Magyar válogatott

Megtört a jég, de nagy a baj - Leekens maximálisan elégedett

  • gb1

A szerdai válogatott meccs értékelése legalább annyira abszurd, mint maga a "teljesítmény". A mester nem csalódott.

Először nem kapott ki a magyar labdarúgó-válogatott Georges Leekens irányításával: a nemzeti együttes 1–1-es döntetlent játszott szerdán Fehéroroszország csapatával felkészülési mérkőzésen, Bresztben.

A kazahok és a skótok elleni balul sikerült felkészülési mérkőzések után a szövetségi kapitány nemcsak a játékosok egy részét cserélte le a fehéroroszok elleni összecsapásra, hanem játékrendszert is váltott: a kezdeti 4-4-2, vagy a skótok elleni 3-4-3-at követően ezúttal 4-2-3-1-as összeállításban küldte pályára csapatát. 

Gulácsi Péter - Lovrencsics Gergő, Vinícius Paulo, Kádár Tamás, Szabó János - Elek Ákos (Pátkai Máté, 70.), Nagy Ádám (Vadócz Krisztián, a szünetben) - Varga Roland, Kleinheisler László (Varga József, 78.), Dzsudzsák Balázs (Sallai Roland, 65.) - Szalai Ádám (Böde Dániel, 65.)

fotó: MLSZ

A végeredmény vitathatatlanul jobban fest, mint az eddigiek, a látottak azonban aligha, hiszen simán többgólos zakóval is végződhetett volna a belorusz kirándulás. A helyzet súlyosságát Elek Ákos M4 Sportnak adott interjúja remekül szemlélteti. A médium arról kérdezte, hogy Leekens szövetségi kapitány megtalálta-e a közös hangot a válogatottal.

Most erre mit mondjak? Eddig úgy nézi ki, hogy nem igazán. Reméljük, ez a jövőben változni fog

Elek a továbbiakban elmondta, hogy a fejlődés megkérdőjelezhetetlen, hiszen míg márciusban kétszer kikaptunk, immár döntetlent tudtunk elérni. A továbbiakban azonban meglehetősen objektívan és önkritikusan értékelt.

Na, de térjünk a lényegre, halljuk a nagy belga taktikus szavait. Leekens értékeléséből megtudhattuk, hogy maximálisan elégedett a válogatott hozzáállásával és mentalitásával is és üres szavaiból aligha rajzolódott ki bármily nemű kritika a pocsékra sikeredett meccs után.

–  A mérkőzés előtti napon azt mondta, érzi most a csapatban a győzelmet. Gyakran csalódik a megérzéseiben?

"Én azt inkább úgy értettem, hogy most nagyon pozitív a légkör a csapat körül. Bizonyára ön is látta, mennyire odatették magukat a játékosok, küzdöttek és hajtottak. Noha van még sok hiba, amit ki kell javítani, a hozzáállással és a mentalitással maximálisan elégedett vagyok. Abszolút nem vagyok csalódott, mert a csapat nagyon jól reagált arra a helyzetre, hogy két vereség után kellett bizonyítania idegenben."

– Tehát elégedett a döntetlennel?

"Erős együttes ellen játszottunk, amely a legutóbbi két meccsén kapott gól nélkül győzte le idegenben Azerbajdzsánt és Szlovéniát is. Nagy öröm, hogy Kádár Tamás visszatérése révén jelentősen stabilabbá vált a védelem, a kapott gól ellenére ezúttal nem voltak gondjaink hátul. Szerencsére van egy kiváló kapusunk is, akinek ma rengeteget köszönhetünk, nagyon sokat tett hozzá a csapatjátékhoz.

Úgy vélem, két vereség után a döntetlen előrelépés, ráadásul nagyon kevés idő állt a rendelkezésünkre a felkészüléshez.

– A terv része volt, hogy az első negyedórában csak a jobb oldalon igyekeztünk támadni, vagy véletlenül alakult így?

"Tudatos volt, hiszen Lovrencsics Gergő és Varga Roland személyében két ferencvárosi csapattárs játszott azon az oldalon, közöttük pedig működik egyfajta automatizmus, ami mindenképpen előnyünkre szolgálhatott. Ugyanakkor azt is el kell mondani, hogy az ellenfélnek is azon az oldalon futballozott a legjobb játékosa, ezért érdemes is volt így egyensúlyt teremteni ott."

– A kapott és a szerzett gólunk is pontrúgás után született. Mit árul ez el?

"Ha egy gárda rögzített szituációból kap és ér is el gólt, az azt jelenti, hogy egyfajta egyensúly van a csapaton belül. De kicsit komolyabbra fordítva a szót: az a legfontosabb, hogy bármilyen szituációból találnak be ellenünk, arról beszélnünk kell, ki kell elemeznünk, ki kell javítanunk a hibát. Természetesen sokat kell még ezen dolgoznunk, de ma többnyire jól helyezkedtünk, nem követtünk el súlyos hibákat, nem lehetek elégedetlen a mutatott játékkal."


Az optimista szavak hallatán mi nem igazán tudjuk, hogy a tréner melyik meccset nézhette, mindenesetre sok idő nincs az agonizálásra, ugyanis szombaton a vb-induló ausztrálokat fogadjuk a Groupamában.

A bukmékereknél nagyjából egálban vannak az oddsok a győzelemre, de a látottak alapján komoly meglepetésnek számítana, ha le tudnánk győzni a vb-re készülő auszikat. 

[2739988] 2018-06-09 20:00:00 Magyarország - Ausztráliax;

 

mlsz.hu