Vélemény

Hamilton teljesen megérdemelné a negyedik vébécímet, ez nem is lehet kétséges

A hétvégén rendezik meg Austinban a Forma1-es világbajnokság 17. futamát, melyen Lewis Hamilton akár be is húzhatja negyedik világbajnoki címét.

A csütörtöki médianap a szokványos módon zajlott, a pilóták válaszolgattak az újságírói kérdésekre. Az angol Sky Sports riportere Simon Lazenby érdekes kérdést szegezett honfitársának, miszerint ha megnyeri a címet mondaná-e azt, hogy a Ferrari dobta azt el és hogy tálcán nyújtották-e át neki - utalva ezzel a Ferrari szingapúri, malajziai és japán botlására. A kérdéstől Hamilton finoman szólva sem volt boldog, és rávágta, hogy szerinte ő ezt kiérdemelte. Véleményem szerint igaza is van és abszolút nem látom helyénvalónak Lazenby felvetését, ezért is gondoltam hogy megírom a véleményemet ezzel kapcsolatban.

Nézzük meg a teljesítményét kicsit tüzetesebben. Ha a pole pozíciók számát, és az időmérős teljesítményt nézzük egyértelműen uralta a mezőnyt, hiszen az eddigi 16 időmérőből, 10-en ő szerezte meg az első rajtkockát. Át is adta a múltnak Michael Schumacher rekordját, és jelenleg az angol vezeti az örökrangsort 71-gyel.

Fotó: Sky Sports

A futamokon szinte hiba nélkül, agresszívan és rendkívül okosan versenyez. A technika is nagyon rendben van alatta, ezt el kell ismerni, hiszen, az összes versenyét befejezte és minden alkalommal pontot is szerzett. A futamok felét eddig ő nyerte, és ezen kívül még háromszor állt fel a leintést követően a dobogó második fokára. Összességében, két gyengébb teljesítménye volt. Az egyik ilyen az oroszországi negyedik hely, amikor egész hétvégén nem tudta a megfelelő beállítást megtalálni, de ezzel a tizenkét ponttal akkor kihozta a maximumot. A másik, a sokkal szembeötlőbb hiba Monacóban volt, amikor még a Q2-be se tudott bejutni, de abból a katasztrofális helyzetből is a hetedik helyre mentette a helyzetét a futamon.

A versenyeken megfigyelhető, hogy az angol nagyon rendben van fejben, nincsen komoly hibája, még egy apró kicsúszás se. Ez persze azért, annak is köszönhető, hogy a csapatnál is jó a hangulat, hiszen a tavaly világbajnokként visszavonuló Rosberg helyére érkező Bottas közel sem akkora rivális Hamiltonnak, mint amekkora a német volt.

Hamilton világbajnoki címére már csak 1.01-es szorzón fogadhatunk, míg Vettel elsősége 26-szoros pénzt érne a nemzetközi fogadóirodáknál.

Vettellel kapcsolatban elmondható, hogy ő is remekül versenyez, de több hibát vét mint vetélytársa. A Bakuban történt incidens véleményem szerint az ő hibája, és szerencséje volt, hogy 10 másodperces büntetéssel megúszta az esetet. A szingapúri rajtbalesetben is inkább ő tehető felelősnek, mert túlságosan ráhúzta az autóját Verstappenre, de persze kívülről sokkal könnyebb okosnak lenni és nem volt egyszerű helyzet az esős rajt miatt sem, ezt elismerem. A malajziai ütközése Strollal a levezető körön pedig számomra a teljesen érthetetlen kategóriába sorolható.

Nyilván Vettelnek és a Ferrarinak szerencséje sem volt, gondoljunk csak a Silverstone-ban elszenvedett defektre és persze a malajziai motorcserére, nem beszélve a japán nagydíjon elromlott gyújtógyertyára, de összességében azt mondani, hogy a Ferrari tálcán adta át Hamiltonnak a címet, nem éppen okos gondolat.

Zárásként annyit tennék még hozzá, hogy ne feledjük, hogy ez egy technikai sportág, így nyilván a szerencse is benne van a pakliban és Hamilton elképesztően koncentrált és kiegyensúlyozott teljesítményével komolyan megdolgozott a szerencséért ebben az évben.

Ki nyeri az amerikai nagydíjat?
   
Hamilton 1.80
Vettel 3.10
Bottas 7.25
Räikkönen 12.50

(K.Á.)