Francia foci

Öt bizonyíték, hogy Neymar túl jó a Ligue1-be

  • gb1

Ha egy játékos fél év alatt ilyen sok mutatóban kiemelkedik, az akár azt is jelentheti, hogy gyenge számára a színvonal.

A brazil támadó 2017-es nyári átigazolása sokkolta a sportvilágot, egyrészt a 222 millió eurós ár miatt, másrészt sokak nem értették, hogy miért igazol a többszörös BL-győztes Barcelonaból olyan csapathoz, amely a negyeddöntőkből is elvétve verekedi tovább magát.

fotó: archív

A válasz persze egyszerű, nem akart másodhegedűs lenni a sokak által a futballtörténelem legjobbjaként titulált Lionel Messi mögött, és a PSG-nél eltöltött fél év remek bizonyítéka annak, hogy miért ő soron lévő korszakos zseni. A fő kérdése a közeljövőnek, hogy nyerhet e Aranylabdát a Párizs színeiben.

Vizsgáljuk meg tehát kicsit közelebbről teljesítményét számosítva is:

Neymar messze a Ligue 1 legjobban cselező játékosa

Ha egy dolgot kéne kiemelni, amelyben végig konzisztens teljesítményt nyújtott karrierje során, az azon képessége, ahogy a védőkön áthámozza magát. Utolsó szezonjában a katalánoknál - amely a legjobbja volt - 5.6-szor cselezett átlagban meccsenként a La Ligában. Az idei kiírásban ez a szám 7.6, amely majdnem néggyel több mint a második helyen álló Lyon játékos Nabil Fekiré. Összességében eddig 168-szor próbálkozott csellel és ebből 114 sikeres volt.

Minden 18. passzából helyzetet teremt

Az Unai Emery által megálmodott felállásban alapvetően a bal szélen kap helyet, nem véletlen tehát, hogy a PSG támadások 39%-a az ő oldaláról indul. A 15 pályára lépése alkalmával 56 kulcspassza volt, - kétség kívül sokat fejlődött a csapatjáték terén, és levetkőzte korábbi önzőbb énjét.

A brazil támadó az egyetlen, akinek kétszámjegyű gólja és asszisztja van

A párizsiak csatára, Edinson Cavani rendkívül szerencsésnek mondhatja magát, hogy két ilyen tálentum szolgája ki, mint Neymar és Mbappé - nagyban nekik is köszönhetően immár 20 gólnál jár, és vezeti a góllövőlistát. Neymar azonban 5 meccsel kevesebbet játszott, tehát nem teljesen "fair" az uruguayi előnye. Amiben azonban ráver rendesen vetélytársaira a PSG tízese, az a gólok előkészítése - immár 11-nél jár a szezonban, amellyel vezető helyen van ebben a statisztikában (is). A második helyen Mbappé és a Marseille játékosa, Thauvin állnak 8-8-cal.

Megdöntheti saját egy szezonbéli gólrekordját

Mielőtt csatlakozott a párizsi gigászhoz a legjobb szezonjában 24 gólig jutott a 2015/16-os szezonban. A brazil idén 15 francia élvonalbeli meccsén már 15 gólnál jár, pedig az 1 gól/meccs átlag nem sok játékosnak sikerült a múltban sem, de ha vissza is esik ez a mutató is simán túlszárnyalhatja korábbi csúcsát.

15 góllal és 11 gólpasszal ezidáig 26 találatból vette ki a részét és ez természetesen szintén csúcs a francia élvonalban.

Neymar a legtöbbet faultolt játékos

Amikor hétről hétre te vagy a show sztárja, nem meglepő, hogy a célkereszt ott virít a hátadon. Okkal adódik tehát, hogy a Ligue 1-es meccseken folyamatosan szabálytalankodnak vele szemben, hiszen a lépéseit is alig tudják lekövetni. Jelen állás szerint átlagban 5-ször faultolják meccsenként ami szintén francia élvonalbeli rekord - a barcás időszakában "csupán" 2.3 volt ez a szám.

Ezen statisztikákat végigolvasva tehát könnyen arra a következtetésre juthatunk, hogy egy Neymar kaliberű játékosnak nem az 5. legjobbnak rangsorolt bajnokságban kéne rúgnia a bőrt, hiszen igaz, hogy a La Ligában is rendkívül eredményes volt, ezt a teljesítményt azonban meg sem közelítette.


A Paris Saint-Germainre vasárnap este a szezon egyik legnagyobb erőpróbája vár, hiszen a szintén dobogós, ráadásul kiváló formában lévő Lyon otthonába látogatnak. Emery ráadásul nélkülözni kényszerül Neymart, hiszen kisebb sérüléssel küszködik a 25 éves tehetség.

1x2    
Lyon Döntetlen PSG
5.75 4.65 1.48
[2525300] 2018-01-21 21:00:00 Lyon - Paris Saint Germainx;