Német foci

5 tényező, ami a Bundesligát a világ legjobb bajnokságává teheti

  • gb1
Címkék:

A vita, hogy melyik Európa legjobb ligája nem új keletű, és nem is most szeretnénk a kérdésben igazságot tenni. Az alábbi szempontokból azonban a német élvonal vezető helyen áll, és könnyen lehet, hogy egy napon konszenzus születik róla, hogy a Bundesliga a világ legjobb bajnoksága.

Remekül irányított klubok

Amíg világszerte rengeteg egyesület óriási tartozásokkal küzd, a németeknél szigorú szabályok biztosítják, hogy ne fordulhasson elő ilyen eset. A Bundesligában az okos financiális menedzselés a sikeresség alapja. Ellenben például az angol Premier League-gel, az élvonal csapatai az 50+1 szabállyal megakadályozzák, hogy azok, akik a vezetőszékben ülnek őrült költekezésbe kezdjenek, kockáztatva ezzel a klubok jövőjét. 

Az 50+1 szabály biztosítja, hogy a klub szavazati jogainak többsége saját kézben maradjon, így a kereskedelmi befektetők maximum 49%-ot birtokolhatnak.

Karl-Heinz Rumenigge a világ egyik legstabilabb anyagi hátterű klubjának, a Bayern Münchennek a vezetője. fotó: 90min.com

Jegyárak

Egy átlagos német élvonalbeli meccsen ahhoz, hogy helyet foglalva - vagy állva - szurkoljunk, közel sem kell olyan mélyen zsebbe nyúlni, mint Európa más topligáiban. Az átlagos jegyárak nagyjából 10-12 euró körül mozognak, így nem csoda, hogy a helyieken kívül rengetek külföldi szurkoló is érkezik, hogy kedvenc csapatának élőben szorítson. Egy másik plusz a stadionok kialakítása - mint például a csodás dortmundi Signal Iduna Park, ahol a híres 'Sárga Fal' tribünön 24.454-en - ez Európa legnagyobbja - foglalnak helyet szinte minden meccsen. 

A Südtribüne híres 'Sárga Fala' fotó: reddit.com

Magas nézőszám

Ha az elképesztő atmoszférát egyszer megtapasztalod, biztosan nem akarsz majd hazamenni. Egy nemrégiben kiadott tanulmány, amely az európai bajnokságok nézőszámát hasonlította össze, nem túl nagy meglepetésre a Bundesligát hozta ki győztesnek. Az átlag nézőszám egészen elképesztő - 40.000/meccs. A top 8-ból 3, míg a top 30-ból 10 német élvonalbeli klub szerepel a listán, amelyet a Dortmund vezet 80.830-as- és a Bayern a harmadik 75.000-es teltházas átlagnézőszámmal.

Ragyogó elmék

Németországban nem csak a pályán, hanem a csapatok irányításában is egyre nagyobb szerephez jutnak a fiatal tehetségek. Ide sorolhatjuk kis hazánk kedvencet, aki egy országgal szerettette meg a német főváros csapatát, Dárdai Pált, aki 2015-ben 38 évesen vette át a Hertha irányítását, azonban ez csak a kezdet volt. Julian Nagelsmann 2016-ban 28 évesen került a Szalait is foglalkoztató Hoffenheim élére, és stabil topcsapatot épített a sinsheimi gárdából. Jelenleg öt 40 év alatti mester dirigál a Bundesligában, köztük talán a legnagyobb jövője a Schalkéval jelenleg második helyen álló Domenico Tedescónak lehet.

All-star játékosok

Végül, de nem utolsó sorban nem mehetünk el szó nélkül azok mellett, akik nélkül a fentebb említettek nem jöhetnének létre. Robert Lewandowski, Pierre-Emerick Aubameyang, James Rodrigez, Christian Pilisic - csak néhány top név a ligából, és ha azokat is számba vennénk, akik a Bundesligából indultak, akkor nagyon sokáig sorolhatnánk a jobbnál jobb futballistákat. Ebben a viszonylatban vitathatatlan, hogy néhány konkurens bajnokság előttük jár, azonban egyre több sztárnak válik vonzóvá a kiszámítható és világszínvonalú futballélet. Az első osztályú import játékosokon túl a német élvonal utánpótlásrendszere az egyik legjobb a világon, ezt jól mutatja az is, hogy a Nationalelf jelenleg világbajnoki címvédő, és a keret mélysége alapján jövőre is a torna favoritjai.

A 2016/17-es kiírás legjobbjai. fotó: bundesliga.com