEFA eltökélt szándéka, hogy az Európa Ligát vonzóbbá tegye a topklubok, a szponzorok és a szurkolók számára is, egyelőre a két kupasorozat között megmaradni látszik a hatalmas különbség.

Ahogy arra a Qubit cikke is rámutatott, a tavalyi évhez képest a Bajnokok Ligája fix díjai tovább emelkedtek, az arányokat tekintve pedig főleg a csoportkör küzdelmei utáni kieséses szakasz pénzdíjai lesznek magasabbak. Ugyanakkor a csoportkörbe jutásért az eddigi 12,7 millió euróra most az UEFA rápakolt további 2,5 milliót, így idén már a csoportkörös klubok több mint 15 millióról indulnak, ami 320 forintos euróval számolva közel 5 milliárd forint.

Ez az, amiről a Vidi most lecsúszott.

Az Európa Ligában a korábbi várakozásokkal ellentétben a nagyobb bevételek ellenére sem nőttek jelentősen a megszerezhető pénzdíjak.

A csoportkörbe jutásért járó pénzdíj még mindig nem éri el a 3 millió eurót, noha a BL-ben ez az összeg már túl van a 15 millión. Kimagasló növekedés a pénzdíjaknál a tavalyi idényhez képest főleg a csoportban elért eredményeknél figyelhető meg, ezért is lesz fontos, hogy pénteken milyen ellenfeleket sorsolnak majd a Vidinek a csoportkörben.

Ha a Vidinek sikerülne megismételnie a 2012-es eredményét és szerezne hat pontot a főtáblán, akkor a csoportkörbe jutás mellé még további 1,14 millió euró is járna.

Vagyis egy viszonylag tisztes szerepléssel - de nem továbbjutással -  nagyjából 3,5-4 millió eurót kereshet a Vidi, ami a klub éves költségvetésének mintegy harmadát jelenti.

Persze ez csak a pályán elért eredmények után járna, az egyéb reklám- és merchandising-bevételekkel együtt ez a szám is magasabb lehet valamivel, nem beszélve az esetleges játékoseladásokról.

A 2018/19-es idény díjazása*
Szakasz Bajnokok Ligája Európa Liga
A döntő nyertese 19 millió 8.5 millió
A döntő vesztese 15 millió 4.5 millió
Elődöntő 12 millió 2,4 millió
Legjobb 8 10.5 millió 1.5 millió
Legjobb 16 9,5 millió 1.1 millió
Legjobb 32 - 0.5 millió
Csoport 1. - 1 millió
Csoport 2. - 0.5 millió
Győzelem a csoportban 2,7 millió 0.57 millió
Döntetlen a csoportban 0.9 millió 0.19 millió
Csoportkörbe jutás 15.25 millió 2.92 millió
Play-off vesztese - 0.30 millió
3. selejtezőkör 0,48 millió 0.28 millió
2. selejtezőkör 0.38 millió 0.26 millió
1. selejtezőkör 0.28 millió 0.24 millió
*uefa.com/ az összegek euróban vannak feltüntetve