Nemzetközi foci

Nem találod ki, hogy ki az utóbbi öt év legsikeresebb edzője

  • gb1

Legalábbis a megnyert címeket illetően. Érdekes módon egy éppen leköszönőben lévő trénernek sikerült a legtöbb serleget gyűjtenie 2014 óta.

Korszakos edzőzsenik, mégsem közülük kerül ki a győztes. fotó: Honduras Soccer

A labdarúgás különösen kegyetlen tud lenni a trénerekkel, hiszen amikor nyer a csapat, akkor az egész világ velük örül, ám amikor veszítenek, akkor teljesen magukra maradnak. Különösen igaz ez a modern focira, azon belül pedig a legnagyobb és gazdagabb klubokra, ahol csak a mindent besöprő szakemberek érezhetik magukat biztonságban.

A csapatváltás persze edzői szempontból közel sem jelenti azt, hogy limitálná a megszerezhető trófeák számát, hiszen lassan megszokhatjuk, hogy a legjobbak vetésforgó módon járnak körbe Európa gigászai között.

Na, de ki is lehet az akinek a legtöbb serleget sikerült begyűjtenie az utóbbi öt évben?

Valószínűleg nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy Pep Guardiola (9) és Luis Enrique (9) egyaránt hihetetlenül sikeres időszakon vannak túl, de a két BL-cím (lehet, hogy lassan három) miatt Zinedine Zidane (8), ha számban nem is, elismerésben biztosan túlszárnyalta társait.

Meglepő vagy nem, a győztes még sem közülük kerül ki - az illető pedig nem más mint a Paris Saint-Germain év végén leköszönő mestere, Unai Emery. A spanyolnak igaz, hogy nem sikerült a legfőbb elvárást, a Bajnokok Ligája győzelmet szállítania, ennek ellenére

úgy kell távoznia, mint a 2013/14-es esztendő óta legtöbb trófeát, szám szerint 10-et bezsebelő tréner.

 

Az ezüstárú gyűjtését még a Sevilla élén kezdte 2014-ben és annyira belendült az andalúz csapattal, hogy zsinórban háromszor húzták be kontinensünk második legrangosabb sorozatát, az Európa Ligát. A PSG-t irányítva sem állt le, hiszen 2016-os kinevezése óta hét trófeával bővítette saját- és csapata gyűjteményét.

A sok serleg ide vagy oda, a vezetőség így is kudarcnak könyveli el az utóbbi két évet, hiszen a legfontosabb mégis csak a BL megnyerése lenne - Emerynek azonban aligha kell aggódnia, hiszen ilyen sikeres önéletrajzzal nem lesz nehéz új állást találnia.

[2525457] 2018-05-12 21:00:00 Paris Saint Germain - Rennesx;