Foci-vb 2018

Európában már csak egy hely kiadó a vb-re

  • gb1

A koppenhágai gól nélküli döntetlent követően a feleknek 90 percük (vagy 0-0 esetén 120) maradt, hogy Dublinban kiharcolják a részvételt a világ legnézettebb sporteseményére.

fotó: Reuters

A házigazdáknak már a playoffba jutás sem volt sétagalopp, hiszen az utolsó fordulóban Wales csapatát idegenben kellett verniük, hogy egyáltalán esélyt kapjanak a kvalifikációra. A csoportban vegyes formát mutattak 5-4-1 mellé 12:6-os gólarányt produkáltak. Martin O'Neill csapata hazai pályán legutóbbi 5 meccséből nem túl acélos 2-2-1-et tud felmutatni – aggasztó lehet továbbá, hogy a két győzelem a rendkívül gyenge Grúzia és Moldova ellen jött csak össze.

[2654258] 2017-11-14 20:45:00 Írország - Dániax

Dánia a 2014-es brazíliai világbajnokságról is egy hajszállal maradt le, legrosszabb második helyezettként nem játszhattak osztályozót. Ez a pech szerencséjükre nem ismétlődött meg, azonban diadalmenetre nem számíthatnak az ír fővárosban. Åge Hareide mesternek egy év alatt sikerült stabilitást hozni, és immár 10 meccs óta veretlen a csapata. A selejtezők folyamán okoztak meglepetéseket, a lengyeleket 4-0-ra verték, a címvédő németekkel pedig 1-1-es döntetlent játszottak. A sorsdöntő találkozót megelőző nyilatkozatában világossá tette, hogy továbbra is a támadó foci mellett teszi le voksát:

"Nekem nincs elég türelmem ahhoz, hogy úgy játsszunk mint az írek. Nem várható, hogy feljebb húzódnak mint Koppenhágában, a hibánkra fognak várni. Mi támadni fogunk, hogy szerezzünk egy gólt, és behúzzuk a párharcot."

Dánia#den-denmark#5

A felek Írországban, a párosítást megelőzően legutóbb 2002-ben találkoztak, és bár az írek 3-0-ra diadalmaskodtak, ezt nem tekinthetjük releváns adatnak.

A két csapat keretét illetően egyik mestertől sem várható nagy változtatás, a hazai gárdánál David Meyler letöltötte eltiltását, így ő visszakerülhet a középpályára, méghozzá Callum O'Dowda helyén.

Ami szembetűnő, hogy az utóbbi időben az írek képtelenek voltak az erősebb ellenfelekkel szemben jó teljesítményt produkálni. A védekezésük azonban  konzisztens, tehát nem kizárt, hogy zsinórban a negyedik playoff párharc is 0-0-al végződjön, és ezáltal hosszabbításba torkolljon.

 

Érdekességek

  • Írország 3 meccs óta nem kapott gólt
  • Dánia 10 meccs óta veretlen
  • Az írek legutóbbi 8 meccsén egyaránt kevesebb mint 2.5 gól született
  • Dánia legutóbbi 3 meccsén egyaránt kevesebb mint 2.5 gól született

 

   
Írország Döntetlen Dánia
2.80 2.90 2.70
[2654258] 2017-11-14 20:45:00 Írország - Dániax;