Foci-vb 2018

Ezek a tényezők dönthetik el a francia-belga vb-derbit!

Belgium Franciaországgal találkozik a legjobb négy között a 2018-as vb első elődöntőjében.

Fotó: Sportinglife

Két nap, két európai elődöntő az oroszországi világbajnokságon, így szerda estére megtudjuk, 2018-ban melyik két gárdának lesz esélye felemelni a legrangosabb trófeát válogatott szinten. Nehéz lenne bármelyik párosítást is a másik fölé helyezni, de talán a FIFA-világranglista, a kiegyenlítettebb oddsok, illetve Thierry Henry személye miatt talán a keddi, Franciaország-Belgium találkozó mondható érdekesebbnek.

   
Franciaország Döntetlen Belgium
2.52 3.15 2.80

Kezdjük is rögtön a szorzókkal, az ugyanis rejt magában érdekességet. Mint az látható, a két csapat rendes játékidős sikere igen közel helyezkedik el egymáshoz, míg a bukmékerek  a döntetlenre fizetik a legmagasabb összeget. Ilyen többnyire akkor fordul elő, ha totálisan háromesélyes a találkozó, illetve ha esetleg magas gólszámot sejtenek az oddsmesterek. Nos ez utóbbiról most nincsen szó, hiszen ha legalább három találat születik, közel kétszerezhetnénk pénzünket a magyar állami fogadóirodánál.

Ha a két csapat eddigi teljesítményéről beszélünk, akkor az önbizalom és a magabiztosság szavak juthatnak eszünkbe mindkét esetben. A belgák pontveszteség nélkül tudták le a csoportkört, majd némi szerencsével ugyan, de nem kényszerültek hosszabbításra sem Japán, sem Brazília ellen, míg a franciák a dánok elleni szalonremit követően Argentína ellen hihetetlen nyugalomról tanúbizonyságot téve fordítottak, míg Uruguaynak nem sok sanszot adtak.  Eddig tehát ez a küzdelem nagyon döntetlenre áll, kizárólag a vb meccseiből aligha tudnánk favoritot kikiáltani, és úgy tűnik, maguk a főszereplők is úgy vélekednek, itt nehéz lesz igazán meglepni a másikat.

[2059647] 2018-07-10 20:00:00 Franciaország - Belgiumx

"Mi ismerjük őket, ők ismernek minket, nem várhatóak nagy meglepetések egyik oldalon sem. Hogy végül melyik fél számára lesz előny az, hogy nagyon sokan egy klubcsapatban futballoznak, az a pályán dől el úgyis" - nyilatkozta Didier Deschamps, akit kérdeztek a belgák segédedzőjéről, Thierry Henry-ról, akinek most elsődleges feladata, hogy elszomorítsa hazája válogatottját.

"Természetesen ez nagyon nehéz szituáció neki, de ugyanakkor ilyen a profi futballban előfordul, lehetsz az ellenség táborában. Tudta, amikor csatlakozott Roberto Martínezhez, hogy eljöhet ez az idő, ugyanakkor személy szerint nagyon örülök neki, hogy találkozhatok vele" - mondta a honfitársról, akivel együtt nyertek vb-aranyat 1998-ban.

A másik oldalon Roberto Martínez azt emelte ki, hogy onnantól, hogy sikerült kiütniük a brazilokat, nekik már senkitől sem kell félniük.

"Bátran, ijedtség nélkül játszhatunk, amely úgy vélem, a hasznunkra lehet. Nincs mitől tartanunk, hiszen a vb-favorit brazilokat sikerült legyőznünk. A mostani eredményünk egy hosszú, konzekvens, profi munka eredménye és szeretnénk büszkévé tenni 11 millió belgát" - mondta a spanyol mester, aki elsődlegesen Kylian Mbappét emelte ki az ellenféltől.

Hol dőlhet el a mérkőzés?
Meunier hiányában a belgák jobbja gyengült, amit vélhetően a franciák is tudjak és inkább ezt a részt fogják majd támadni.
Brazília nem tudott mit kezdeni Kevin de Bruyne hosszú labdáival, különösen az első félidőben jelentettek veszélyt a vörös ördög indításai. Ma este viszont ellenfele az egyik legjobb "pióca" lesz, N'Golo Kanté. De Bruyne a brazilok ellen csapattársát, Fernandinhót nagyon sokszor meg tudta verni, ám a Chelsea védekező középpályásával már akadhatnak gondjai.
A franciák egyik sikerének titka a negyeddöntőben az volt, hogy Umtiti és Varane remekül semlegesítették az uruguayiak egyetlen egészségesen maradt csatárát, Luis Suárezt. Amennyiben Lukaku is csak annyiszor találkozik a labdával a tizenhatoson belül, mint tette az a barcelonai támadó, az egy fontos tényező lehet a franciák sikere mellett.
A belgák háromvédős rendszerében a 31 éves Vertonghennek juthat a megtisztelő vagy inkább hálátlan feladta, hogy Mbappét meg kell állítania. Márpedig az argentinokat épppen a PSG játékosának elfutásai végezték ki, így a Tottenham bekkje előtt komoly feladat áll.
Hasonló a helyzet a másik oldalon is, igaz, Benjamin Pavard-t nem az évek, hanem éppen annak viszonylagos hiánya akadályozhatja majd Eden Hazard megállításában. A Stuttgart szélsője ezen a meccsen végleg beírhatja magát a vb legnagyobb felfedezettjei közé.

Sok újat valóban nem várhatunk a csapatoktól, hiszen ahogyan Deschamps is fogalmazott, kiválóan ismerik egymást. Gondoljunk csak Llorisra, Vertonghenre és Dembélére, Areolára, Mbappéra, Kimpembére és Meunier-ra, esetleg Umtitire és Vermaelenre vagy Kantéra, Giroud-ra, Hazard-ra, Courtois-ra és Batshuayira, hiszen ők mind-mind csapattársak klubjukban.

Ami a várható kezdőcsapatokat illeti, a franciáknál némi beszédtémát jelentett, hogy Mbappé miért nem edzett a csapattal, ám Deschamps megnyugtatott mindenkit, hogy csupán extra pihenőt kapott a fiatal sztár negyedmagával. A galloknál így Sidibe játéka kérdéses, míg Matuidi visszatérhet eltiltása után, míg a Vörös Ördögöknél Meunier sárgázta ki magát az elődöntőről.

Akár a franciák győzelmét, akár a továbbjutását várjuk, a     jobb szorzót ad ezekre a kimenetelekre, mint a külföldi bukmékerek többsége. Nem egyszerű tippelni természetesen erre a derbire, ám mi úgy érezzük, a franciák részben az Eb-tapasztalat miatt valamivel esélyesebbek, ez pedig talán az ő oldalukra billenti majd a mérleg nyelvét.

hatharom.com
Franciaország jut tovább
@1.78
[2059647] 2018-07-10 20:00:00 Franciaország - Belgiumx;