Sportfogadás

12 embert tartóztattak le fogadási csalás miatt

  • mr.blonde

A napokban összesen 12 embert tartóztattak le Thaiföldön fogadási csalás bűntette miatt.

Veszélyes liga a thaiföldi / youtube.com

Az AP hírügynökség számolt be arról, hogy a thaiföldi futballszövetség (FAT) elnöke és a bangkoki rendőrparancsnok közös sajtótájékoztatóján jelentették be, hogy labdarúgó-mérkőzés befolyásolása miatt 12 embert vettek őrizetbe.

A rendőrség tájékoztatása szerint a thaiföldi első osztályban szereplő Thai Navy-ból négy, a Nakhon Ratchasima csapatából pedig egy játékost tartóztattak le meccsmanipulálás miatt.

A hatósági jelentések szerint a játékosok 200 000 thai bát, azaz mintegy 6100 amerikai dollárt kaptak azért, hogy a fogadási csalást szervezők számára kedvező módon befolyásolják az eredményt. Összesen négy mérkőzést bundáztak meg, egyet júliusban, hármat pedig szeptemberben.

Hogy pontosan melyik mérkőzésekről van szó, arról a hatóságok nem adtak tájékoztatást, mi viszont az elhangzottak alapján megpróbáltuk kinyomozni a meccseket. A négy találkozóból hármat nagy valószínűséggel sikerült is beazonosítanunk.
2017. július 5. Thai Navy - Chiangrai 2-0 G: 66.; 90+2. perc
2017. szeptember 17. Thai Navy - Pattaya 2-2 G: 82., 89. (öngól) ill. 55., 68.
2017. szeptember 10. Nakhon Ratchasima - Suphanburi 2-2 G: 42.,78. ill. 37., 82.

A csalók a nemzetközi monitoring rendszer miatt buktak le. Az egyik legnagyobb külföldi adatszolgáltató szokatlanul gyanús pénzmozgásokat észlelt az ominózus mérkőzéseken,

az élőben megtett fogadások rendre a késői gólokra érkeztek be.

A rendőrkapitány közlése alapján a vádlottak szabadlábon védekezhetnek, de ha sikerül rájuk bizonyítani a csalást, akkor eltiltást, pénzbüntetést és akár 10 év börtönt is kaphatnak.

Ahogy az más esetekben is lenni szokott, a mérkőzések manipulálását egy összeszokott hálózat dolgozta ki. A 12 gyanúsított között a négy futballista mellett két játékvezetőt, egy klubvezetőt és belföldi illetve külföldi befektetőket sikerült azonosítani.

A bejelentés után az Ázsiai Labdarúgó Szövetség közleményt adott ki, melyben zéró toleranciát hirdetett a csalások ellen és a leghatározottabban kiáll amellett, hogy a bűnösöket a lehető legszigorúbb büntetésekkel kell sújtani.

Magyarországon egyébként nem lehet a thaiföldi bajnokságra fogadni, mivel a felelős játékszervezés szellemében az állami fogadóiroda nem vesz fel a kínálatába ilyen bajnokságokat.

"A sport tisztaságának védelme érdekében a Szerencsejáték Zrt. vállalja, hogy körültekintően választja ki a sportfogadásra kínált eseményeket. A Szerencsejáték Zrt. nem szervez fogadásokat olyan tornák/bajnokságok, sportesemények vagy találkozók kapcsán, amelyek esetében fennáll a korrupció kockázata, illetve amelyek potenciálisan nyilvánvaló módon befolyásolhatók vagy nem képviselnek jelentős sportértéket" - olvasható a tippmixpro.hu-n.

224881