Összeállítás

A futball legkegyetlenebb hete mutatja meg, milyen szép is ez a játék!

A futballvilág hőseiről szólt az elmúlt néhány nap, íme négy nagyon szép történet május első napjaiból.

Május közepéhez érve elérkeztünk a futballszezon legkegyetlenebb időszakához. Bajnoki címek, kupadöntők, kiesések, feljutások - ez kétségtelenül az év legérzelemdúsabb néhány hete. Az elmúlt napok erre adtak bizonyságot, négy nem akármilyen történet képében. Íme egy kis bizonyíték, hogy a futballisták és a sportemberek is csak halandó emberek, mint mi.

Az elveszett jegygyűrű

A Bolton Wanderers vasárnap délután hihetetlen körülmények között harcolta ki a bennmaradást a Championshipben. Bogdán Ádám korábbi csapata a Notthingham Forestet fogadta hazai pályán, és annyi bizonyos volt, hogy nyerniük kell a bennmaradáshoz. A vezetést ugyan megszerezte a Wanderers, ám a rendes játékidő letelte előtt 4 perccel már 1-2-t mutatott az eredményjelző. A Bolton végül két kései góllal megfordította a mérkőzést, kiharcolva ezzel a bajnoki címmel felérő bennmaradást.

Az ünneplés azonban "áldozattal" járt, hiszen a fieszta közepette a csapat hátvédje, Mark Little odaadta kabátját egy szurkolónak, hogy vigye haza szuvenírként. Little később jött rá, hogy amúgy a jegygyűrűje is a dzsekiben van, így végül a Twitteren kellett visszakérnie az ismeretlen idegentől. A happy end persze nem maradt el, hétfőn már ismét jogos tulajdonosánál virított az ékszer, a fanatikusok pedig folytathatták az ünneplést.

A rákból felgyógyult hős

Egy osztállyal lejjebb, a League One-ban is az életben maradás volt a tét, a Rochdale-nek egy győzelem kellett a rájátszásért küzdő Charlton Athletic ellen. A 69. percig 0-0 volt az állás, majd érkezett Joe Thompson és a Rochdale megmenekült.

A 29 éves játékosnál 2013-ban és 2017-ben is limfómát diagnosztizáltak, ám ezt a mérkőzést szerencsére Thompson 2-0-ra behúzta. Sorsszerű, hogy a poklok poklát megjáró Thompson lett a hős, aki egyébként két perccel a gólját megelőzően állt be és az idei szezonban alig-alig játszott.

A kis franciák nagy napja

Nem mindennapi hőstettet hajtott végre a harmadosztályú Les Herbiers gárdája, amely a Francia Kupa döntőjéig menetelt, majd ott is megszorongatta a sztárokkal teletűzdelt PSG-t. A bajnokságban kiesés elől menekülő Les Herbiers-nek ugyan nem volt igazán nehéz útja a fináléig, hiszen a legkomolyabb ellenfelük a Lens, illetve az Auxerre volt, azért történetük egyik legnagyobb sikerét abszolválhatták.

A kiscsapat piaci értéke 4,13 millió, a PSG-é 775,5 millió euró.

Noha a földöntúli csodára már nem futotta a harmadosztályú gárda erejéből, hiszen a keddi kupadöntő 2-0-s PSG-sikerrel végződött, már maga az eredmény is kalapemelést érdemel, amit Thiago Silváék egy gyönyörű gesztussal bizonyítottak.

Fotó: Le Buzz

A brazil kapitány ugyanis a kupaátadáshoz felhívta Sebastien Flochont, a Herbiers csékáját is, elismerve ezzel a kiscsapat erőfeszítéseit. Lélekmelengető gesztus volt!

Sir Alex első kérdése

Napokig a teljes sportvilág egy emberként aggódott az agyműtéten átesett Sir Alex Fergusonért, a Manchester United örök legendájáért. Fergie-t szombaton este szállították kórházba életmentő műtétre, a mesterséges kómából pedig kedden már fel is ébresztették, ám egyelőre még megfigyelés alatt tartják.

Fotó: Archív

Ferguson ébredés utáni első kérdése pedig arra vonatkozott, hogy mit játszott a fia, Darren által irányított Doncaster Rovers a hétvégi, Wigan Athletic elleni találkozón. A mérkőzést kihagyó Darren azonban rossz hírt kellett közöljön, hiszen a Rovers vereséget szenvedett, ám ennek a csapat szempontjából már igazán nagy jelentősége nem volt. A Mirror jelentése szerint egyébként Ferguson jól van, beszélget barátaival és szeretteivel, valamint már viccelődött is vele, hogy május végén jelenése van a Real Madrid-Liverpool BL-döntőn Kijevben.