Magyar foci

Pintér kidobná Dzsudzsákékat a válogatottból?

  • ivan

A volt szövetségi kapitány a köztévé reggeli műsorában mondta el véleményét a magyar futball jelenlegi helyzetéről.

"A fiatal magyar labdarúgók hamar elszállnak maguktól, ha tehetségesnek kiáltják ki őket, s rögtön külföldi karrierre vágynak, ám ebben nem egyedül ők a hibásak" - mondta Pintér Attila az M4 csütörtöki Sportreggelijében.

Az egykori szövetségi kapitány nincs túl jó véleménnyel a magyar fiatalokról, mivel úgy látja, hogy hiányzik belőlük az alázat és az elhivatottság. "Minden téren váltani kellene az utánpótlás-nevelésünkben ahhoz, hogy minél több alázatos fiatal labdarúgó kerüljön ki az akadémiákról, a csapatok utánpótlásműhelyeiből. Olyan, aki nem gondolja magáról rögtön azt, hogy ő Cristiano Ronaldo, ha egy egyeneset bele tud rúgni a labdába. Hanem igenis tegyen még többet azért, hogy kimagasló NB I-es labdarúgó legyen belőle, és ha majd az lesz, csak azt követően kezdjen el külföldi karrierre vágyni”- fogalmazott.
Pintér a Puskás Akadémiában mellőzi a fiatalokat / Fotó: MTI (archív)

A jelenleg az NB I-ben szereplő Puskás Akadémiát irányító szakember szerint a fiataloknak először a hazai porondon és bajnokságokban kell bizonyítaniuk, majd utána próbálkozni a külföldi szerződéssel - és ezzel a modellel a honi klubok is jobban járnának.

„Nem normális a gondolkodás a magyar futballban. Itt nevelik fel a játékosokat 17-18 éves korukig, tehát először a magyar kluboknak kellene belőlük profitálni, és csak utána a nemzetközi porondra lépni. Hiszen magyar labdarúgókból kellene nekünk felépítenünk egy komoly NB I-es mezőnyt, hogy aztán a nemzeti csapat is minél jobban szerepelhessen. Válogatott szinten lehetne a magyar futballt a legjobban képviselni nemzetközi porondon. Ehhez azonban az kell, hogy – és senkit nem akarok megbántani – sokkal fegyelmezettebb és céltudatosabb játékosok jöjjenek ki 18-19 évesen az utánpótlásból.”

Pintér szerint vannak most tehetségei, értékei a magyar labdarúgásnak, ám ezek a fiatal játékosok sosem kapják meg a bizalmat, ami elsősorban annak köszönhető, hogy állandó eredménykényszer alá helyezzünk magunkat.

„Nekünk minden azonnal kell. Pedig nem szabadna azzal foglalkozni, hogy kijutunk-e a vb-re vagy az Eb-re, hanem végre el kell kezdeni hosszú távra tervezni és felépíteni egy válogatottat. Megint elvesztettünk két évet.

Ha mi mindig azokban a játékosokban bízunk, akik 5-6 éve már bebizonyították, hogy nem tudunk velük előre lépni, akkor nem lesz változás

El kell engedni a kezüket és meg kell adni azoknak a fiataloknak a lehetőséget, akik tehetségesek, akikre lehet válogatott szinten számítani és tovább is akarnak lépni. Szerintem most rendelkezik ilyenekkel a magyar labdarúgás. Én anno ezt akartam, szépen előre lépegetni. De ha nem építkezel, akkor nem lesz jövőd, ha pedig nincs jövőd, nem lesz futballod sem.”

Pintér egyébként az interjúban újra felhozta az összetartások fontosságát, a szakember szerint a mini-edzőtáborozásokra azért van óriási szükség, mert a magyar válogatott játékosai nem tudják hiba nélkül végrehajtani az alapmozgásokat sem.

„Több hit és több munka kell. Ahhoz, hogy érett és egységes legyen a válogatott, edzőtáborokra van szükség, mert bármennyire fáj is az igazság, nem kapták meg azt a képzést, ami ahhoz kellene, hogy minden rendszerben megfelelően tudjanak mozogni.

Óriási probléma, hogy az alap mozgásokban olyan hibákat vétünk, amilyeneket nemzetközi szinten már nem lenne szabad.”

A magyar válogatott kedden este Nemanja Nikolics góljával 1-0-ra legyőzte Costa Ricát, így sikerült győzelemmel zárni az évet. A 2017-es esztendő azonban így is a magyar csapat történetének egyik leggyengébb időszaka volt, többek között az andorrai majd a luxemburgi vereség, és a harmatosra sikerült vb-selejtező miatt.

Az MLSZ közös megegyezéssel októberben szerződést bontott Bernd Storckkal, aki a kapitányi poszt mellett a sportigazgatói tisztséget is betöltötte a szövetségben. A Luxemburg és Costa Rica elleni meccsen megbízott kapitányként Szélesi Zoltán vezette a nemzeti csapatot, jövőre azonban már a belga Georges Leekens irányítja a válogatottat.

Magyarország#hun-hungary#10